Приказ основних података о документу

Proces sazrevanja različitih tipova sorti šećerne repe

dc.creatorČačić, Nikola
dc.creatorKovačev, Lazar
dc.creatorMezei, Snežana
dc.creatorSklenar, Pavle
dc.creatorNagl, Nevena
dc.date.accessioned2021-04-26T17:49:39Z
dc.date.available2021-04-26T17:49:39Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn0354-5881
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/50
dc.description.abstractLevels of sugar and non-sugar (K, Na and amino N) depend on environmental conditions and cultural practices applied. At the same time, these traits are an important characteristic of every cultivar. A number of parameters are used to determine the technological maturity of sugar beet, but the main ones are sugar content and sugar utilization percentage, which is affected by the non-sugars. In the present study, the monitoring of root yield and the yield of the above-ground plant parts and the analysis of root quality were done at 15-day intervals starting on July 1 and ending on September 16, 1999. Used in the study were four cultivars and two experimental hybrids of sugar beet. The cultivar Crvenka mz and the experimental hybrid NS Hy 20 proved ultra sugary (on the last lifting date, they had sugar contents 16.28% and 16.54%, respectively). Going from the first to the last lifting date, the K and Na contents of all the cultivars decreased, especially in the cultivar Crvenka mz and the experimental hybrid NS Hy 20. In all of the cultivars. the ammo N content increased until the fourth lifting date (August 16), when it started to decrease. One hundred and fifty days into the growing season, thanks to their high sugar content and low level of non-sugars (especially K and Na), the cultivar Crvenka mz and the hybrid NS Hy 20 had considerably better technological characteristics than the other cultivars. The aforementioned characteristics of Crvenka mz and NS Hy 20 make these two genotypes more suitable for early lifting dates than the other cultivars.en
dc.description.abstractSadržaj šećera i nešećera (K. Na i amino NJ zavisi od ekoloških uslova i primenjene agrotehnike, a istovremeno ova svojstva su i bitna obeležja svake sorte Za određivanje tehnološke zrelosti šećerne repe koristi se više parametara, međutim osnovni su sadržaj šećera i njegovo iskorišćenje na koje utiču nešećeri. Praćenje prinosa korena : nadzemnog delà i analiza kvaliteta korena šećerne repe vršena je u intervalima od po 15 dana počev od 1. jula do 16. septembra IV99 godine. Za ova istraživanja korišćeno je 4 sorte i 2 eksperimentalna hibrida šećerne repe. Kao ultrašećernate izdvajaju se sorta Crvenka m: i eksperimenta/ni hibrid NS Hy 20 sa sadržajem šećera, u poslednjem roku vađenja, od 16.28% odnosno 16.54. Kod svih sorti utvrđeno je opadanje sadržaja K i Na od prvog prema poslednjem roku vađenja, a taj pad je bio naročito izražen kod sorte Crvenka m: i hibrida NS liv 20 Kod svih sorti sadržaj amino N je do četvrtog roka vađenja (16. avgust) rastao, a potom je opadao. Visok sadržaj šećera i nizak sadržaj nešećera (posebno K i Na) uticao je da sorta Crvenka m: i hibrid NS Hy 20. posle 150 dana vegetacije, imaju znatno bolja tehnološka svojstva od ostalih sorti. Napred iznete karakteristike sorte Crvenka mz i eksperimentalnog hibrida NS Hy 20 čine ih pogodnijim od ostalih sorti za rane rokove vađenja.sr
dc.publisherDruštvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceSelekcija i semenarstvo
dc.subjectšećerna repasr
dc.subjectsadržaj šećerasr
dc.subjectsadržaj nešećerasr
dc.subjectiskorišćenje šećerasr
dc.subjecttehnološka zrelostsr
dc.titleMaturing of different types ok sugar beeten
dc.titleProces sazrevanja različitih tipova sorti šećerne repesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage13
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other7(1-2): 9-13
dc.citation.spage9
dc.citation.volume7
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1338/47.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_50
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу