Приказ основних података о документу

Pouzdanost NIR metode u određivanju sadržaja ulja i proteina u semenu soje

dc.creatorBalešević-Tubić, Svetlana
dc.creatorĐorđević, Vuk
dc.creatorĐukić, Vojin
dc.creatorMiladinović, Jegor
dc.creatorTatić, Mladen
dc.date.accessioned2021-04-26T18:40:32Z
dc.date.available2021-04-26T18:40:32Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/854
dc.description.abstractA primary characteristic of diffuse reflectance spectroscopy is fast and non-destructive determination of constituent concentration in products. The main goal is to find the nature of absorption (depending of wave length) and compare it with stable standard. NIR spectroscopy is a technology based on real number of molecules of each constituent and represents highly applicable analytical method. After calibration development or calibration transfer from one to another NIR instrument, it is necessary to verify the slope and bias of calibration. Results from multi year experiments show bias changes, while slope was constant, implicating that calibration changes had translator nature.en
dc.description.abstractPrimarna karakteristika difuzne refleksne spektroskopije je brzo i nedestruktivno određivanje sadržaja stvarnih konstituenata u proizvodima. Cilj je da se tačno zabeleži priroda apsorpcije (koja je zavisna od talasne dužine) u odnosu na stabilni standard. NIR spektroskopija je tehnologija koja je uglavnom zasnovana na stvarnom broju molekula svakog pojedinačnog konstituenta i teoretski predstavlja visoko-primenljivu analitičku metodu. Nakon konstrukcije nove kalibracione krive, prilikom transfera kalibracije sa jednog na drugi NIR instrument, potrebno je proveriti nagib i pomeranje kalibracione krive. Dobijeni rezultati višegodišnjih ispitivanja pokazuju pomeranje kalibracione krive, dok je nagib krive ostao nepromenjen, što znači da je navedeno pomeranje translatorne prirode.sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research
dc.subjectcalibrationen
dc.subjectNIR spectroscopyen
dc.subjectoil contenten
dc.subjectprotein contenten
dc.subjectsoybeanen
dc.subjectkalibracijasr
dc.subjectNIR spektroskopijasr
dc.subjectsadržaj proteinasr
dc.subjectsadržaj uljasr
dc.subjectsojasr
dc.titleReliability of NIR method in protein and oil content determination in soybeanen
dc.titlePouzdanost NIR metode u određivanju sadržaja ulja i proteina u semenu sojesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage538
dc.citation.issue2
dc.citation.other47(2): 535-538
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage535
dc.citation.volume47
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1701/851.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_854
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу