Genetic resources of alternative crops
Genetički resursi alternativnih kultura

2017
Authors
Sikora, Vladimir
Stojanović, Anamarija

Popović, Vera

Brdar-Jokanović, Milka

Aćimović, Milica

Kiprovski, Biljana

Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Alternative crops are known as plant species that occupy small and variable agricultural areas. The crops adapted to agro ecological conditions of Southeast Europe are with the developed technology of the production which means machinery commonly used for conventional crops with a moderate increase in manual labor. Therefore significant income can be made on relatively small acreages, making these crops valuable firstly for integrated, ecological and organic cultivation systems. The paper describes available genetic resources of sorghum, hemp, buckwheat, millet, pumpkins and medicinal, aromatic and spice plants of the Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad.
U alternativne kulture se svrstavaju biljne vrste koje se gaje na malim i vrlo promenljivim površinama. Kod alternativnih kultura kojima odgovaraju klimatski uslovi jugoistočne Evrope tehnološki proces proizvodnje je poznat, a mehanizacija je ista kao kod konvencionalnih kultura. Stoga se uz nešto veće angažovanje manualne radne snage može ostvariti značajan dohodak i na manjim površinama, te je njihovo gajenje značajno pre svega za integralne, ekološke i organske sisteme. U radu su sagledani genetički resursi: sirkova, konoplje, heljde, prosa, tikava i lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.
Keywords:
biodiversity / genetic collections / landraces / variability / biodiverzitet / genetske kolekcije / lokalne populacije / varijabilnostSource:
Selekcija i semenarstvo, 2017, 23, 1, 49-55Publisher:
- Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - JOUR AU - Sikora, Vladimir AU - Stojanović, Anamarija AU - Popović, Vera AU - Brdar-Jokanović, Milka AU - Aćimović, Milica AU - Kiprovski, Biljana PY - 2017 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1634 AB - Alternative crops are known as plant species that occupy small and variable agricultural areas. The crops adapted to agro ecological conditions of Southeast Europe are with the developed technology of the production which means machinery commonly used for conventional crops with a moderate increase in manual labor. Therefore significant income can be made on relatively small acreages, making these crops valuable firstly for integrated, ecological and organic cultivation systems. The paper describes available genetic resources of sorghum, hemp, buckwheat, millet, pumpkins and medicinal, aromatic and spice plants of the Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad. AB - U alternativne kulture se svrstavaju biljne vrste koje se gaje na malim i vrlo promenljivim površinama. Kod alternativnih kultura kojima odgovaraju klimatski uslovi jugoistočne Evrope tehnološki proces proizvodnje je poznat, a mehanizacija je ista kao kod konvencionalnih kultura. Stoga se uz nešto veće angažovanje manualne radne snage može ostvariti značajan dohodak i na manjim površinama, te je njihovo gajenje značajno pre svega za integralne, ekološke i organske sisteme. U radu su sagledani genetički resursi: sirkova, konoplje, heljde, prosa, tikava i lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. PB - Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd T2 - Selekcija i semenarstvo T1 - Genetic resources of alternative crops T1 - Genetički resursi alternativnih kultura EP - 55 IS - 1 SP - 49 VL - 23 DO - 10.5937/SelSem1701049S ER -
@article{ author = "Sikora, Vladimir and Stojanović, Anamarija and Popović, Vera and Brdar-Jokanović, Milka and Aćimović, Milica and Kiprovski, Biljana", year = "2017", abstract = "Alternative crops are known as plant species that occupy small and variable agricultural areas. The crops adapted to agro ecological conditions of Southeast Europe are with the developed technology of the production which means machinery commonly used for conventional crops with a moderate increase in manual labor. Therefore significant income can be made on relatively small acreages, making these crops valuable firstly for integrated, ecological and organic cultivation systems. The paper describes available genetic resources of sorghum, hemp, buckwheat, millet, pumpkins and medicinal, aromatic and spice plants of the Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad., U alternativne kulture se svrstavaju biljne vrste koje se gaje na malim i vrlo promenljivim površinama. Kod alternativnih kultura kojima odgovaraju klimatski uslovi jugoistočne Evrope tehnološki proces proizvodnje je poznat, a mehanizacija je ista kao kod konvencionalnih kultura. Stoga se uz nešto veće angažovanje manualne radne snage može ostvariti značajan dohodak i na manjim površinama, te je njihovo gajenje značajno pre svega za integralne, ekološke i organske sisteme. U radu su sagledani genetički resursi: sirkova, konoplje, heljde, prosa, tikava i lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.", publisher = "Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd", journal = "Selekcija i semenarstvo", title = "Genetic resources of alternative crops, Genetički resursi alternativnih kultura", pages = "55-49", number = "1", volume = "23", doi = "10.5937/SelSem1701049S" }
Sikora, V., Stojanović, A., Popović, V., Brdar-Jokanović, M., Aćimović, M.,& Kiprovski, B.. (2017). Genetic resources of alternative crops. in Selekcija i semenarstvo Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd., 23(1), 49-55. https://doi.org/10.5937/SelSem1701049S
Sikora V, Stojanović A, Popović V, Brdar-Jokanović M, Aćimović M, Kiprovski B. Genetic resources of alternative crops. in Selekcija i semenarstvo. 2017;23(1):49-55. doi:10.5937/SelSem1701049S .
Sikora, Vladimir, Stojanović, Anamarija, Popović, Vera, Brdar-Jokanović, Milka, Aćimović, Milica, Kiprovski, Biljana, "Genetic resources of alternative crops" in Selekcija i semenarstvo, 23, no. 1 (2017):49-55, https://doi.org/10.5937/SelSem1701049S . .