Приказ основних података о документу

dc.creatorJocković, Bojan
dc.creatorAćin, Vladimir
dc.creatorBrbaklić, Ljiljana
dc.creatorMirosavljević, Milan
dc.creatorJevtić, Radivoje
dc.creatorMikić, Sanja
dc.creatorŽivančev, Dragan
dc.creatorŽupunski, Vesna
dc.creatorLalošević, Mirjana
dc.creatorMomčilović, Vojislava
dc.creatorIlin, Sonja
dc.creatorOrbović, Branka
dc.creatorDražić, Tanja
dc.creatorŠtatkić, Slaviša
dc.date.accessioned2022-05-27T07:37:41Z
dc.date.available2022-05-27T07:37:41Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-80417-86-8
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2747
dc.description.abstractStrna žita, pre svih pšenica i ječam, biljne su vrste koje se gaje na najvećim površinama u ozimoj setvi u našoj kao i drugim zemljama regiona. Tokom vegetacione sezone 2020/21. strna žita su zauzimala više od 750.000 hektara, što ukazuje na njihov značaj za poljoprivrednu proizvodnju Republike Srbije. Ovu godinu obeležili su povoljni vremenski uslovi tokom jesenjeg perioda, značajne temperaturne varijacije pred početak prolećnog dela vegetacije, velike količine padavina i optimalni temperaturni uslovi tokom faza intenzivnog porasta, cvetanja i nalivanja zrna. Ovakvi vremenski uslovi doprineli su ostvarivanju prinosa strnina koji su prvi put u Vojvodini bili iznad 6,4 t/ha dok su na nivou cele zemlje iznosili gotovo 6 t/ha. Takođe, i u ovoj proizvodnoj godini novosadske sorte strnih žita ponovo su se istakle na osnovu visokih prinosa kvalitetnog zrna, potvrđujući vodeću ulogu novosadskog Instituta u proizvodnji ovih useva.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS//sr
dc.relationAPV 142-451-2347/2021-01/02: Održivost proizvodnje pšenice i plodnosti zemljišta bazirana na kombinaciji unošenja žetvenih ostataka i đubrenja azotom, financed by the Provincial Secretariat for Higher Education and Scientific Research, AP Vojvodinasr
dc.relationAPV 142-451-3152/2022-01/2: Winter wheat nitrogen use efficiency improvement in Vojvodina / Unapređenje efikasnosti upotrebe azota kod ozime pšenice u Vojvodini, financed by the Provincial Secretariat for Higher Education and Scientific Research, AP Vojvodinasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik referata, 56. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije (SAPS) i 2. Savetovanje agronoma Republike Srbije i Republike Srpske, Zlatibor, 30.01-03.02.2022.sr
dc.subjectstrna žitasr
dc.subjectvegetaciona sezonasr
dc.subjecttemperaturne varijacijesr
dc.subjectprinos kvalitetnog zrnasr
dc.subjectperiod bokorenjasr
dc.subjectsekundarne vlatisr
dc.subjectlakopristupačni azotsr
dc.subjectprihranasr
dc.subjectoptimalna vlagasr
dc.subjectfaze nalivanja i sazrevanjasr
dc.subjectmasa hiljadu zrnasr
dc.subjectgusti sklopovisr
dc.subjectdvoredi ječamsr
dc.subjectmakroogledisr
dc.titleProizvodnja NS strnih žita u 2020/21. godinisr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage120
dc.citation.spage113
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7577/bitstream_7577.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2747
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу