Varijabilnost agronomskih osobina proteinskog graška u različitim agroekološkim uslovima Evrope
Variability of agronomic traits of protein pea in different agroecological conditions of Europe
Аутори
Uhlarik, AnaОстала ауторства
Krstić, ĐorđeMladenov, Velimir
Vujić, Svetlana
Ćeran, Marina
Živanov, Dalibor
Докторска теза (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Istaživanje u okviru ove doktorske disertacije je imalo za cilj utvrđivanje uticaja različitih agroekoloških uslova na produktivnost i prinos genotipova proteinskog graška (kroz utvrđivanje fenotipskih razlika između genotipova, vrednosti komponenti prinosa semena, sadržaja i prinosa proteina i analizu sastava proteina u semenu), analizu korelacije između sadržaja proteina u semenu sa komponentama prinosa i prinosom semena, sa glavnim ciljem da se dobiju rezultati koji će poslužiti kao osnova i pokazatelj za utvrđivanje osobina koje utiču na prinos proteina. U tom cilju postavljeni su ogledi na dva lokaliteta tokom dve godine – na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Republika Srbija, i na oglednom polju kompanije Agro Seed Research, Kessenich, Belgija, po eksperimentalnom planu sa delimičnim ponavljanjima (Augmented design) u red-kolona sistemu, sa četiri eksperimentalna bloka. Za istraživanje korišćeno je ukupno 165 genotipova graška, pri čemu su ispitiva...ni genotipovi podeljeni u dve grupe, prema tipu (sorte, linije, eksperimentalne linije, divlji i poludivlji srodnici) i prema upotrebi (povrtarski, za zrno, krmni, eksperimentalne linije i divlji srodnici).
The research involved evaluating phenotypic variations between genotypes, analyzing seed yield components, protein content, and yield, and conducting a protein composition analysis. Multivariate and correlation analysis were performed to examine the relationship between protein content, yield components, and seed yield, with the primary goal of identifying traits that impact protein yield. Experiments were conducted over two years at two locations: the Institute for Crop and Vegetable Agriculture in Novi Sad, Republic of Serbia, and the experimental field of the Agro Seed Research company in Kessenich, Belgium. The experimental design included four blocks with partial repetitions, following an augmented design in a row-column system. A total of 165 pea genotypes were evaluated, and categorized based on type (varieties, lines, experimental lines, wild and semi-wild relatives) and use (vegetable, grain, fodder, experimental lines, and wild relatives).
Кључне речи:
proteinski grašak / komponente prinosa / sadržaj proteina / sastav proteina / prinos proteina / protein pea / seed yield components / protein content / protein composition / protein yieldИзвор:
2023Финансирање / пројекти:
- EUCLEG - Breeding forage and grain legumes to increase EU's and China's protein self-sufficiency (EU-H2020-727312)
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Напомена:
- Doktorska disertacija je odbranjena 09.11.2023. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - THES AU - Uhlarik, Ana PY - 2023 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4122 AB - Istaživanje u okviru ove doktorske disertacije je imalo za cilj utvrđivanje uticaja različitih agroekoloških uslova na produktivnost i prinos genotipova proteinskog graška (kroz utvrđivanje fenotipskih razlika između genotipova, vrednosti komponenti prinosa semena, sadržaja i prinosa proteina i analizu sastava proteina u semenu), analizu korelacije između sadržaja proteina u semenu sa komponentama prinosa i prinosom semena, sa glavnim ciljem da se dobiju rezultati koji će poslužiti kao osnova i pokazatelj za utvrđivanje osobina koje utiču na prinos proteina. U tom cilju postavljeni su ogledi na dva lokaliteta tokom dve godine – na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Republika Srbija, i na oglednom polju kompanije Agro Seed Research, Kessenich, Belgija, po eksperimentalnom planu sa delimičnim ponavljanjima (Augmented design) u red-kolona sistemu, sa četiri eksperimentalna bloka. Za istraživanje korišćeno je ukupno 165 genotipova graška, pri čemu su ispitivani genotipovi podeljeni u dve grupe, prema tipu (sorte, linije, eksperimentalne linije, divlji i poludivlji srodnici) i prema upotrebi (povrtarski, za zrno, krmni, eksperimentalne linije i divlji srodnici). AB - The research involved evaluating phenotypic variations between genotypes, analyzing seed yield components, protein content, and yield, and conducting a protein composition analysis. Multivariate and correlation analysis were performed to examine the relationship between protein content, yield components, and seed yield, with the primary goal of identifying traits that impact protein yield. Experiments were conducted over two years at two locations: