Приказ основних података о документу
Variety as a factor in wheat production
Sorta kao faktor proizvodnje pšenice
dc.creator | Denčić, Srbislav | |
dc.creator | Kobiljski, Borislav | |
dc.creator | Mladenović, Gojko | |
dc.creator | Jestrović, Zorica | |
dc.creator | Štatkić, Slaviša | |
dc.creator | Pavlović, Milenko | |
dc.creator | Orbović, Branka | |
dc.date.accessioned | 2021-04-26T18:42:48Z | |
dc.date.available | 2021-04-26T18:42:48Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.issn | 1821-3944 | |
dc.identifier.uri | http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/889 | |
dc.description.abstract | Analiziran je prosečan prinos pšenice u Srbiji i nekoliko stranih zemalja u 20. veku. Ispoljile su se tri zajedničke karakteristike: a) u prvih 50 godina prošlog veka nije bilo značajnog povećanja prosečnih prinosa; b) u drugih 50 godina došlo je do dramatičnog povećanja prosečnih prinosa za čak 230 % do 280 %; c) u poslednjih 15-tak godina nije zabeležen značajniji porast prosečnih prinosa. Razlozi za rapidno povećanje prosečnih prinosa u drugoj polovini 20. veka su uvođenje polupatuljastih sorti u proizvodnju i upotreba većih količina mineralnih đubriva. Savremene sorte polupatuljaste stabljike sa većim potencijalom za prinos u odnosu na sorte sa visokom stabljikom pokazuju i veće variranje između maksimalnih i minimalnih prinosa, kao i između godina. Te sorte pokazuju i veoma pozitivnu reakciju na dobru agrotehniku. Sorta kao faktor daljeg povećanja prinosa, a time i proizvodnje, nije izgubila u potpunosti svoj značaj, samo što su dalji napreci mali i često statistički nesignifikantni. U protekloj sezoni u Republici Srbiji prinosi i proizvodnja pšenice su bili na nivou poslednjeg desetogodišnjeg proseka. Dominantne sorte u proizvodnji su bile Pobeda, Renesansa i Evropa 90 a zauzimale su preko 60 % ukupnih površina pod pšenicom. U mreži makro-ogleda u Srbiji najbolje rezultate su postigle sorte Arija, Zvezdana, Etida i NS 40S. . | sr |
dc.publisher | Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research | |
dc.subject | production | en |
dc.subject | quality | en |
dc.subject | variability | en |
dc.subject | variety | en |
dc.subject | wheat | en |
dc.subject | yield | en |
dc.subject | kvalitet | sr |
dc.subject | prinos | sr |
dc.subject | proizvodnja | sr |
dc.subject | pšenica | sr |
dc.subject | sorta | sr |
dc.subject | varijabilnost | sr |
dc.title | Variety as a factor in wheat production | en |
dc.title | Sorta kao faktor proizvodnje pšenice | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY | |
dc.citation.epage | 324 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.other | 47(1): 317-324 | |
dc.citation.rank | M51 | |
dc.citation.spage | 317 | |
dc.citation.volume | 47 | |
dc.identifier.fulltext | http://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1739/886.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_889 | |
dc.type.version | publishedVersion |