Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita
Effect of growing technology on the utilization of genetic potentials of more recently developed small grains cultivars
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Visoki genetski i proizvodni potencijal za prinos novih sorti strnih žita u praksi se ne iskorišćava u dovoljnoj meri. U 1997/98. godini ostvareni su znatno niži prinosi u odnosu na potencijal sorti, zemljišta i klime. Uzroci niskom stepenu iskorišćavanja potencijala sorti su brojni. Klimatski faktori, kao sto su temperature a zatim količina i raspored padavina, ispoljavaju veći uticaj na prinos ako tehnologija gajenja nije primerena zahtevu sorti. Povratak sortnoj tehnologiji treba da doprinese povećanju i stabilizaciji prinosa pšenice i ječma u Srbiji. Presudni momenti u proizvodnji pšenice u 1997/98. bili su: 1) značajna upotreba nedeklarisanog semena; 2) izostanak osnovne doze NPK-hraniva; 3) nepovoljni vremenski uslovi pri kraju zime (februar - mart) i u početku perioda formiranja i nalivanja zrna (prva dekada juna). Poređenje ostvarenih prinosa u proizvodnji i ogledima ukazuje na neiskorišćene potencijale 1997/98. godine. Ekonomski i privredni uslovi u kojima se odvijala proizvod...nja, takođe su bili nepovoljni.
Growing technology and weather conditions during the 1997/98 season were analyzed. Based on these analyses and the results of various trials, we have made recommendations for a better utilization of the genetic potential of currently grown wheat cultivars. According to the results of our paper, the two key factors in the production were: 1 ) a period without rainfall during February and March that reduced the effects of top dressing; 2) a heat wave in early June that shortened the growing season. Both of these factors would have had less impact on yields if the technology used had been on a higher level. Connections between the production and specialist services and institutes should be improved to enable a faster flow of information.
Keywords:
pšenica / ječam / prinos / vremenski uslovi / tehnologija gajenja / wheat / barley / yield / weather conditions / growing technologySource:
Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 1999, 31, 77-96Publisher:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - JOUR AU - Malešević, Miroslav AU - Stamenković, Sreten AU - Jevtić, Radivoje PY - 1999 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4415 AB - Visoki genetski i proizvodni potencijal za prinos novih sorti strnih žita u praksi se ne iskorišćava u dovoljnoj meri. U 1997/98. godini ostvareni su znatno niži prinosi u odnosu na potencijal sorti, zemljišta i klime. Uzroci niskom stepenu iskorišćavanja potencijala sorti su brojni. Klimatski faktori, kao sto su temperature a zatim količina i raspored padavina, ispoljavaju veći uticaj na prinos ako tehnologija gajenja nije primerena zahtevu sorti. Povratak sortnoj tehnologiji treba da doprinese povećanju i stabilizaciji prinosa pšenice i ječma u Srbiji. Presudni momenti u proizvodnji pšenice u 1997/98. bili su: 1) značajna upotreba nedeklarisanog semena; 2) izostanak osnovne doze NPK-hraniva; 3) nepovoljni vremenski uslovi pri kraju zime (februar - mart) i u početku perioda formiranja i nalivanja zrna (prva dekada juna). Poređenje ostvarenih prinosa u proizvodnji i ogledima ukazuje na neiskorišćene potencijale 1997/98. godine. Ekonomski i privredni uslovi u kojima se odvijala proizvodnja, takođe su bili nepovoljni. AB - Growing technology and weather conditions during the 1997/98 season were analyzed. Based on these analyses and the results of various trials, we have made recommendations for a better utilization of the genetic potential of currently grown wheat cultivars. According to the results of our paper, the two key factors in the production were: 1 ) a period without rainfall during February and March that reduced the effects of top dressing; 2) a heat wave in early June that shortened the growing season. Both of these factors would have had less impact on yields if the technology used had been on a higher level. Connections between the production and specialist services and institutes should be improved to enable a faster flow of information. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T2 - Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T1 - Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita T1 - Effect of growing technology on the utilization of genetic potentials of more recently developed small grains cultivars EP - 96 SP - 77 VL - 31 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415 ER -
@article{ author = "Malešević, Miroslav and Stamenković, Sreten and Jevtić, Radivoje", year = "1999", abstract = "Visoki genetski i proizvodni potencijal za prinos novih sorti strnih žita u praksi se ne iskorišćava u dovoljnoj meri. U 1997/98. godini ostvareni su znatno niži prinosi u odnosu na potencijal sorti, zemljišta i klime. Uzroci niskom stepenu iskorišćavanja potencijala sorti su brojni. Klimatski faktori, kao sto su temperature a zatim količina i raspored padavina, ispoljavaju veći uticaj na prinos ako tehnologija gajenja nije primerena zahtevu sorti. Povratak sortnoj tehnologiji treba da doprinese povećanju i stabilizaciji prinosa pšenice i ječma u Srbiji. Presudni momenti u proizvodnji pšenice u 1997/98. bili su: 1) značajna upotreba nedeklarisanog semena; 2) izostanak osnovne doze NPK-hraniva; 3) nepovoljni vremenski uslovi pri kraju zime (februar - mart) i u početku perioda formiranja i nalivanja zrna (prva dekada juna). Poređenje ostvarenih prinosa u proizvodnji i ogledima ukazuje na neiskorišćene potencijale 1997/98. godine. Ekonomski i privredni uslovi u kojima se odvijala proizvodnja, takođe su bili nepovoljni., Growing technology and weather conditions during the 1997/98 season were analyzed. Based on these analyses and the results of various trials, we have made recommendations for a better utilization of the genetic potential of currently grown wheat cultivars. According to the results of our paper, the two key factors in the production were: 1 ) a period without rainfall during February and March that reduced the effects of top dressing; 2) a heat wave in early June that shortened the growing season. Both of these factors would have had less impact on yields if the technology used had been on a higher level. Connections between the production and specialist services and institutes should be improved to enable a faster flow of information.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", journal = "Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", title = "Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita, Effect of growing technology on the utilization of genetic potentials of more recently developed small grains cultivars", pages = "96-77", volume = "31", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415" }
Malešević, M., Stamenković, S.,& Jevtić, R.. (1999). Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo., 31, 77-96. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415
Malešević M, Stamenković S, Jevtić R. Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. 1999;31:77-96. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415 .
Malešević, Miroslav, Stamenković, Sreten, Jevtić, Radivoje, "Tehnologjja gajenja u funkciji iskorišćavanja genetskog potencijala novijih sorti strnih žita" in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 31 (1999):77-96, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4415 .