Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita
Effect of growing technology on the utilization of genetic potentials of more recently developed small grains cultivars
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Visoki genetski i proizvodni potencijal za prinos novih sorti strnih žita u praksi se ne iskorišćava u dovoljnoj meri. U 1997/98. godini ostvareni su znatno niži prinosi u odnosu na potencijal sorti, zemljišta i klime. Uzroci niskom stepenu iskorišćavanja potencijala sorti su brojni. Klimatski faktori, kao sto su temperature a zatim količina i raspored padavina, ispoljavaju veći uticaj na prinos ako tehnologija gajenja nije primerena zahtevu sorti. Povratak sortnoj tehnologiji treba da doprinese povećanju i stabilizaciji prinosa pšenice i ječma u Srbiji. Presudni momenti u proizvodnji pšenice u 1997/98. bili su: 1) značajna upotreba nedeklarisanog semena; 2) izostanak osnovne doze NPK-hraniva; 3) nepovoljni vremenski uslovi pri kraju zime (februar - mart) i u početku perioda formiranja i nalivanja zrna (prva dekada juna). Poređenje ostvarenih prinosa u proizvodnji i ogledima ukazuje na neiskorišćene potencijale 1997/98. godine. Ekonomski i privredni uslovi u kojima se odvijala proizvod...nja, takođe su bili nepovoljni.
Growing technology and weather conditions during the 1997/98 season were analyzed. Based on these analyses and the results of various trials, we have made recommendations for a better utilization of the genetic potential of currently grown wheat cultivars. According to the results of our paper, the two key factors in the production were: 1 ) a period without rainfall during February and March that reduced the effects of top dressing; 2) a heat wave in early June that shortened the growing season. Both of these factors would have had less impact on yields if the technology used had been on a higher level. Connections between the production and specialist services and institutes should be improved to enable a faster flow of information.
Ključne reči:
pšenica / ječam / prinos / vremenski uslovi / tehnologija gajenja / wheat / barley / yield / weather conditions / growing technologyIzvor:
Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 1999, 31, 77-96Izdavač:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Kolekcije
Institucija/grupa
FiVeRTY - JOUR AU - Malešević, Miroslav AU - Stamenković, Sreten AU - Jevtić, Radivoje PY - 1999 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4415 AB - Visoki genetski i proizvodni potencijal za prinos novih sorti strnih žita u praksi se ne iskorišćava u dovoljnoj meri. U 1997/98. godini ostvareni su znatno niži prinosi u odnosu na potencijal sorti, zemljišta i klime. Uzroci niskom stepenu iskorišćavanja potencijala sorti su brojni. Klimatski faktori, kao sto su temperature a zatim količina i raspored padavina, ispoljavaju veći uticaj na prinos ako tehnologija gajenja nije primerena zahtevu sorti. Povratak sortnoj tehnologiji treba da doprinese povećanju i stabilizaciji prinosa pšenice i ječma u Srbiji. Presudni momenti u proizvodnji pšenice u 1997/98. bili su: 1) značajna upotreba nedeklarisanog semena; 2) izostanak osnovne doze NPK-hraniva; 3) nepovoljni vremenski uslovi pri kraju zime (februar - mart) i u početku perioda formiranja i nalivanja zrna (prva dekada juna). Poređenje ostvarenih prinosa u proizvodnji i ogledima ukazuje na neiskorišćene potencijale 1997/98. godine. Ekonomski i privredni uslovi u kojima se odvijala proizvodnja, takođe su bili nepovoljni. AB - Growing technology and weather conditions during the 1997/98 season were analyzed. Based on these analyses and the results of various trials, we have made recommendations for a better utilization of the genetic potential of currently grown wheat cultivars. According to the results of our paper, the two key factors in the production were: 1 ) a period without rainfall during February and March that reduced the effects of top dressing; 2) a heat wave in early June that shortened the growing season. Both of these factors would have had less impact on yields if the technology used had been on a higher level. Connections between the production and specialist services and institutes should be improved to enable a faster flow of information. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T2 - Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T1 - Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita T1 - Effect of growing technology on the utilization of genetic potentials of more recently developed small grains cultivars EP - 96 SP - 77 VL - 31 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415 ER -
@article{ author = "Malešević, Miroslav and Stamenković, Sreten and Jevtić, Radivoje", year = "1999", abstract = "Visoki genetski i proizvodni potencijal za prinos novih sorti strnih žita u praksi se ne iskorišćava u dovoljnoj meri. U 1997/98. godini ostvareni su znatno niži prinosi u odnosu na potencijal sorti, zemljišta i klime. Uzroci niskom stepenu iskorišćavanja potencijala sorti su brojni. Klimatski faktori, kao sto su temperature a zatim količina i raspored padavina, ispoljavaju veći uticaj na prinos ako tehnologija gajenja nije primerena zahtevu sorti. Povratak sortnoj tehnologiji treba da doprinese povećanju i stabilizaciji prinosa pšenice i ječma u Srbiji. Presudni momenti u proizvodnji pšenice u 1997/98. bili su: 1) značajna upotreba nedeklarisanog semena; 2) izostanak osnovne doze NPK-hraniva; 3) nepovoljni vremenski uslovi pri kraju zime (februar - mart) i u početku perioda formiranja i nalivanja zrna (prva dekada juna). Poređenje ostvarenih prinosa u proizvodnji i ogledima ukazuje na neiskorišćene potencijale 1997/98. godine. Ekonomski i privredni uslovi u kojima se odvijala proizvodnja, takođe su bili nepovoljni., Growing technology and weather conditions during the 1997/98 season were analyzed. Based on these analyses and the results of various trials, we have made recommendations for a better utilization of the genetic potential of currently grown wheat cultivars. According to the results of our paper, the two key factors in the production were: 1 ) a period without rainfall during February and March that reduced the effects of top dressing; 2) a heat wave in early June that shortened the growing season. Both of these factors would have had less impact on yields if the technology used had been on a higher level. Connections between the production and specialist services and institutes should be improved to enable a faster flow of information.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", journal = "Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", title = "Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita, Effect of growing technology on the utilization of genetic potentials of more recently developed small grains cultivars", pages = "96-77", volume = "31", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415" }
Malešević, M., Stamenković, S.,& Jevtić, R.. (1999). Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo., 31, 77-96. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415
Malešević M, Stamenković S, Jevtić R. Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. 1999;31:77-96. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415 .
Malešević, Miroslav, Stamenković, Sreten, Jevtić, Radivoje, "Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita" in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 31 (1999):77-96, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415 .