Wheat seed quality as affected by grain size
Kvalitet semena pšenice u zavisnosti od krupnoće zrna
2008
Аутори
Štatkić, SlavišaHristov, Nikola
Kovačević, Nenad
Mladenović, Gojko
Đilvesi, Karlo
Momčilović, Vojislava
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Four seed fractions of winter wheat were analyzed ( lt 2.2 mm, 2.2-2.5 mm, 2.5-2.8 mm, and >2.8 mm). Thousand-grain weight, germination energy and total germination were tested under laboratory conditions. The average value of 1000-grain weight increased with increasing seed size. On average, the most and least abundant fractions were >2.8 mm (43.2%) and 2.2-2.5 mm (9.2%), respectively. The highest percentage of germination (94%) was found in the lt 2.5-2.8 mm and 2.2-2.5 mm fractions and the lowest in the lt 2.2 mm one.
Analizirane su četiri frakcije semena ozime pšenice lt 2,2mm, 2,2-2,5mm, 2,5-2,8mm i >2.8mm. U laboratorijskim uslovima ispitana je masa 1000 zrna, energija klijanja i ukupno klijanje. Prosečna vrednost mase 1000 zrna se povećava sa povećavanjem krupnoće semena. Rezultati su pokazali da je u proseku najveći udeo zrna imala frakcija gt 2,8mm od 43,2%, a najmanji frakcija 2,2-2,5mm sa udelom od 9,2%. Najveći procenat klijanja 94% bio je kod frakcije lt 2,5-2,8mm i 2,2-2,5mm, a najmanji 87% kod frakcije lt 2,2mm.
Кључне речи:
seed wheat / seed fraction / seed quality / semenska pšenica / frakcija semena / semenski kvalitetИзвор:
Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, 2008, 45, 2, 27-31Издавач:
- Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Štatkić, Slaviša AU - Hristov, Nikola AU - Kovačević, Nenad AU - Mladenović, Gojko AU - Đilvesi, Karlo AU - Momčilović, Vojislava PY - 2008 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/579 AB - Four seed fractions of winter wheat were analyzed ( lt 2.2 mm, 2.2-2.5 mm, 2.5-2.8 mm, and >2.8 mm). Thousand-grain weight, germination energy and total germination were tested under laboratory conditions. The average value of 1000-grain weight increased with increasing seed size. On average, the most and least abundant fractions were >2.8 mm (43.2%) and 2.2-2.5 mm (9.2%), respectively. The highest percentage of germination (94%) was found in the lt 2.5-2.8 mm and 2.2-2.5 mm fractions and the lowest in the lt 2.2 mm one. AB - Analizirane su četiri frakcije semena ozime pšenice lt 2,2mm, 2,2-2,5mm, 2,5-2,8mm i >2.8mm. U laboratorijskim uslovima ispitana je masa 1000 zrna, energija klijanja i ukupno klijanje. Prosečna vrednost mase 1000 zrna se povećava sa povećavanjem krupnoće semena. Rezultati su pokazali da je u proseku najveći udeo zrna imala frakcija gt 2,8mm od 43,2%, a najmanji frakcija 2,2-2,5mm sa udelom od 9,2%. Najveći procenat klijanja 94% bio je kod frakcije lt 2,5-2,8mm i 2,2-2,5mm, a najmanji 87% kod frakcije lt 2,2mm. PB - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Wheat seed quality as affected by grain size T1 - Kvalitet semena pšenice u zavisnosti od krupnoće zrna EP - 31 IS - 2 SP - 27 VL - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_579 ER -
@article{ author = "Štatkić, Slaviša and Hristov, Nikola and Kovačević, Nenad and Mladenović, Gojko and Đilvesi, Karlo and Momčilović, Vojislava", year = "2008", abstract = "Four seed fractions of winter wheat were analyzed ( lt 2.2 mm, 2.2-2.5 mm, 2.5-2.8 mm, and >2.8 mm). Thousand-grain weight, germination energy and total germination were tested under laboratory conditions. The average value of 1000-grain weight increased with increasing seed size. On average, the most and least abundant fractions were >2.8 mm (43.2%) and 2.2-2.5 mm (9.2%), respectively. The highest percentage of germination (94%) was found in the lt 2.5-2.8 mm and 2.2-2.5 mm fractions and the lowest in the lt 2.2 mm one., Analizirane su četiri frakcije semena ozime pšenice lt 2,2mm, 2,2-2,5mm, 2,5-2,8mm i >2.8mm. U laboratorijskim uslovima ispitana je masa 1000 zrna, energija klijanja i ukupno klijanje. Prosečna vrednost mase 1000 zrna se povećava sa povećavanjem krupnoće semena. Rezultati su pokazali da je u proseku najveći udeo zrna imala frakcija gt 2,8mm od 43,2%, a najmanji frakcija 2,2-2,5mm sa udelom od 9,2%. Najveći procenat klijanja 94% bio je kod frakcije lt 2,5-2,8mm i 2,2-2,5mm, a najmanji 87% kod frakcije lt 2,2mm.", publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Wheat seed quality as affected by grain size, Kvalitet semena pšenice u zavisnosti od krupnoće zrna", pages = "31-27", number = "2", volume = "45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_579" }
Štatkić, S., Hristov, N., Kovačević, N., Mladenović, G., Đilvesi, K.,& Momčilović, V.. (2008). Wheat seed quality as affected by grain size. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 45(2), 27-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_579
Štatkić S, Hristov N, Kovačević N, Mladenović G, Đilvesi K, Momčilović V. Wheat seed quality as affected by grain size. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. 2008;45(2):27-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_579 .
Štatkić, Slaviša, Hristov, Nikola, Kovačević, Nenad, Mladenović, Gojko, Đilvesi, Karlo, Momčilović, Vojislava, "Wheat seed quality as affected by grain size" in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, 45, no. 2 (2008):27-31, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_579 .