Zdravstveni aspekti značaja hrane
Health aspects of significance of food
Authors
Šarčević-Todosijević, LjubicaĐorđević, Snežana
Popović, Vera
Živanović, Ljubiša
Petrović, Bojana
Đorđević, Nikola
Golijan, Jelena
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Hrana obuhvata neorganska i organska jedinjenja, koja grade
organizam čoveka i obezbeđuju energiju. Da bi se obezbedilo pravilno
funkcionisanje organizma, potrebno je unositi sve hranljive sastojke u optimalnim
količinama. Naročito je značajno koristiti voće, povrće i žitarice u ishrani, a njihov
redovan unos pomaže u prevenciji bolesti digestivnog trakta, hipertenzije,
kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i infektivnih oboljenja, osteoporoze i
karcinoma.
Food covers inorganic and organic compounds, which build the human body and provide energy. In order to ensure the proper functioning of the organism, it is necessary to take all the nutrients in optimal quantities. It is especially important to use fruits, vegetables and cereals in the in nutrition, and their regular intake helps prevent diseases of the digestive tract, hypertension, cardiovascular, neurodegenerative and infectious diseases, osteoporosis and cancer.
Keywords:
food / biologically active substances / health protection / medicinal plants / hrana / biološki aktivne materije / lekovito bilje / lekovite biljne vrste / zaštita zdravljaSource:
Zbornik radova, 27. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022., 2022, 437-442Publisher:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku
Funding / projects:
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200032 (Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
- Bilateralni projekat Crna Gora-Srbija: Alternativna žita i uljarice kao izvor zdravstveno bezbedne hrane i važna sirovina za proizvodnju biodizela (2019-2020)
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - CONF AU - Šarčević-Todosijević, Ljubica AU - Đorđević, Snežana AU - Popović, Vera AU - Živanović, Ljubiša AU - Petrović, Bojana AU - Đorđević, Nikola AU - Golijan, Jelena PY - 2022 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2586 AB - Hrana obuhvata neorganska i organska jedinjenja, koja grade organizam čoveka i obezbeđuju energiju. Da bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje organizma, potrebno je unositi sve hranljive sastojke u optimalnim količinama. Naročito je značajno koristiti voće, povrće i žitarice u ishrani, a njihov redovan unos pomaže u prevenciji bolesti digestivnog trakta, hipertenzije, kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i infektivnih oboljenja, osteoporoze i karcinoma. AB - Food covers inorganic and organic compounds, which build the human body and provide energy. In order to ensure the proper functioning of the organism, it is necessary to take all the nutrients in optimal quantities. It is especially important to use fruits, vegetables and cereals in the in nutrition, and their regular intake helps prevent diseases of the digestive tract, hypertension, cardiovascular, neurodegenerative and infectious diseases, osteoporosis and cancer. PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku C3 - Zbornik radova, 27. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022. T1 - Zdravstveni aspekti značaja hrane T1 - Health aspects of significance of food EP - 442 SP - 437 DO - 10.46793/SBT27.437ST ER -
@conference{ author = "Šarčević-Todosijević, Ljubica and Đorđević, Snežana and Popović, Vera and Živanović, Ljubiša and Petrović, Bojana and Đorđević, Nikola and Golijan, Jelena", year = "2022", abstract = "Hrana obuhvata neorganska i organska jedinjenja, koja grade organizam čoveka i obezbeđuju energiju. Da bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje organizma, potrebno je unositi sve hranljive sastojke u optimalnim količinama. Naročito je značajno koristiti voće, povrće i žitarice u ishrani, a njihov redovan unos pomaže u prevenciji bolesti digestivnog trakta, hipertenzije, kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i infektivnih oboljenja, osteoporoze i karcinoma., Food covers inorganic and organic compounds, which build the human body and provide energy. In order to ensure the proper functioning of the organism, it is necessary to take all the nutrients in optimal quantities. It is especially important to use fruits, vegetables and cereals in the in nutrition, and their regular intake helps prevent diseases of the digestive tract, hypertension, cardiovascular, neurodegenerative and infectious diseases, osteoporosis and cancer.", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku", journal = "Zbornik radova, 27. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022.", title = "Zdravstveni aspekti značaja hrane, Health aspects of significance of food", pages = "442-437", doi = "10.46793/SBT27.437ST" }
Šarčević-Todosijević, L., Đorđević, S., Popović, V., Živanović, L., Petrović, B., Đorđević, N.,& Golijan, J.. (2022). Zdravstveni aspekti značaja hrane. in Zbornik radova, 27. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022. Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku., 437-442. https://doi.org/10.46793/SBT27.437ST
Šarčević-Todosijević L, Đorđević S, Popović V, Živanović L, Petrović B, Đorđević N, Golijan J. Zdravstveni aspekti značaja hrane. in Zbornik radova, 27. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022.. 2022;:437-442. doi:10.46793/SBT27.437ST .
Šarčević-Todosijević, Ljubica, Đorđević, Snežana, Popović, Vera, Živanović, Ljubiša, Petrović, Bojana, Đorđević, Nikola, Golijan, Jelena, "Zdravstveni aspekti značaja hrane" in Zbornik radova, 27. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 25-26. mart 2022. (2022):437-442, https://doi.org/10.46793/SBT27.437ST . .