FiVeR - Repository of the Institute of Field and Vegetable Crops
Institute of Field and Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   FiVeR
  • FiVeR
  • Radovi istraživača / Researchers' papers
  • View Item
  •   FiVeR
  • FiVeR
  • Radovi istraživača / Researchers' papers
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Biodiversity and the basic aspects of its preservation

Biodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanja

Thumbnail
2015
1482.pdf (1.131Mb)
Authors
Milošević, Mirjana
Mikić, Aleksandar
Marjanović-Jeromela, Ana
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Biodiversity, or diversity of plant resources in agriculture, is a biological basis of global food providing, directly or indirectly. Biodiversity implies diversity of genetic material contained in traditional and contemporary newly created genotypes. Mentioned resources could be the basis for the creation of new cultivars through conventional crossbreeding process or application of biotechnology. Plant resources include both wild relatives and other wild plant species that could be used as an energy source, for pharmaceutical purposes and as a source of beneficial genes. Genetic material is a reservoir of genetic adaptability that can prove to be a buffer against potentially harmful external or economic changes, regardless of the purpose and technology used. Erosion of plant resources could have serious and long-term effect on food supply.
Biodiverzitet, ili raznolikost u biljnim resursima u poljoprivredi, je biološka osnova obezbeđenja sveta hranom, direktno ili indirektno. Biodiverzitet podrazumeva diverzitet genetičkog materijala sadržanog u tradi-cionalnim i u novostvorenim savremenim genotipovima. Pomenuti resursi mogu biti osnova za stvaranje novih sorti kroz proces konvencionalnog ukrštanja ili primenom biotehnologije. Biljni resursi podrazumevaju i divlje srodnike i druge divlje biljne vrste koje mogu da se koriste kao izvor energije, u farmaceutske svrhe, kao izvor poželjnih gena. Bez obzira za koju svrhu i koja tehnologija se koristi genetički materijal je rezervoar genetičke adaptabilnosti koji može da se pokaže kao pufer protiv potencijalno štetnih spoljašnjih ili ekonomskih promena. Erozija biljnih resursa može da ima ozbiljan i dugoročan uticaj na snabdevanje hranom.
Keywords:
biodiversity / climate change / diversity / economic development / ecosystems / genetics / plant resources / preservation / biljni resursi / biodiverzitet / genetika / diverzitet / ekonomski razvoj / ekosistemi / klimatska promena / održanje
Source:
Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 2015, 52, 1, 29-38
Publisher:
  • Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad

DOI: 10.5937/ratpov51-6664

ISSN: 1821-3944

[ Google Scholar ]
URI
http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1485
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' papers
Institution/Community
FiVeR
TY  - JOUR
AU  - Milošević, Mirjana
AU  - Mikić, Aleksandar
AU  - Marjanović-Jeromela, Ana
PY  - 2015
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1485
AB  - Biodiversity, or diversity of plant resources in agriculture, is a biological basis of global food providing, directly or indirectly. Biodiversity implies diversity of genetic material contained in traditional and contemporary newly created genotypes. Mentioned resources could be the basis for the creation of new cultivars through conventional crossbreeding process or application of biotechnology. Plant resources include both wild relatives and other wild plant species that could be used as an energy source, for pharmaceutical purposes and as a source of beneficial genes. Genetic material is a reservoir of genetic adaptability that can prove to be a buffer against potentially harmful external or economic changes, regardless of the purpose and technology used. Erosion of plant resources could have serious and long-term effect on food supply.
AB  - Biodiverzitet, ili raznolikost u biljnim resursima u poljoprivredi, je biološka osnova obezbeđenja sveta hranom, direktno ili indirektno. Biodiverzitet podrazumeva diverzitet genetičkog materijala sadržanog u tradi-cionalnim i u novostvorenim savremenim genotipovima. Pomenuti resursi mogu biti osnova za stvaranje novih sorti kroz proces konvencionalnog ukrštanja ili primenom biotehnologije. Biljni resursi podrazumevaju i divlje srodnike i druge divlje biljne vrste koje mogu da se koriste kao izvor energije, u farmaceutske svrhe, kao izvor poželjnih gena. Bez obzira za koju svrhu i koja tehnologija se koristi genetički materijal je rezervoar genetičke adaptabilnosti koji može da se pokaže kao pufer protiv potencijalno štetnih spoljašnjih ili ekonomskih promena. Erozija biljnih resursa može da ima ozbiljan i dugoročan uticaj na snabdevanje hranom.
PB  - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
T2  - Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research
T1  - Biodiversity and the basic aspects of its preservation
T1  - Biodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanja
EP  - 38
IS  - 1
SP  - 29
VL  - 52
DO  - 10.5937/ratpov51-6664
ER  - 
@article{
author = "Milošević, Mirjana and Mikić, Aleksandar and Marjanović-Jeromela, Ana",
year = "2015",
abstract = "Biodiversity, or diversity of plant resources in agriculture, is a biological basis of global food providing, directly or indirectly. Biodiversity implies diversity of genetic material contained in traditional and contemporary newly created genotypes. Mentioned resources could be the basis for the creation of new cultivars through conventional crossbreeding process or application of biotechnology. Plant resources include both wild relatives and other wild plant species that could be used as an energy source, for pharmaceutical purposes and as a source of beneficial genes. Genetic material is a reservoir of genetic adaptability that can prove to be a buffer against potentially harmful external or economic changes, regardless of the purpose and technology used. Erosion of plant resources could have serious and long-term effect on food supply., Biodiverzitet, ili raznolikost u biljnim resursima u poljoprivredi, je biološka osnova obezbeđenja sveta hranom, direktno ili indirektno. Biodiverzitet podrazumeva diverzitet genetičkog materijala sadržanog u tradi-cionalnim i u novostvorenim savremenim genotipovima. Pomenuti resursi mogu biti osnova za stvaranje novih sorti kroz proces konvencionalnog ukrštanja ili primenom biotehnologije. Biljni resursi podrazumevaju i divlje srodnike i druge divlje biljne vrste koje mogu da se koriste kao izvor energije, u farmaceutske svrhe, kao izvor poželjnih gena. Bez obzira za koju svrhu i koja tehnologija se koristi genetički materijal je rezervoar genetičke adaptabilnosti koji može da se pokaže kao pufer protiv potencijalno štetnih spoljašnjih ili ekonomskih promena. Erozija biljnih resursa može da ima ozbiljan i dugoročan uticaj na snabdevanje hranom.",
publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad",
journal = "Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research",
title = "Biodiversity and the basic aspects of its preservation, Biodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanja",
pages = "38-29",
number = "1",
volume = "52",
doi = "10.5937/ratpov51-6664"
}
Milošević, M., Mikić, A.,& Marjanović-Jeromela, A.. (2015). Biodiversity and the basic aspects of its preservation. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research
Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 52(1), 29-38.
https://doi.org/10.5937/ratpov51-6664
Milošević M, Mikić A, Marjanović-Jeromela A. Biodiversity and the basic aspects of its preservation. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research. 2015;52(1):29-38.
doi:10.5937/ratpov51-6664 .
Milošević, Mirjana, Mikić, Aleksandar, Marjanović-Jeromela, Ana, "Biodiversity and the basic aspects of its preservation" in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 52, no. 1 (2015):29-38,
https://doi.org/10.5937/ratpov51-6664 . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FiVeR | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FiVeR | Send Feedback

OpenAIRERCUB