Characterization of bean varieties on the basis of protein markers
Karakterizacija sorti pasulja na osnovu proteinskih markera
2007
Authors
Nikolić, ZoricaVasić, Mirjana
Milošević, Mirjana
Vujaković, Milka
Gvozdanović-Varga, Jelica
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
The biochemical marker phaseolin and isozymes were used in this work to display the variation of common bean germ plasma. Fifteen bean genotypes of different origin i. e. selections were studied. From 8 analyzed enzymic systems, enzymes MDH, SKDH, ME and IDH were polymorphic, while there were no differences in zymograms for enzymes PGM, PHI, PGD, and ADH. Analysis of phaseolin revealed two types: S and T. The S type of phaseolin was found in most of analyzed genotypes (9). Phaseolin type T was found in varieties of Novi Sad selection: Zlatko, Sremac and Aster, domestic population Žuto-zeleni Stepanovićevo and Jovandeka, Croatian variety Slavonski žuto-zeleni. Those varieties were developed from domestic populations from north-west region of Balkan, Slavonia, and Vojvodina.
U radu je proučeno 15 sorti pasulja različitog porekla i selekcija, iz banke gena Zavoda za povrtarstvo Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. Analizirano je 8 enzimskih sistema i rezervni protein fazeolin. Različite alelne varijante nađene su za enzime: MDH, ME, SKDH i IDH. Većina analiziranih genotipova (9) ima S tip fazeolina. Sorte novosadske selekcije: Zlatko, Sremac i Aster, domaće populacije Žuto zeleni Stepanovićevo i Jovandeka, hrvatska sorta Slavonski žuto-zeleni imaju T tip fazeolina. Novosadske sorte su nastale izborom iz domaćih populacija iz severozapadnog područja Balkana, Slavonije i Vojvodine. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da se u procesu stvaranja novih sorti u klimatskim uslovima naše zemlje i regiona koristila germplazme iz Srednje i iz Južne Amerike. Po prvi put su izvršene analize i karakterizacije sorti Zavoda za povrtarstvo Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, na proteinskom nivou. Rezultati polimorfizma fazeolin...a i izoenzima predstavljaju dobru polaznu osnovu za dalja istraživanja banke gena pasulja i primenu molekularnih markera.
Keywords:
common bean / germ plasm / phaseolin / isozymesSource:
Zbornik Matice srpske za prirodne nauke, 2007, 112, 35-42Publisher:
- Matica srpska, Novi Sad
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - JOUR AU - Nikolić, Zorica AU - Vasić, Mirjana AU - Milošević, Mirjana AU - Vujaković, Milka AU - Gvozdanović-Varga, Jelica PY - 2007 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/470 AB - The biochemical marker phaseolin and isozymes were used in this work to display the variation of common bean germ plasma. Fifteen bean genotypes of different origin i. e. selections were studied. From 8 analyzed enzymic systems, enzymes MDH, SKDH, ME and IDH were polymorphic, while there were no differences in zymograms for enzymes PGM, PHI, PGD, and ADH. Analysis of phaseolin revealed two types: S and T. The S type of phaseolin was found in most of analyzed genotypes (9). Phaseolin type T was found in varieties of Novi Sad selection: Zlatko, Sremac and Aster, domestic population Žuto-zeleni Stepanovićevo and Jovandeka, Croatian variety Slavonski žuto-zeleni. Those varieties were developed from domestic populations from north-west region of Balkan, Slavonia, and Vojvodina. AB - U radu je proučeno 15 sorti pasulja različitog porekla i selekcija, iz banke gena Zavoda za povrtarstvo Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. Analizirano je 8 enzimskih sistema i rezervni protein fazeolin. Različite alelne varijante nađene su za enzime: MDH, ME, SKDH i IDH. Većina analiziranih genotipova (9) ima S tip fazeolina. Sorte novosadske selekcije: Zlatko, Sremac i Aster, domaće populacije Žuto zeleni Stepanovićevo i Jovandeka, hrvatska sorta Slavonski žuto-zeleni imaju T tip fazeolina. Novosadske sorte su nastale izborom iz domaćih populacija iz severozapadnog područja Balkana, Slavonije i Vojvodine. