Rural Labour Market and Rural Economy of Serbia - Income Diversification as a Tool to Overcome Rural Poverty

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/179028/RS//

Rural Labour Market and Rural Economy of Serbia - Income Diversification as a Tool to Overcome Rural Poverty (en)
Рурално тржиште рада и рурална економија Србије - диверзификација дохотка и смањење сиромаштва (sr)
Ruralno tržište rada i ruralna ekonomija Srbije - diverzifikacija dohotka i smanjenje siromaštva (sr_RS)
Authors

Publications

Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore

Roljević-Nikolić, Svetlana; Cvijanović, Gorica; Marinković, Jelena

(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, 2017)

TY  - CONF
AU  - Roljević-Nikolić, Svetlana
AU  - Cvijanović, Gorica
AU  - Marinković, Jelena
PY  - 2017
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2763
AB  - Cilj rada je ispitivanje produktivnosti različitih sorti pšenice u zavisnosti od
rizosferne mikroflore u uslovima organske tehnologije gajenja. Najveći prinos zrna u prvoj
godini zabeležen je kod sorte krupnika, a u drugoj godini kod sorte obične meke pšenice kod
koje je ustanovljeno i veće variranje prinosa u poređenju sa ispitivanim sortama alternativnih
vrsta pšenice. Najmanji prinos zrna ustanovljen je kod sorte tvrde pšenice, Dolap, kod koje
je zabeležen najmanji broj ispitivanih grupa mikroorganizama. Testiranjem značajnosti
regresionog modela ustanovljeno je postojanje statistički značajne promene prinosa pšenice
u zavisnosti od brojnosti Azotobakter-a (r=0,76), ali ne i od ukupnog broja mikroorganizama
(r=0,24).
AB  - The aim of this paper is testing the productivity of various wheat varieties
depending on the rhizosphere microflora in terms of organic cultivation technology. The
highest yield in the first year was recorded in cv spelt, and in the second year at ordinary
soft wheat varieties for which it was established and greater variation in yield compared
to alternative types of wheat varieties. The lowest yield was detected among varieties
of durum wheat, Dolap, in which it recorded the lowest number of investigated
microbial groups. By testing the significance of regression model was found a
statistically significant change in the yield of wheat depending on the number of
Azotobacter (r = 0.76), but not the total number of microorganisms (r=0,24).
PB  - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
C3  - Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak
T1  - Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore
T1  - Grain yield different wheat varieties in organic production according to the rhizosphere microflora
EP  - 59
SP  - 53
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763
ER  - 
@conference{
author = "Roljević-Nikolić, Svetlana and Cvijanović, Gorica and Marinković, Jelena",
year = "2017",
abstract = "Cilj rada je ispitivanje produktivnosti različitih sorti pšenice u zavisnosti od
rizosferne mikroflore u uslovima organske tehnologije gajenja. Najveći prinos zrna u prvoj
godini zabeležen je kod sorte krupnika, a u drugoj godini kod sorte obične meke pšenice kod
koje je ustanovljeno i veće variranje prinosa u poređenju sa ispitivanim sortama alternativnih
vrsta pšenice. Najmanji prinos zrna ustanovljen je kod sorte tvrde pšenice, Dolap, kod koje
je zabeležen najmanji broj ispitivanih grupa mikroorganizama. Testiranjem značajnosti
regresionog modela ustanovljeno je postojanje statistički značajne promene prinosa pšenice
u zavisnosti od brojnosti Azotobakter-a (r=0,76), ali ne i od ukupnog broja mikroorganizama
(r=0,24)., The aim of this paper is testing the productivity of various wheat varieties
depending on the rhizosphere microflora in terms of organic cultivation technology. The
highest yield in the first year was recorded in cv spelt, and in the second year at ordinary
soft wheat varieties for which it was established and greater variation in yield compared
to alternative types of wheat varieties. The lowest yield was detected among varieties
of durum wheat, Dolap, in which it recorded the lowest number of investigated
microbial groups. By testing the significance of regression model was found a
statistically significant change in the yield of wheat depending on the number of
Azotobacter (r = 0.76), but not the total number of microorganisms (r=0,24).",
publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet",
journal = "Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak",
title = "Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore, Grain yield different wheat varieties in organic production according to the rhizosphere microflora",
pages = "59-53",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763"
}
Roljević-Nikolić, S., Cvijanović, G.,& Marinković, J.. (2017). Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore. in Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak
Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 53-59.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763
Roljević-Nikolić S, Cvijanović G, Marinković J. Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore. in Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak. 2017;:53-59.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763 .
Roljević-Nikolić, Svetlana, Cvijanović, Gorica, Marinković, Jelena, "Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore" in Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak (2017):53-59,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763 .