Processing quality of NS soybean varieties
Tehnološki kvalitet NS sorti soje
2012
Аутори
Đorđević, VukVidić, Miloš
Miladinović, Jegor
Balešević-Tubić, Svetlana
Đukić, Vojin
Ilić, Aleksandar
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Current NS soybean varieties are of satisfactory technological quality, and also significant technological diversity. Varieties Triumf and Venera possess higher oil content. Variety Sava has a balanced oil and protein content, and can be used for obtaining different soy products. Variety Rubin has the highest protein content and is suitable for new high protein products. Estimated processing value is a good parameter to describe the processing quality of soybeans. Based on several years and spatial analysis, it is possible to separate the geographic regions with prevailing favourable conditions for obtaining higher protein or oil content.
Aktuelni NS sortiment soje poseduje zadovoljavajući tehnološki kvalitet, a ističe se i raznovrsnost novosadskog sortimenta. Veći sadržaj ulja imaju sorte Trijumf i Venera. Sorta Sava poseduje veoma izbalansiran sadržaj ulja i proteina, tako da se u preradi može koristiti za dobijanje raznovrsnih proizvoda od soje, a sorta Rubin ima najveći sadržaj proteina i pogodna je za dobijanje visokoproteinskih proizvoda. Procenjena prerađivačka vrednost predstavlja dobar parametar za opisivanje tehnološkog kvaliteta soje. Na osnovu višegodišnje prostorne analize, moguće je izdvojiti uže geografske regione u kojima vladaju povoljni uslovi za dobijanje sirovine sa većim sadržajem proteina, odnosno ulja.
Кључне речи:
oil contents / oils / processing / processing quality / protein contents / proteins / soybeans / variety / prerada / proteini / sadržaj proteina / sadržaj ulja / soja / sorte / tehnološki kvalitet / uljaИзвор:
Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 2012, 49, 3, 288-295Издавач:
- Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Интердисциплинарни приступ стварању нових сорти соје и унапређењу технологије гајења и дораде семена (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31022)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Đorđević, Vuk AU - Vidić, Miloš AU - Miladinović, Jegor AU - Balešević-Tubić, Svetlana AU - Đukić, Vojin AU - Ilić, Aleksandar PY - 2012 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1127 AB - Current NS soybean varieties are of satisfactory technological quality, and also significant technological diversity. Varieties Triumf and Venera possess higher oil content. Variety Sava has a balanced oil and protein content, and can be used for obtaining different soy products. Variety Rubin has the highest protein content and is suitable for new high protein products. Estimated processing value is a good parameter to describe the processing quality of soybeans. Based on several years and spatial analysis, it is possible to separate the geographic regions with prevailing favourable conditions for obtaining higher protein or oil content. AB - Aktuelni NS sortiment soje poseduje zadovoljavajući tehnološki kvalitet, a ističe se i raznovrsnost novosadskog sortimenta. Veći sadržaj ulja imaju sorte Trijumf i Venera. Sorta Sava poseduje veoma izbalansiran sadržaj ulja i proteina, tako da se u preradi može koristiti za dobijanje raznovrsnih proizvoda od soje, a sorta Rubin ima najveći sadržaj proteina i pogodna je za dobijanje visokoproteinskih proizvoda. Procenjena prerađivačka vrednost predstavlja dobar parametar za opisivanje tehnološkog kvaliteta soje. Na osnovu višegodišnje prostorne analize, moguće je izdvojiti uže geografske regione u kojima vladaju povoljni uslovi za dobijanje sirovine sa većim sadržajem proteina, odnosno ulja. PB - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research T1 - Processing quality of NS soybean varieties T1 - Tehnološki kvalitet NS sorti soje EP - 295 IS - 3 SP - 288 VL - 49 DO - 10.5937/ratpov49-2033 ER -
@article{ author = "Đorđević, Vuk and Vidić, Miloš and Miladinović, Jegor and Balešević-Tubić, Svetlana and Đukić, Vojin and Ilić, Aleksandar", year = "2012", abstract = "Current NS soybean varieties are of satisfactory technological quality, and also significant technological diversity. Varieties Triumf and Venera possess higher oil content. Variety Sava has a balanced oil and protein content, and can be used for obtaining different soy products. Variety Rubin has the highest protein content and is suitable for new high protein products. Estimated processing value is a good parameter to describe the processing quality of soybeans. Based on several years and spatial analysis, it is possible to separate the geographic regions with prevailing favourable conditions for obtaining higher protein or oil content., Aktuelni NS sortiment soje poseduje zadovoljavajući tehnološki kvalitet, a ističe se i raznovrsnost novosadskog sortimenta. Veći sadržaj ulja imaju sorte Trijumf i Venera. Sorta Sava poseduje veoma izbalansiran sadržaj ulja i proteina, tako da se u preradi može koristiti za dobijanje raznovrsnih proizvoda od soje, a sorta Rubin ima najveći sadržaj proteina i pogodna je za dobijanje visokoproteinskih proizvoda. Procenjena prerađivačka vrednost predstavlja dobar parametar za opisivanje tehnološkog kvaliteta soje. Na osnovu višegodišnje prostorne analize, moguće je izdvojiti uže geografske regione u kojima vladaju povoljni uslovi za dobijanje sirovine sa većim sadržajem proteina, odnosno ulja.", publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research", title = "Processing quality of NS soybean varieties, Tehnološki kvalitet NS sorti soje", pages = "295-288", number = "3", volume = "49", doi = "10.5937/ratpov49-2033" }
Đorđević, V., Vidić, M., Miladinović, J., Balešević-Tubić, S., Đukić, V.,& Ilić, A.. (2012). Processing quality of NS soybean varieties. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 49(3), 288-295. https://doi.org/10.5937/ratpov49-2033
Đorđević V, Vidić M, Miladinović J, Balešević-Tubić S, Đukić V, Ilić A. Processing quality of NS soybean varieties. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research. 2012;49(3):288-295. doi:10.5937/ratpov49-2033 .
Đorđević, Vuk, Vidić, Miloš, Miladinović, Jegor, Balešević-Tubić, Svetlana, Đukić, Vojin, Ilić, Aleksandar, "Processing quality of NS soybean varieties" in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 49, no. 3 (2012):288-295, https://doi.org/10.5937/ratpov49-2033 . .