Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima
Authors
Vasiljević, SanjaŽivanov, Dalibor
Milošević, Branko
Mihailović, Vojislav
Mikić, Aleksandar
Karagić, Đura
Book (Accepted Version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Stočni grašak (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) vodi poreklo iz bliskoistočnog i mediteranskog centra diverziteta, odakle se brzo proširio u svim pravcima, posebno u Evropu, severnu Afriku i centralnu Aziju. Stočni grašak je istovremeno i jedna od prvih odomaćenih biljnih vrsta, s arheološkim ostacima u Siriji starim oko deset hiljada godina. Zajedno sa sočivom, bobom i nekoliko vrsta strnina, grašak je bio jedan od najranijih useva u Evropi, nakon poslednjeg ledenog doba. Stočni grašak se, u zavisnosti od dela biljke koji se koristi, deli na krmni i proteinski. Krmni grašak se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom, kosi se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna, i koristi celokupan nadzemni deo biljke. Krmni grašak može da se gaji kao čist usev ili češće u smeši sa potpornim usevom (strnim žitima). S druge strane, proteinski grašak, takođe poznat i kao grašak za suvo zrno, gaji se isključivo radi zrelog zrna bogatog proteinima i gaji se kao čist usev.
Keywords:
stočni grašak / Pisum sativum / uslovi uspevanja / agrotehničke mere / field pea / feed / stočna hranaSource:
2016Publisher:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Funding / projects:
- IPA Program prekogranične saradnje Mađarska - Srbija HUSRB 1203/214/123 PEASEMAKERS
Note:
- Verzija na engleskom http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2447
- Verzija na mađarskom http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3137
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - BOOK AU - Vasiljević, Sanja AU - Živanov, Dalibor AU - Milošević, Branko AU - Mihailović, Vojislav AU - Mikić, Aleksandar AU - Karagić, Đura PY - 2016 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2445 AB - Stočni grašak (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) vodi poreklo iz bliskoistočnog i mediteranskog centra diverziteta, odakle se brzo proširio u svim pravcima, posebno u Evropu, severnu Afriku i centralnu Aziju. Stočni grašak je istovremeno i jedna od prvih odomaćenih biljnih vrsta, s arheološkim ostacima u Siriji starim oko deset hiljada godina. Zajedno sa sočivom, bobom i nekoliko vrsta strnina, grašak je bio jedan od najranijih useva u Evropi, nakon poslednjeg ledenog doba. Stočni grašak se, u zavisnosti od dela biljke koji se koristi, deli na krmni i proteinski. Krmni grašak se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom, kosi se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna, i koristi celokupan nadzemni deo biljke. Krmni grašak može da se gaji kao čist usev ili češće u smeši sa potpornim usevom (strnim žitima). S druge strane, proteinski grašak, takođe poznat i kao grašak za suvo zrno, gaji se isključivo radi zrelog zrna bogatog proteinima i gaji se kao čist usev. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445 ER -
@book{ author = "Vasiljević, Sanja and Živanov, Dalibor and Milošević, Branko and Mihailović, Vojislav and Mikić, Aleksandar and Karagić, Đura", year = "2016", abstract = "Stočni grašak (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) vodi poreklo iz bliskoistočnog i mediteranskog centra diverziteta, odakle se brzo proširio u svim pravcima, posebno u Evropu, severnu Afriku i centralnu Aziju. Stočni grašak je istovremeno i jedna od prvih odomaćenih biljnih vrsta, s arheološkim ostacima u Siriji starim oko deset hiljada godina. Zajedno sa sočivom, bobom i nekoliko vrsta strnina, grašak je bio jedan od najranijih useva u Evropi, nakon poslednjeg ledenog doba. Stočni grašak se, u zavisnosti od dela biljke koji se koristi, deli na krmni i proteinski. Krmni grašak se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom, kosi se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna, i koristi celokupan nadzemni deo biljke. Krmni grašak može da se gaji kao čist usev ili češće u smeši sa potpornim usevom (strnim žitima). S druge strane, proteinski grašak, takođe poznat i kao grašak za suvo zrno, gaji se isključivo radi zrelog zrna bogatog proteinima i gaji se kao čist usev.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445" }
Vasiljević, S., Živanov, D., Milošević, B., Mihailović, V., Mikić, A.,& Karagić, Đ.. (2016). Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445
Vasiljević S, Živanov D, Milošević B, Mihailović V, Mikić A, Karagić Đ. Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima. 2016;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445 .
Vasiljević, Sanja, Živanov, Dalibor, Milošević, Branko, Mihailović, Vojislav, Mikić, Aleksandar, Karagić, Đura, "Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima" (2016), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445 .