Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja
The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production
Autori
Dozet, GordanaĐukić, Vojin
Mamlić, Zlatica
Đurić, Nenad
Cvijanović, Gorica
Jovanović Todorović, Marijana
Dozet, Dimitrije
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobioloških
preparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organske
proizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini sa
više vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno na
seme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivna
nesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila od
sorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM u
cvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula.
Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito on
bean-root-nodule number and mass in organic production, was published. The
highest nodule number and mass was in the year with a more favorable weather
conditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the method
with a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodule
mass was in the control variety. A positive insignificant correlation was
determined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was variety
dependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanito
before sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule number
and mass
Ključne reči:
broj i masa nodula / mikrobiološki preparat / pasulj / sorta / number and mass nodules / bean / variety / microbial preparationsIzvor:
Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021., 2021, 55-60Izdavač:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
Kolekcije
Institucija/grupa
FiVeRTY - CONF AU - Dozet, Gordana AU - Đukić, Vojin AU - Mamlić, Zlatica AU - Đurić, Nenad AU - Cvijanović, Gorica AU - Jovanović Todorović, Marijana AU - Dozet, Dimitrije PY - 2021 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2398 AB - Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobioloških preparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organske proizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini sa više vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno na seme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivna nesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila od sorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM u cvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula. AB - Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito on bean-root-nodule number and mass in organic production, was published. The highest nodule number and mass was in the year with a more favorable weather conditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the method with a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodule mass was in the control variety. A positive insignificant correlation was determined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was variety dependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanito before sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule number and mass PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. T1 - Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja T1 - The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production EP - 60 SP - 55 DO - 10.46793/SBT26.055D ER -
@conference{ author = "Dozet, Gordana and Đukić, Vojin and Mamlić, Zlatica and Đurić, Nenad and Cvijanović, Gorica and Jovanović Todorović, Marijana and Dozet, Dimitrije", year = "2021", abstract = "Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobioloških preparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organske proizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini sa više vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno na seme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivna nesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila od sorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM u cvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula., Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito on bean-root-nodule number and mass in organic production, was published. The highest nodule number and mass was in the year with a more favorable weather conditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the method with a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodule mass was in the control variety. A positive insignificant correlation was determined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was variety dependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanito before sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule number and mass", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.", title = "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja, The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production", pages = "60-55", doi = "10.46793/SBT26.055D" }
Dozet, G., Đukić, V., Mamlić, Z., Đurić, N., Cvijanović, G., Jovanović Todorović, M.,& Dozet, D.. (2021). Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 55-60. https://doi.org/10.46793/SBT26.055D
Dozet G, Đukić V, Mamlić Z, Đurić N, Cvijanović G, Jovanović Todorović M, Dozet D. Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.. 2021;:55-60. doi:10.46793/SBT26.055D .
Dozet, Gordana, Đukić, Vojin, Mamlić, Zlatica, Đurić, Nenad, Cvijanović, Gorica, Jovanović Todorović, Marijana, Dozet, Dimitrije, "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja" in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. (2021):55-60, https://doi.org/10.46793/SBT26.055D . .