Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 96
Osnovna hemijska svojstva zemljišta
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
U intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji neophodna je primena savremene tehnologije i novijih naučnih dostignuća. Prvi korak svakog vlasnika/korisnika zemljišta u biljnoj proizvodnji je analiza zemljišta na parametre ...
Meliorativne mere đubrenja uz rigolovanje, popravka fizičkih osobina zemljišta i kalcizacija
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2017)
Pre podizanja zasada vinograda je neophodno da se sagleda stanje više činilaca koji će da utiču na dobijanje kvalitetnog prinosa grožđa. To podrazumeva pažljiv odabir rejona sa povoljnim zemljišnim i klimatskim uslovima ...
Koncept sistema geografskog porekla za vina i značaj zemljišnih karakteristika u tom sistemu
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
Oznaka porekla u generalnom smislu je geografski pojam čije isticanje znači da dati proizvod potiče sa tačno određenog geografskog područja. Kvalitet i specifična svojstva tih proizvoda su, potpuno ili pretežno, uslovljeni ...
Sustainable Utilization of Plant Genetic Resources: A Case Study from Serbia
(Springer Singapore, 2024)
Diversity is one of the principal components in species adaptation to ever-changing environment. In comparison to natural ecosystems, agriculture imposes additional challenges by constantly increasing the desired yield ...
Mikrobiološka svojstva zemljišta
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
Zemljište je veoma složen i dinamičan ekosistem u kome se odvija veliki broj fizičkih, hemijskih i bioloških procesa. Mikroorganizmi čine od 0,1 do 3% celokupne organske materije zemljišta, a njihova biomasa u proseku ...
Certain aspects of breeding forage brassicas
(Springer Netherlands, 2014)
Numerous species belonging to the family Brassicaceae Burnett, popularly known as brassicas, are multi-purpose crops used not only for various industrial purposes and human consumption, but also in animal feeding. Among ...
Advances in understanding grain legume physiology: understanding root architecture, nutrient uptake and response to abiotic stress
(Cambridge : Burleigh Dodds Science Publishing, 2018)
Root system architecture (RSA) influences root foraging and resource uptake from the soil and thus determines plant growth and productivity in grain legumes. Understanding RSA, nutrient uptake and its response to drought ...
Headspace analysis of volatile compounds from fruits of selected vegetable species of Apiaceae family
(Sharjah : Bentham Science Publishers, 2018)
Parsley (Petroselinum crispum L.), celery (Apium graveolens L.), celeriac (Apium graveolens var. rapaceum), carrot (Daucus carota L.), parsnip (Pastinaca sativa L.), lovage (Levisticum officinale Koch.) and angelica (Angelica ...
Anethum graveolens: chemical composition, cultivation and uses
(Nova Science Publishers, 2021)
Family Apiaceae is very big, with more than 3.700 species distributed throughout the world. There are specific umbeliferous flowers and odor characteristic for each individual species. Anethum graveolens L. is one of them ...
Pesticides
(Nova Science Publishers, Inc., 2011)
Pesticides are an integral part of agriculture today, but their use can lead to residues in food which have been linked to a wide spectrum of human health hazards. The determination and monitoring of pesticide residues in ...