Uticaj sorti baštenskog graška i mikrobiološkog đubriva na masu zrna i poleganje po biljci
Effect of garden pea varietyes and microbiological fertilizer on grain weight and lodging per plant
Аутори
Dozet, GordanaNovaković, Nenad
Gašparovski, Jožef
Mitrović, Snježana
Đukić, Vojin
Miladinov, Zlatica
Cvijanović, Gordana
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Baštenski grašak je jednogodišnja biljka kratke vegetacije koji se upotrebljava u ishrani ljudi u tehnološkoj zrelosti. Dvofaktorijalno istraživanje sprovedeno je na privatnoj parceli po split-plot dizajnu u tri ponavljanja. Velike parce bile su tri sorte a potparcele: kontrola i varijante primene mikrobioloških đubriva. Cilj istraživanja bio je, da se utvrdi uticaj različitih genotipova i primene mikrobioloških đubriva na % poleganja i masu zrna po biljci. Zabeležene su statistički značajne razlike između ispitivanih genotipova, kao i između primenjenih mikrobiloških tretmana u poređenju sa kontrolnom varijantom Dobijeni rezultati trebalo bi da posluže kao preporuka za optimalnu tehnologiju proizvodnje gajenja baštenskog graška.
Garden pea is a one-year plant of short vegetation used in people's eating in technological maturity. A two-factorial survey was conducted on a private plot of split-plot design in three repetitions. Large plots were three varieties and subplots: control and variants of the application of microbiological fertilizers. The aim of the research was to determine the influence of different genotypes and the application of microbiological fertilizers on logding and the weight of the grain per plant. Statistically significant differences between the investigated genotypes and between applied microbial treatments were compared with the control variant. The obtained results should serve as a recommendation for the optimal technology for the production of garden pea cultivation.
Кључне речи:
garden pea / grain weight per plant / microbiological fertilizers / varieties / lodging / baštenski grašak / mikrobiološka đubriva / sorte / poleganjeИзвор:
Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola, 2018, 69-77Издавач:
- Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Dozet, Gordana AU - Novaković, Nenad AU - Gašparovski, Jožef AU - Mitrović, Snježana AU - Đukić, Vojin AU - Miladinov, Zlatica AU - Cvijanović, Gordana PY - 2018 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2469 AB - Baštenski grašak je jednogodišnja biljka kratke vegetacije koji se upotrebljava u ishrani ljudi u tehnološkoj zrelosti. Dvofaktorijalno istraživanje sprovedeno je na privatnoj parceli po split-plot dizajnu u tri ponavljanja. Velike parce bile su tri sorte a potparcele: kontrola i varijante primene mikrobioloških đubriva. Cilj istraživanja bio je, da se utvrdi uticaj različitih genotipova i primene mikrobioloških đubriva na % poleganja i masu zrna po biljci. Zabeležene su statistički značajne razlike između ispitivanih genotipova, kao i između primenjenih mikrobiloških tretmana u poređenju sa kontrolnom varijantom Dobijeni rezultati trebalo bi da posluže kao preporuka za optimalnu tehnologiju proizvodnje gajenja baštenskog graška. AB - Garden pea is a one-year plant of short vegetation used in people's eating in technological maturity. A two-factorial survey was conducted on a private plot of split-plot design in three repetitions. Large plots were three varieties and subplots: control and variants of the application of microbiological fertilizers. The aim of the research was to determine the influence of different genotypes and the application of microbiological fertilizers on logding and the weight of the grain per plant. Statistically significant differences between the investigated genotypes and between applied microbial treatments were compared with the control variant. The obtained results should serve as a recommendation for the optimal technology for the production of garden pea cultivation. PB - Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming C3 - Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola T1 - Uticaj sorti baštenskog graška i mikrobiološkog đubriva na masu zrna i poleganje po biljci T1 - Effect of garden pea varietyes and microbiological fertilizer on grain weight and lodging per plant EP - 77 SP - 69 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2469 ER -
@conference{ author = "Dozet, Gordana and Novaković, Nenad and Gašparovski, Jožef and Mitrović, Snježana and Đukić, Vojin and Miladinov, Zlatica and Cvijanović, Gordana", year = "2018", abstract = "Baštenski grašak je jednogodišnja biljka kratke vegetacije koji se upotrebljava u ishrani ljudi u tehnološkoj zrelosti. Dvofaktorijalno istraživanje sprovedeno je na privatnoj parceli po split-plot dizajnu u tri ponavljanja. Velike parce bile su tri sorte a potparcele: kontrola i varijante primene mikrobioloških đubriva. Cilj istraživanja bio je, da se utvrdi uticaj različitih genotipova i primene mikrobioloških đubriva na % poleganja i masu zrna po biljci. Zabeležene su statistički značajne razlike između ispitivanih genotipova, kao i između primenjenih mikrobiloških tretmana u poređenju sa kontrolnom varijantom Dobijeni rezultati trebalo bi da posluže kao preporuka za optimalnu tehnologiju proizvodnje gajenja baštenskog graška., Garden pea is a one-year plant of short vegetation used in people's eating in technological maturity. A two-factorial survey was conducted on a private plot of split-plot design in three repetitions. Large plots were three varieties and subplots: control and variants of the application of microbiological fertilizers. The aim of the research was to determine the influence of different genotypes and the application of microbiological fertilizers on logding and the weight of the grain per plant. Statistically significant differences between the investigated genotypes and between applied microbial treatments were compared with the control variant. The obtained results should serve as a recommendation for the optimal technology for the production of garden pea cultivation.", publisher = "Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming", journal = "Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola", title = "Uticaj sorti baštenskog graška i mikrobiološkog đubriva na masu zrna i poleganje po biljci, Effect of garden pea varietyes and microbiological fertilizer on grain weight and lodging per plant", pages = "77-69", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2469" }
Dozet, G., Novaković, N., Gašparovski, J., Mitrović, S., Đukić, V., Miladinov, Z.,& Cvijanović, G.. (2018). Uticaj sorti baštenskog graška i mikrobiološkog đubriva na masu zrna i poleganje po biljci. in Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming., 69-77. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2469
Dozet G, Novaković N, Gašparovski J, Mitrović S, Đukić V, Miladinov Z, Cvijanović G. Uticaj sorti baštenskog graška i mikrobiološkog đubriva na masu zrna i poleganje po biljci. in Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola. 2018;:69-77. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2469 .
Dozet, Gordana, Novaković, Nenad, Gašparovski, Jožef, Mitrović, Snježana, Đukić, Vojin, Miladinov, Zlatica, Cvijanović, Gordana, "Uticaj sorti baštenskog graška i mikrobiološkog đubriva na masu zrna i poleganje po biljci" in Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola (2018):69-77, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2469 .