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da se u procesu stvaranja novih sorti u klimatskim uslovima naše zemlje i regiona koristila germplazme iz Srednje i iz Južne Amerike. Po prvi put su izvršene analize i karakterizacije sorti Zavoda za povrtarstvo Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, na proteinskom nivou. Rezultati polimorfizma fazeolina i izoenzima predstavljaju dobru polaznu osnovu za dalja istraživanja banke gena pasulja i primenu molekularnih markera. PB - Matica srpska, Novi Sad T2 - Zbornik Matice srpske za prirodne nauke T1 - Characterization of bean varieties on the basis of protein markers T1 - Karakterizacija sorti pasulja na osnovu proteinskih markera EP - 42 IS - 112 SP - 35 DO - 10.2298/ZMSPN0712035N ER -
@article{ author = "Nikolić, Zorica and Vasić, Mirjana and Milošević, Mirjana and Vujaković, Milka and Gvozdanović-Varga, Jelica", year = "2007", abstract = "The biochemical marker phaseolin and isozymes were used in this work to display the variation of common bean germ plasma. Fifteen bean genotypes of different origin i. e. selections were studied. From 8 analyzed enzymic systems, enzymes MDH, SKDH, ME and IDH were polymorphic, while there were no differences in zymograms for enzymes PGM, PHI, PGD, and ADH. Analysis of phaseolin revealed two types: S and T. The S type of phaseolin was found in most of analyzed genotypes (9). Phaseolin type T was found in varieties of Novi Sad selection: Zlatko, Sremac and Aster, domestic population Žuto-zeleni Stepanovićevo and Jovandeka, Croatian variety Slavonski žuto-zeleni. Those varieties were developed from domestic populations from north-west region of Balkan, Slavonia, and Vojvodina., U radu je proučeno 15 sorti pasulja različitog porekla i selekcija, iz banke gena Zavoda za povrtarstvo Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. Analizirano je 8 enzimskih sistema i rezervni protein fazeolin. Različite alelne varijante nađene su za enzime: MDH, ME, SKDH i IDH. Većina analiziranih genotipova (9) ima S tip fazeolina. Sorte novosadske selekcije: Zlatko, Sremac i Aster, domaće populacije Žuto zeleni Stepanovićevo i Jovandeka, hrvatska sorta Slavonski žuto-zeleni imaju T tip fazeolina. Novosadske sorte su nastale izborom iz domaćih populacija iz severozapadnog područja Balkana, Slavonije i Vojvodine. Na osnovu dobijenih rezultata zaključeno je da se u procesu stvaranja novih sorti u klimatskim uslovima naše zemlje i regiona koristila germplazme iz Srednje i iz Južne Amerike. Po prvi put su izvršene analize i karakterizacije sorti Zavoda za povrtarstvo Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, na proteinskom nivou. Rezultati polimorfizma fazeolina i izoenzima predstavljaju dobru polaznu osnovu za dalja istraživanja banke gena pasulja i primenu molekularnih markera.", publisher = "Matica srpska, Novi Sad", journal = "Zbornik Matice srpske za prirodne nauke", title = "Characterization of bean varieties on the basis of protein markers, Karakterizacija sorti pasulja na osnovu proteinskih markera", pages = "42-35", number = "112", doi = "10.2298/ZMSPN0712035N" }
Nikolić, Z., Vasić, M., Milošević, M., Vujaković, M.,& Gvozdanović-Varga, J.. (2007). Characterization of bean varieties on the basis of protein markers. in Zbornik Matice srpske za prirodne nauke Matica srpska, Novi Sad.(112), 35-42. https://doi.org/10.2298/ZMSPN0712035N
Nikolić Z, Vasić M, Milošević M, Vujaković M, Gvozdanović-Varga J. Characterization of bean varieties on the basis of protein markers. in Zbornik Matice srpske za prirodne nauke. 2007;(112):35-42. doi:10.2298/ZMSPN0712035N .
Nikolić, Zorica, Vasić, Mirjana, Milošević, Mirjana, Vujaković, Milka, Gvozdanović-Varga, Jelica, "Characterization of bean varieties on the basis of protein markers" in Zbornik Matice srpske za prirodne nauke, no. 112 (2007):35-42, https://doi.org/10.2298/ZMSPN0712035N . .