Приказ основних података о документу

Sorta kao faktor proizvodnje pšenice

dc.creatorDenčić, Srbislav
dc.creatorKobiljski, Borislav
dc.creatorMladenović, Gojko
dc.creatorJestrović, Zorica
dc.creatorŠtatkić, Slaviša
dc.creatorPavlović, Milenko
dc.creatorOrbović, Branka
dc.date.accessioned2021-04-26T18:42:48Z
dc.date.available2021-04-26T18:42:48Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/889
dc.description.abstractAnaliziran je prosečan prinos pšenice u Srbiji i nekoliko stranih zemalja u 20. veku. Ispoljile su se tri zajedničke karakteristike: a) u prvih 50 godina prošlog veka nije bilo značajnog povećanja prosečnih prinosa; b) u drugih 50 godina došlo je do dramatičnog povećanja prosečnih prinosa za čak 230 % do 280 %; c) u poslednjih 15-tak godina nije zabeležen značajniji porast prosečnih prinosa. Razlozi za rapidno povećanje prosečnih prinosa u drugoj polovini 20. veka su uvođenje polupatuljastih sorti u proizvodnju i upotreba većih količina mineralnih đubriva. Savremene sorte polupatuljaste stabljike sa većim potencijalom za prinos u odnosu na sorte sa visokom stabljikom pokazuju i veće variranje između maksimalnih i minimalnih prinosa, kao i između godina. Te sorte pokazuju i veoma pozitivnu reakciju na dobru agrotehniku. Sorta kao faktor daljeg povećanja prinosa, a time i proizvodnje, nije izgubila u potpunosti svoj značaj, samo što su dalji napreci mali i često statistički nesignifikantni. U protekloj sezoni u Republici Srbiji prinosi i proizvodnja pšenice su bili na nivou poslednjeg desetogodišnjeg proseka. Dominantne sorte u proizvodnji su bile Pobeda, Renesansa i Evropa 90 a zauzimale su preko 60 % ukupnih površina pod pšenicom. U mreži makro-ogleda u Srbiji najbolje rezultate su postigle sorte Arija, Zvezdana, Etida i NS 40S. .sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research
dc.subjectproductionen
dc.subjectqualityen
dc.subjectvariabilityen
dc.subjectvarietyen
dc.subjectwheaten
dc.subjectyielden
dc.subjectkvalitetsr
dc.subjectprinossr
dc.subjectproizvodnjasr
dc.subjectpšenicasr
dc.subjectsortasr
dc.subjectvarijabilnostsr
dc.titleVariety as a factor in wheat productionen
dc.titleSorta kao faktor proizvodnje pšenicesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage324
dc.citation.issue1
dc.citation.other47(1): 317-324
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage317
dc.citation.volume47
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1739/886.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_889
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу