Mikrobiološke osobine zemljišta vinograda
Microbiological properties of vineyard soil
Аутори
Marinković, JelenaBjelić, Dragana
Ninkov, Jordana
Tintor, Branislava
Vasin, Jovica
Milić, Stanko
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Istraživanje je obuhvatilo utvrđivanje brojnosti pojedinih sistematskih i fizioloških grupa mikroorganizama, kao i određivanje aktivnosti enzima dehidrogenaze u zemljištima vinograda. Mikrobiološke karakteristike zavisile su od fizičkih i hemijskih osobina zemljišta na pojedinim parcelama. Najpovoljniji uslovi za razvoj i aktivnost mikroorganizama karakterisali su zemljišta neutralne i slabo alkalne reakcije, dok je najmanja brojnost većine mikroorganizama i enzimatska aktivnost zabeležena u kiselim zemljištima. Prisustvo lakopristupačnog bakra iznad 50 mg/kg zabeleženo je samo u 4% ispitivanih zemljišta, stoga dobijeni rezultati ne mogu potvrditi uticaj bakra na mikrobiološke karakteristike.
The study included the determination of the abundance of specific systematic and physiological groups of microorganisms, as well as the determination of the activity of the enzyme dehydrogenase in vineyard soils. Microbiological characteristics depended on the physical and chemical properties of the soil in individual plots. The most favorable conditions for the development and activity of microorganisms were characterized by soils of neutral and slightly alkaline reactions, while the lowest abundance of most microorganisms and enzymatic activity was recorded in acidic soils. The presence of readily available copper above 50 mg / kg was recorded in only 4% of the tested soils, therefore the results obtained cannot confirm the influence of copper on microbial characteristics.
Кључне речи:
aktivnost dehidrogenaze / brojnost mikroorganizama / zemljište vinograda / dehydrogenase activity / microbial abundance / vineyards soilИзвор:
Zbornik radova, “Održiva poljoprivredna proizvodnja, Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine”, 18. oktobar 2019, Bačka Topola, 2019, 87-93Издавач:
- Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Marinković, Jelena AU - Bjelić, Dragana AU - Ninkov, Jordana AU - Tintor, Branislava AU - Vasin, Jovica AU - Milić, Stanko PY - 2019 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2535 AB - Istraživanje je obuhvatilo utvrđivanje brojnosti pojedinih sistematskih i fizioloških grupa mikroorganizama, kao i određivanje aktivnosti enzima dehidrogenaze u zemljištima vinograda. Mikrobiološke karakteristike zavisile su od fizičkih i hemijskih osobina zemljišta na pojedinim parcelama. Najpovoljniji uslovi za razvoj i aktivnost mikroorganizama karakterisali su zemljišta neutralne i slabo alkalne reakcije, dok je najmanja brojnost većine mikroorganizama i enzimatska aktivnost zabeležena u kiselim zemljištima. Prisustvo lakopristupačnog bakra iznad 50 mg/kg zabeleženo je samo u 4% ispitivanih zemljišta, stoga dobijeni rezultati ne mogu potvrditi uticaj bakra na mikrobiološke karakteristike. AB - The study included the determination of the abundance of specific systematic and physiological groups of microorganisms, as well as the determination of the activity of the enzyme dehydrogenase in vineyard soils. Microbiological characteristics depended on the physical and chemical properties of the soil in individual plots. The most favorable conditions for the development and activity of microorganisms were characterized by soils of neutral and slightly alkaline reactions, while the lowest abundance of most microorganisms and enzymatic activity was recorded in acidic soils. The presence of readily available copper above 50 mg / kg was recorded in only 4% of the tested soils, therefore the results obtained cannot confirm the influence of copper on microbial characteristics. PB - Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming C3 - Zbornik radova, “Održiva poljoprivredna proizvodnja, Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine”, 18. oktobar 2019, Bačka Topola T1 - Mikrobiološke osobine zemljišta vinograda T1 - Microbiological properties of vineyard soil EP - 93 SP - 87 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2535 ER -
@conference{ author = "Marinković, Jelena and Bjelić, Dragana and Ninkov, Jordana and Tintor, Branislava and Vasin, Jovica and Milić, Stanko", year = "2019", abstract = "Istraživanje je obuhvatilo utvrđivanje brojnosti pojedinih sistematskih i fizioloških grupa mikroorganizama, kao i određivanje aktivnosti enzima dehidrogenaze u zemljištima vinograda. Mikrobiološke karakteristike zavisile su od fizičkih i hemijskih osobina zemljišta na pojedinim parcelama. Najpovoljniji uslovi za razvoj i aktivnost mikroorganizama karakterisali su zemljišta neutralne i slabo alkalne reakcije, dok je najmanja brojnost većine mikroorganizama i enzimatska aktivnost zabeležena u kiselim zemljištima. Prisustvo lakopristupačnog bakra iznad 50 mg/kg zabeleženo je samo u 4% ispitivanih zemljišta, stoga dobijeni rezultati ne mogu potvrditi uticaj bakra na mikrobiološke karakteristike., The study included the determination of the abundance of specific systematic and physiological groups of microorganisms, as well as the determination of the activity of the enzyme dehydrogenase in vineyard soils. Microbiological characteristics depended on the physical and chemical properties of the soil in individual plots. The most favorable conditions for the development and activity of microorganisms were characterized by soils of neutral and slightly alkaline reactions, while the lowest abundance of most microorganisms and enzymatic activity was recorded in acidic soils. The presence of readily available copper above 50 mg / kg was recorded in only 4% of the tested soils, therefore the results obtained cannot confirm the influence of copper on microbial characteristics.", publisher = "Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming", journal = "Zbornik radova, “Održiva poljoprivredna proizvodnja, Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine”, 18. oktobar 2019, Bačka Topola", title = "Mikrobiološke osobine zemljišta vinograda, Microbiological properties of vineyard soil", pages = "93-87", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2535" }
Marinković, J., Bjelić, D., Ninkov, J., Tintor, B., Vasin, J.,& Milić, S.. (2019). Mikrobiološke osobine zemljišta vinograda. in Zbornik radova, “Održiva poljoprivredna proizvodnja, Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine”, 18. oktobar 2019, Bačka Topola Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming., 87-93. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2535
Marinković J, Bjelić D, Ninkov J, Tintor B, Vasin J, Milić S. Mikrobiološke osobine zemljišta vinograda. in Zbornik radova, “Održiva poljoprivredna proizvodnja, Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine”, 18. oktobar 2019, Bačka Topola. 2019;:87-93. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2535 .
Marinković, Jelena, Bjelić, Dragana, Ninkov, Jordana, Tintor, Branislava, Vasin, Jovica, Milić, Stanko, "Mikrobiološke osobine zemljišta vinograda" in Zbornik radova, “Održiva poljoprivredna proizvodnja, Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine”, 18. oktobar 2019, Bačka Topola (2019):87-93, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2535 .