the Institute for Crop and Vegetable Agriculture in Novi Sad, Republic of Serbia, and the experimental field of the Agro Seed Research company in Kessenich, Belgium. The experimental design included four blocks with partial repetitions, following an augmented design in a row-column system. A total of 165 pea genotypes were evaluated, and categorized based on type (varieties, lines, experimental lines, wild and semi-wild relatives) and use (vegetable, grain, fodder, experimental lines, and wild relatives). T1 - Varijabilnost agronomskih osobina proteinskog graška u različitim agroekološkim uslovima Evrope T1 - Variability of agronomic traits of protein pea in different agroecological conditions of Europe UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4122 ER -
@phdthesis{ author = "Uhlarik, Ana", year = "2023", abstract = "Istaživanje u okviru ove doktorske disertacije je imalo za cilj utvrđivanje uticaja različitih agroekoloških uslova na produktivnost i prinos genotipova proteinskog graška (kroz utvrđivanje fenotipskih razlika između genotipova, vrednosti komponenti prinosa semena, sadržaja i prinosa proteina i analizu sastava proteina u semenu), analizu korelacije između sadržaja proteina u semenu sa komponentama prinosa i prinosom semena, sa glavnim ciljem da se dobiju rezultati koji će poslužiti kao osnova i pokazatelj za utvrđivanje osobina koje utiču na prinos proteina. U tom cilju postavljeni su ogledi na dva lokaliteta tokom dve godine – na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Republika Srbija, i na oglednom polju kompanije Agro Seed Research, Kessenich, Belgija, po eksperimentalnom planu sa delimičnim ponavljanjima (Augmented design) u red-kolona sistemu, sa četiri eksperimentalna bloka. Za istraživanje korišćeno je ukupno 165 genotipova graška, pri čemu su ispitivani genotipovi podeljeni u dve grupe, prema tipu (sorte, linije, eksperimentalne linije, divlji i poludivlji srodnici) i prema upotrebi (povrtarski, za zrno, krmni, eksperimentalne linije i divlji srodnici)., The research involved evaluating phenotypic variations between genotypes, analyzing seed yield components, protein content, and yield, and conducting a protein composition analysis. Multivariate and correlation analysis were performed to examine the relationship between protein content, yield components, and seed yield, with the primary goal of identifying traits that impact protein yield. Experiments were conducted over two years at two locations: the Institute for Crop and Vegetable Agriculture in Novi Sad, Republic of Serbia, and the experimental field of the Agro Seed Research company in Kessenich, Belgium. The experimental design included four blocks with partial repetitions, following an augmented design in a row-column system. A total of 165 pea genotypes were evaluated, and categorized based on type (varieties, lines, experimental lines, wild and semi-wild relatives) and use (vegetable, grain, fodder, experimental lines, and wild relatives).", title = "Varijabilnost agronomskih osobina proteinskog graška u različitim agroekološkim uslovima Evrope, Variability of agronomic traits of protein pea in different agroecological conditions of Europe", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4122" }
Uhlarik, A.. (2023). Varijabilnost agronomskih osobina proteinskog graška u različitim agroekološkim uslovima Evrope. . https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4122
Uhlarik A. Varijabilnost agronomskih osobina proteinskog graška u različitim agroekološkim uslovima Evrope. 2023;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4122 .
Uhlarik, Ana, "Varijabilnost agronomskih osobina proteinskog graška u različitim agroekološkim uslovima Evrope" (2023), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4122 .
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Rheological properties of millet dough prepared with different proteins / Reološka svojstva prosenog testa pripremljenog sa različitim proteinima
Belović, Miona; Tomić, Jelena; Torbica, Aleksandra; Čolović, Radmilo; Banjac, Vojislav; Novaković, Aleksandra; Živančev, Dragan (Novi Sad: Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, 2019) -
Processing quality of NS soybean varieties / Tehnološki kvalitet NS sorti soje
Đorđević, Vuk; Vidić, Miloš; Miladinović, Jegor; Balešević-Tubić, Svetlana; Đukić, Vojin; Ilić, Aleksandar (Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2012) -
Effect of foliar nutrition on soybean yield and quality in organic production / Uticaj folijarne ishrane na prinos i kvalitet soje proizvedene u organskoj proizvodnji
Popović, Vera; Vidić, Miloš; Tatić, Mladen; Glamočlija, Đorđe; Petrović, Gordana; Dozet, Gordana; Kostić, Miladin (Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela, 2012)