Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa
Tocopherol content variation in winter rapeseed oil from NS breeding program
Authors
Rajković, DraganaGrahovac, Nada
Marjanović-Jeromela, Ana
Sakač, Zvonimir
Milovac, Željko
Miklič, Vladimir
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Tokoferoli su značajna nutritivna i antioksidantna jedinjenja. Sadržaj tokoferola u uljanoj repici je nizak do srednji, pa je važno da se oplemenjivanjem poveća njihov sadržaj u svrhu poboljšanja kvaliteta ulja ove vrste. Cilj rada je bilo određivanje sadržaja tokoferola u 10 genotipova ozime uljane repice. Isceđeno ulje je analizirano HPLC hromatografijom. Ukupni sadržaj tokoferola u ispitivanim genotipovima je iznosio 413-465 mg/kg ulja. Najviši sadržaj alfa-tokoferola je zabeležen u liniji NS L51, a najviši sadržaj gama-tokoferola u hibridu NS HR3.
Tocopherols are significant nutritive and antioxidative compounds. Rapeseed tocopherol content is low to medium, therefore it is desirable to increase its level in order to improve oil quality of this species. The aim of this research was to determine tocopherol content of 10 genotypes of winter oilseed rape. After extraction of seed oil, prepared samples were analyzed by HPLC chromatography. Total tocopherol content varried from 413-465 mg/kg of oil. Highest alpha-tocopherol level was detected in NS L51 and highest gamma-tocopherol amount in NS HR3.
Keywords:
tokoferoli / alfa-tokoferol / gama-tokoferol / uljana repica / tocopherols / alpha-tocopherol / gamma-tocopherol / rapeseedSource:
Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi, 2019, 95-100Publisher:
- Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
- Novi Sad : Industrijsko bilje
Funding / projects:
- Development of new varieties and production technology improvement of oil crops for different purposes (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31025)
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - CONF AU - Rajković, Dragana AU - Grahovac, Nada AU - Marjanović-Jeromela, Ana AU - Sakač, Zvonimir AU - Milovac, Željko AU - Miklič, Vladimir PY - 2019 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2300 AB - Tokoferoli su značajna nutritivna i antioksidantna jedinjenja. Sadržaj tokoferola u uljanoj repici je nizak do srednji, pa je važno da se oplemenjivanjem poveća njihov sadržaj u svrhu poboljšanja kvaliteta ulja ove vrste. Cilj rada je bilo određivanje sadržaja tokoferola u 10 genotipova ozime uljane repice. Isceđeno ulje je analizirano HPLC hromatografijom. Ukupni sadržaj tokoferola u ispitivanim genotipovima je iznosio 413-465 mg/kg ulja. Najviši sadržaj alfa-tokoferola je zabeležen u liniji NS L51, a najviši sadržaj gama-tokoferola u hibridu NS HR3. AB - Tocopherols are significant nutritive and antioxidative compounds. Rapeseed tocopherol content is low to medium, therefore it is desirable to increase its level in order to improve oil quality of this species. The aim of this research was to determine tocopherol content of 10 genotypes of winter oilseed rape. After extraction of seed oil, prepared samples were analyzed by HPLC chromatography. Total tocopherol content varried from 413-465 mg/kg of oil. Highest alpha-tocopherol level was detected in NS L51 and highest gamma-tocopherol amount in NS HR3. PB - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo PB - Novi Sad : Industrijsko bilje C3 - Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi T1 - Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa T1 - Tocopherol content variation in winter rapeseed oil from NS breeding program EP - 100 SP - 95 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2300 ER -
@conference{ author = "Rajković, Dragana and Grahovac, Nada and Marjanović-Jeromela, Ana and Sakač, Zvonimir and Milovac, Željko and Miklič, Vladimir", year = "2019", abstract = "Tokoferoli su značajna nutritivna i antioksidantna jedinjenja. Sadržaj tokoferola u uljanoj repici je nizak do srednji, pa je važno da se oplemenjivanjem poveća njihov sadržaj u svrhu poboljšanja kvaliteta ulja ove vrste. Cilj rada je bilo određivanje sadržaja tokoferola u 10 genotipova ozime uljane repice. Isceđeno ulje je analizirano HPLC hromatografijom. Ukupni sadržaj tokoferola u ispitivanim genotipovima je iznosio 413-465 mg/kg ulja. Najviši sadržaj alfa-tokoferola je zabeležen u liniji NS L51, a najviši sadržaj gama-tokoferola u hibridu NS HR3., Tocopherols are significant nutritive and antioxidative compounds. Rapeseed tocopherol content is low to medium, therefore it is desirable to increase its level in order to improve oil quality of this species. The aim of this research was to determine tocopherol content of 10 genotypes of winter oilseed rape. After extraction of seed oil, prepared samples were analyzed by HPLC chromatography. Total tocopherol content varried from 413-465 mg/kg of oil. Highest alpha-tocopherol level was detected in NS L51 and highest gamma-tocopherol amount in NS HR3.", publisher = "Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad : Industrijsko bilje", journal = "Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi", title = "Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa, Tocopherol content variation in winter rapeseed oil from NS breeding program", pages = "100-95", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2300" }
Rajković, D., Grahovac, N., Marjanović-Jeromela, A., Sakač, Z., Milovac, Ž.,& Miklič, V.. (2019). Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa. in Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet., 95-100. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2300
Rajković D, Grahovac N, Marjanović-Jeromela A, Sakač Z, Milovac Ž, Miklič V. Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa. in Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi. 2019;:95-100. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2300 .
Rajković, Dragana, Grahovac, Nada, Marjanović-Jeromela, Ana, Sakač, Zvonimir, Milovac, Željko, Miklič, Vladimir, "Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa" in Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi (2019):95-100, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2300 .