Приказ основних података о документу

Effect of fertilization on starch, protein and oil content in maize grain

dc.creatorĐalović, Ivica
dc.creatorBekavac, Goran
dc.date.accessioned2022-05-24T10:02:10Z
dc.date.available2022-05-24T10:02:10Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-6253-099-8
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2688
dc.description.abstractVelika genetička varijabilnost različitih svojstava zrna kukuruza omogućava da se procesom oplemenjivanja menja kompozicija zrna u pogledu količine i kvaliteta pojedinih komponenti. Poboljšanje hranljive vrednosti kukuruza predstavlja jedan od glavnih ciljeva savremenih programa oplemenjivanja. Svojstva kvaliteta zrna koja određuju upotrebnu vrednost kukuruza u značajnom stepenu zavise od genetičke strukture odnosno genotipa. Cilj ovih istraživanja bio je da se utvrde genotipske razlike u sadržaju skroba, proteina i ulja kod NS hibrida kukuruza u zavisnosti od sistema đubrenja. Posmatrano u celini, ispoljene su značajne razlike u pogledu sadržaja skroba, proteina i ulja u zrnu kukuruza u zavisnosti od sistema đubrenja i gajenog hibrida.sr
dc.description.abstractGenetic variability of different physical properties of maize kernel enables possibilities of changes in the quantity and quality of certain grain components in breeding programs. Improving the nutritional value of maize kernel is one of the main goals of modern breeding programs. Grain characteristics and composition depend on the genetic structure and genotype and determines the quality, nutritional value and the usage of maize kernel. The aim of this study was to determine the genotypic differences in the content of starch, protein and oil in NS maize hybrids depending on fertilization systems. The results show significant differences in the tested parameters depending on the system of fertilization and cultivated hybrid.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherNovi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetsr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.publisherNovi Sad : Industrijsko biljesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31073/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova, 60. Savetovanje industrije ulja "Proizvodnja i prerada uljarica", Herceg Novi, 16-21. jun 2019.sr
dc.subjectkukuruzsr
dc.subjectđubrenjesr
dc.subjectgenotipovisr
dc.subjectmaizesr
dc.subjectfertilizationsr
dc.subjectgenotypessr
dc.subjectgrain qualitysr
dc.subjectkvalitet zrnasr
dc.titleEfekat đubrenja na sadržaj skroba, proteina i ulja u zrnu kukuruzasr
dc.titleEffect of fertilization on starch, protein and oil content in maize grainsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage128
dc.citation.spage121
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7450/ulj7.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2688
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу