Tehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka
Апстракт
Poslednjih godina se prednost daje gajenju i preradi lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, koje se sve više koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Svedoci smo da u današnje vreme čovek teži da se vrati prirodi i prirodnim proizvodima za lečenje ili kao dodatnu terapiju u lečenju mnogih bolesti, ali i prevenciji kroz svakodnevnu upotrebu, kao dodataka ishrani. Spisak biljaka koje se koriste u tu svrhu je podložan promenama, pa samim tim i potrebe industrije za sirovinama, usled promen|jivih potreba korisnika. Iz tog razloga, mnoge divlje vrste zbog povećane potražnje počinju da se gaje, all isto tako i gajenje nekih biljaka se napušta zbog nedostatka radne snage i nedovoljne mehanizovanosti procesa proizvodnje i prerade, ali u nekim slučajevima i zbog toga što se otkrivaju biljne vrste sličnog hemijskog sastava i biološke aktivnosti koje se lakše proizvode. Pored toga, u nekim slučajevima je jeftinija proizvodnja sintetičkih pripravaka. U svakom slučaju, mož...e se reći da lekovito, aromatično i začinsko bilje doživljava renesansu. U želji da se unapredi i proširi proizvodnja lekovitih, aromatičnih | začinskih biljjaka u Srbiji, u okviru projekta "Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama AGRINNO 2” (HUSRB/1903/42/0059), nastao je ovaj priručnik za gajenje lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. U daljem tekstu je opisano gajenje i prerada četrnaest lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka.
This manual of growing medicinal, aromatic and spice plants is a result of Interreg IPA Cross-Border Cooperation between Hungary and Serbia AGRINNO 2 "Enhancing entrepreneurship and employment potential in cross-border region through innovation agricultural practices" (HUSRB/1903/42/0059). The book gives an overview of morphological traits, chemical contents, usage, growing conditions, harvest and yields of selected plants from the following families: Lamiaceae, Asteraceae, Apiaceae, Malvaceae.
Кључне речи:
medicinal plants / aromatic plants / spice plants / growing / growing technology / chemical composition / Lamiaceae / Asteraceae / Apiaceae / Malvaceae / lekovito bilje / aromatično bilje / začinsko bilje / proizvodnja / gajenje / prerada bilja / processingИзвор:
2022Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Финансирање / пројекти:
- AGRINNO 2 HUSRB/1903/42/0059 Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - BOOK AU - Aćimović, Milica AU - Kiprovski, Biljana AU - Zeremski, Tijana PY - 2022 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2851 AB - Poslednjih godina se prednost daje gajenju i preradi lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, koje se sve više koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Svedoci smo da u današnje vreme čovek teži da se vrati prirodi i prirodnim proizvodima za lečenje ili kao dodatnu terapiju u lečenju mnogih bolesti, ali i prevenciji kroz svakodnevnu upotrebu, kao dodataka ishrani. Spisak biljaka koje se koriste u tu svrhu je podložan promenama, pa samim tim i potrebe industrije za sirovinama, usled promen|jivih potreba korisnika. Iz tog razloga, mnoge divlje vrste zbog povećane potražnje počinju da se gaje, all isto tako i gajenje nekih biljaka se napušta zbog nedostatka radne snage i nedovoljne mehanizovanosti procesa proizvodnje i prerade, ali u nekim slučajevima i zbog toga što se otkrivaju biljne vrste sličnog hemijskog sastava i biološke aktivnosti koje se lakše proizvode. Pored toga, u nekim slučajevima je jeftinija proizvodnja sintetičkih pripravaka. U svakom slučaju, može se reći da lekovito, aromatično i začinsko bilje doživljava renesansu. U želji da se unapredi i proširi proizvodnja lekovitih, aromatičnih | začinskih biljjaka u Srbiji, u okviru projekta "Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama AGRINNO 2” (HUSRB/1903/42/0059), nastao je ovaj priručnik za gajenje lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. U daljem tekstu je opisano gajenje i prerada četrnaest lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka. AB - This manual of growing medicinal, aromatic and spice plants is a result of Interreg IPA Cross-Border Cooperation between Hungary and Serbia AGRINNO 2 "Enhancing entrepreneurship and employment potential in cross-border region through innovation agricultural practices" (HUSRB/1903/42/0059). The book gives an overview of morphological traits, chemical contents, usage, growing conditions, harvest and yields of selected plants from the following families: Lamiaceae, Asteraceae, Apiaceae, Malvaceae. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Tehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2851 ER -
@book{ author = "Aćimović, Milica and Kiprovski, Biljana and Zeremski, Tijana", year = "2022", abstract = "Poslednjih godina se prednost daje gajenju i preradi lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, koje se sve više koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Svedoci smo da u današnje vreme čovek teži da se vrati prirodi i prirodnim proizvodima za lečenje ili kao dodatnu terapiju u lečenju mnogih bolesti, ali i prevenciji kroz svakodnevnu upotrebu, kao dodataka ishrani. Spisak biljaka koje se koriste u tu svrhu je podložan promenama, pa samim tim i potrebe industrije za sirovinama, usled promen|jivih potreba korisnika. Iz tog razloga, mnoge divlje vrste zbog povećane potražnje počinju da se gaje, all isto tako i gajenje nekih biljaka se napušta zbog nedostatka radne snage i nedovoljne mehanizovanosti procesa proizvodnje i prerade, ali u nekim slučajevima i zbog toga što se otkrivaju biljne vrste sličnog hemijskog sastava i biološke aktivnosti koje se lakše proizvode. Pored toga, u nekim slučajevima je jeftinija proizvodnja sintetičkih pripravaka. U svakom slučaju, može se reći da lekovito, aromatično i začinsko bilje doživljava renesansu. U želji da se unapredi i proširi proizvodnja lekovitih, aromatičnih | začinskih biljjaka u Srbiji, u okviru projekta "Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama AGRINNO 2” (HUSRB/1903/42/0059), nastao je ovaj priručnik za gajenje lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. U daljem tekstu je opisano gajenje i prerada četrnaest lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka., This manual of growing medicinal, aromatic and spice plants is a result of Interreg IPA Cross-Border Cooperation between Hungary and Serbia AGRINNO 2 "Enhancing entrepreneurship and employment potential in cross-border region through innovation agricultural practices" (HUSRB/1903/42/0059). The book gives an overview of morphological traits, chemical contents, usage, growing conditions, harvest and yields of selected plants from the following families: Lamiaceae, Asteraceae, Apiaceae, Malvaceae.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Tehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2851" }
Aćimović, M., Kiprovski, B.,& Zeremski, T.. (2022). Tehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2851
Aćimović M, Kiprovski B, Zeremski T. Tehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka. 2022;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2851 .
Aćimović, Milica, Kiprovski, Biljana, Zeremski, Tijana, "Tehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka" (2022), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2851 .