Приказ основних података о документу

Mogućnost korišćenja uljanih biljaka iz novosadske kolekcije

dc.creatorMarjanović-Jeromela, Ana
dc.creatorAtlagić, Jovanka
dc.creatorMarinković, Radovan
dc.creatorTerzić, Sreten
dc.creatorLečić, Nada
dc.date.accessioned2021-04-26T18:16:03Z
dc.date.available2021-04-26T18:16:03Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0351-9430
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/472
dc.description.abstractSeed oil and protein content was determined in 12 oil plant species represented with 1-4 cultivars or local populations. It was found that some species have very high oil content, like sesame (55.01%) and euphorbia (48.65%). Safflower is a species that showed low oil content in our conditions (12.00%) in comparison to data obtained in other agroecological environments. Spring false flax had high oil (36.57%) and protein content (26.39%) and it could prove to be a good replacement for rapeseed in the conditions of extensive agricultural production. On the basis of the obtained results for seed protein content, the species sesame, flax, okra and lens fall to the same group as soy bean which is the most important protein crop. The collection of oil plant species should be an analyzed in more detail and used as a source of desired genes in the breeding of species that will be used as alternative source of healthy food, biodiesel and raw materials for the industry.en
dc.description.abstractKod 12 uljanih biljnih vrsta zastupljenih sa 1-4 sorte, odnosno lokalne populacije ispitivan je sadržaj ulja i sadržaj proteina u semenu. Ustanovljeno je da neke vrste imaju izuzetno visok sadržaj ulja, kao što su susam (55,01%) i krtičnjak (48,65%). Šafranjika je vrsta koja je u našim uslovima imala nizak sadržaj ulja (12,00%) u odnosu na podatke iz drugih agroekoloških područja. Vrsta lanik je imala visok sadržaj ulja (36,57%) kao i proteina (26,39%) i mogla bi da zameni uljanu repicu u ekstenzivnim uslovima poljoprivredne proizvodnje. Na osnovu rezultata o sadržaju proteina u semenu vrste susam, lan, bamija i sočivo spadaju u istu grupu sa sojom kao najznačajnijom proteinskom biljkom. Kolekciju uljanih biljnih vrsta treba detaljnije ispitati i koristiti je kao izvor poželjnih gena u oplemenjivanju vrsta koje će biti alternativni izvori zdrave hrane, biodizela i sirovina za specifičnu industriju.sr
dc.publisherNaučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBilten za hmelj, sirak i lekovito bilje
dc.subjectoil plant speciesen
dc.subjectoil contenten
dc.subjectprotein contenten
dc.subjectuljane biljne vrstesr
dc.subjectsadržaj uljasr
dc.subjectsadržaj proteinasr
dc.titleThe usage potential of oil crops from the Novi Sad collectionen
dc.titleMogućnost korišćenja uljanih biljaka iz novosadske kolekcijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage52
dc.citation.issue80
dc.citation.other39(80): 47-52
dc.citation.spage47
dc.citation.volume39
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1328/469.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_472
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу