Приказ основних података о документу

Biodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanja

dc.creatorMilošević, Mirjana
dc.creatorMikić, Aleksandar
dc.creatorMarjanović-Jeromela, Ana
dc.date.accessioned2021-04-26T19:21:01Z
dc.date.available2021-04-26T19:21:01Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1485
dc.description.abstractBiodiversity, or diversity of plant resources in agriculture, is a biological basis of global food providing, directly or indirectly. Biodiversity implies diversity of genetic material contained in traditional and contemporary newly created genotypes. Mentioned resources could be the basis for the creation of new cultivars through conventional crossbreeding process or application of biotechnology. Plant resources include both wild relatives and other wild plant species that could be used as an energy source, for pharmaceutical purposes and as a source of beneficial genes. Genetic material is a reservoir of genetic adaptability that can prove to be a buffer against potentially harmful external or economic changes, regardless of the purpose and technology used. Erosion of plant resources could have serious and long-term effect on food supply.en
dc.description.abstractBiodiverzitet, ili raznolikost u biljnim resursima u poljoprivredi, je biološka osnova obezbeđenja sveta hranom, direktno ili indirektno. Biodiverzitet podrazumeva diverzitet genetičkog materijala sadržanog u tradi-cionalnim i u novostvorenim savremenim genotipovima. Pomenuti resursi mogu biti osnova za stvaranje novih sorti kroz proces konvencionalnog ukrštanja ili primenom biotehnologije. Biljni resursi podrazumevaju i divlje srodnike i druge divlje biljne vrste koje mogu da se koriste kao izvor energije, u farmaceutske svrhe, kao izvor poželjnih gena. Bez obzira za koju svrhu i koja tehnologija se koristi genetički materijal je rezervoar genetičke adaptabilnosti koji može da se pokaže kao pufer protiv potencijalno štetnih spoljašnjih ili ekonomskih promena. Erozija biljnih resursa može da ima ozbiljan i dugoročan uticaj na snabdevanje hranom.sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research
dc.subjectbiodiversityen
dc.subjectclimate changeen
dc.subjectdiversityen
dc.subjecteconomic developmenten
dc.subjectecosystemsen
dc.subjectgeneticsen
dc.subjectplant resourcesen
dc.subjectpreservationen
dc.subjectbiljni resursisr
dc.subjectbiodiverzitetsr
dc.subjectgenetikasr
dc.subjectdiverzitetsr
dc.subjectekonomski razvojsr
dc.subjectekosistemisr
dc.subjectklimatska promenasr
dc.subjectodržanjesr
dc.titleBiodiversity and the basic aspects of its preservationen
dc.titleBiodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage38
dc.citation.issue1
dc.citation.other52(1): 29-38
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage29
dc.citation.volume52
dc.identifier.doi10.5937/ratpov51-6664
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/418/1482.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу