Changes in soybean seed quality depending on a seed fraction
Promena kvaliteta semena soje u zavisnosti od frakcije semena
Apstrakt
It is well known that seed quality depend on many factors, especially on a seed fraction. Also, a share of each fraction in the total seed mass is very important. The seed of soybean cultivars, developed at the Institute of Field and Vegetable crops, Novi Sad, of different maturity groups [Jelica (00) Afrodita (0), Balkan (I), Novosađanka (I) and Vojvođanka (II)] and of three fractions (4,5-5,0 mm, 5,0-5,5 mm and gt 5,5 mm) was used in this investigation. Parameters of seed quality (1000-seed weight, germination viability and germination) and share of each fraction in the total processed seed were tested. Obtained results show significant differences between investigated fractions only for 1000-seed weight and percentage share of the stated fractions.
U teoriji i praksi poznato je da kvalitet semena zavisi od više faktora, a između ostalog i od frakcije semena. Pored toga, veoma je bitno i učešće svake frakcije u ukupnoj masi semena. Za istraživanje je korišćeno seme sorti soje stvorenih u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, različite grupe zrenja: Jelica (00), Afrodita (0), Balkan (I), Novosađanka (I) i Vojvođanka (II). Za tri frakcije semena soje: 4,5 mm-5,0 mm, 5,0-5,5 mm i gt 5,5 mm, analizirani su parametri kvaliteta semena (masa 1000 zrna, energija klijanja i klijavost), kao i učešće svake frakcije u dorađenom semenu. Na osnovu dobijenih rezultata, uočene su značajne razlike između ispitivanih frakcija samo za apsolutnu masu semena i procenat učešća semena navedenih frakcija.
Ključne reči:
soybean / seed quality / seed fraction / cultivar / soja / kvalitet semena / frakcija semena / sortaIzvor:
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi - PTEP, 2008, 12, 1-2, 78-79Izdavač:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Kolekcije
Institucija/grupa
FiVeRTY - JOUR AU - Kostić, Miladin AU - Balešević-Tubić, Svetlana AU - Đukić, Vojin AU - Ilić, Aleksandar AU - Gajičić, Velinka PY - 2008 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/563 AB - It is well known that seed quality depend on many factors, especially on a seed fraction. Also, a share of each fraction in the total seed mass is very important. The seed of soybean cultivars, developed at the Institute of Field and Vegetable crops, Novi Sad, of different maturity groups [Jelica (00) Afrodita (0), Balkan (I), Novosađanka (I) and Vojvođanka (II)] and of three fractions (4,5-5,0 mm, 5,0-5,5 mm and gt 5,5 mm) was used in this investigation. Parameters of seed quality (1000-seed weight, germination viability and germination) and share of each fraction in the total processed seed were tested. Obtained results show significant differences between investigated fractions only for 1000-seed weight and percentage share of the stated fractions. AB - U teoriji i praksi poznato je da kvalitet semena zavisi od više faktora, a između ostalog i od frakcije semena. Pored toga, veoma je bitno i učešće svake frakcije u ukupnoj masi semena. Za istraživanje je korišćeno seme sorti soje stvorenih u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, različite grupe zrenja: Jelica (00), Afrodita (0), Balkan (I), Novosađanka (I) i Vojvođanka (II). Za tri frakcije semena soje: 4,5 mm-5,0 mm, 5,0-5,5 mm i gt 5,5 mm, analizirani su parametri kvaliteta semena (masa 1000 zrna, energija klijanja i klijavost), kao i učešće svake frakcije u dorađenom semenu. Na osnovu dobijenih rezultata, uočene su značajne razlike između ispitivanih frakcija samo za apsolutnu masu semena i procenat učešća semena navedenih frakcija. PB - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad T2 - Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi - PTEP T1 - Changes in soybean seed quality depending on a seed fraction T1 - Promena kvaliteta semena soje u zavisnosti od frakcije semena EP - 79 IS - 1-2 SP - 78 VL - 12 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_563 ER -
@article{ author = "Kostić, Miladin and Balešević-Tubić, Svetlana and Đukić, Vojin and Ilić, Aleksandar and Gajičić, Velinka", year = "2008", abstract = "It is well known that seed quality depend on many factors, especially on a seed fraction. Also, a share of each fraction in the total seed mass is very important. The seed of soybean cultivars, developed at the Institute of Field and Vegetable crops, Novi Sad, of different maturity groups [Jelica (00) Afrodita (0), Balkan (I), Novosađanka (I) and Vojvođanka (II)] and of three fractions (4,5-5,0 mm, 5,0-5,5 mm and gt 5,5 mm) was used in this investigation. Parameters of seed quality (1000-seed weight, germination viability and germination) and share of each fraction in the total processed seed were tested. Obtained results show significant differences between investigated fractions only for 1000-seed weight and percentage share of the stated fractions., U teoriji i praksi poznato je da kvalitet semena zavisi od više faktora, a između ostalog i od frakcije semena. Pored toga, veoma je bitno i učešće svake frakcije u ukupnoj masi semena. Za istraživanje je korišćeno seme sorti soje stvorenih u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, različite grupe zrenja: Jelica (00), Afrodita (0), Balkan (I), Novosađanka (I) i Vojvođanka (II). Za tri frakcije semena soje: 4,5 mm-5,0 mm, 5,0-5,5 mm i gt 5,5 mm, analizirani su parametri kvaliteta semena (masa 1000 zrna, energija klijanja i klijavost), kao i učešće svake frakcije u dorađenom semenu. Na osnovu dobijenih rezultata, uočene su značajne razlike između ispitivanih frakcija samo za apsolutnu masu semena i procenat učešća semena navedenih frakcija.", publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad", journal = "Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi - PTEP", title = "Changes in soybean seed quality depending on a seed fraction, Promena kvaliteta semena soje u zavisnosti od frakcije semena", pages = "79-78", number = "1-2", volume = "12", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_563" }
Kostić, M., Balešević-Tubić, S., Đukić, V., Ilić, A.,& Gajičić, V.. (2008). Changes in soybean seed quality depending on a seed fraction. in Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi - PTEP Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 12(1-2), 78-79. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_563
Kostić M, Balešević-Tubić S, Đukić V, Ilić A, Gajičić V. Changes in soybean seed quality depending on a seed fraction. in Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi - PTEP. 2008;12(1-2):78-79. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_563 .
Kostić, Miladin, Balešević-Tubić, Svetlana, Đukić, Vojin, Ilić, Aleksandar, Gajičić, Velinka, "Changes in soybean seed quality depending on a seed fraction" in Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi - PTEP, 12, no. 1-2 (2008):78-79, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_563 .