Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”
Authors
Ninkov, JordanaVasin, Jovica
Milić, Stanko
Marinković, Jelena
Sekulić, Petar
Hansman, Štefan
Živanov, Milorad
Jakšić, Darko
Book (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemlj...ište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija.
Keywords:
zemljište / zemljište vinograda / geografsko poreklo vina / Šumadijski vinogradarski rejon / Srbija / karakteristike zemljišta / vino / kvalitet vina / karakteristike vinaSource:
2014Publisher:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Funding / projects:
- Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Uprava za poljoprivredno zemljište
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - BOOK AU - Ninkov, Jordana AU - Vasin, Jovica AU - Milić, Stanko AU - Marinković, Jelena AU - Sekulić, Petar AU - Hansman, Štefan AU - Živanov, Milorad AU - Jakšić, Darko PY - 2014 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3235 AB - Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemljište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon” UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 ER -
@book{ author = "Ninkov, Jordana and Vasin, Jovica and Milić, Stanko and Marinković, Jelena and Sekulić, Petar and Hansman, Štefan and Živanov, Milorad and Jakšić, Darko", year = "2014", abstract = "Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemljište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235" }
Ninkov, J., Vasin, J., Milić, S., Marinković, J., Sekulić, P., Hansman, Š., Živanov, M.,& Jakšić, D.. (2014). Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235
Ninkov J, Vasin J, Milić S, Marinković J, Sekulić P, Hansman Š, Živanov M, Jakšić D. Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”. 2014;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 .
Ninkov, Jordana, Vasin, Jovica, Milić, Stanko, Marinković, Jelena, Sekulić, Petar, Hansman, Štefan, Živanov, Milorad, Jakšić, Darko, "Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”" (2014), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 .