Proces stvaranja visokorodnih sorti ječma sa odličnim kvalitetom za industriju slada i piva
The process of creating high-yielding barley varieties with excellent quality for the malt and beer industry
2021
Аутори
Brbaklić, LjiljanaMikić, Sanja
Mirosavljević, Milan
Aćin, Vladimir
Živančev, Dragan
Pribić, Milana
Pejin, Jelena
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Ječam je najvažnija žitarica koja se koristi u proizvodnji piva. Jedan od ciljeva oplemenjivanja ječma je stvaranje visoko kvalitetnih sorti, koje tokom procesa sladovanja daju odličan kvalitet slada za potrebe pivarske industrije. Proces stvaranja novih sorti pivskog ječma je izuzetno dug, a počinje odabirom roditelja koji poseduju željene osobine. Njihovim ukrštanjem se dobija potomstvo koje se pažljivo prati i ocenjuje u narednim generacijama. Kontinuirano se beleži veliki broj osobina kao i otpornost na čitav niz abiotičkih i biotičkih faktora, a iz kasnijih potomstava vrši se selekcija homozigotnih linija koje poseduju dobar kvalitet (sadržaj proteina, Kolbahov broj, Hartongov broj i druge parametre) i stabilan prinos, a testiraju se u mikroogledima na većem broju lokaliteta. Odabrane najperspektivnije linije se postavijaju u oglede Komisije za priznavanje sorti na sedam lokaliteta, a koje se pokažu bolje od standarda u dvogodišnjem periodu registruju se kao nove sorte. Do danas, ...u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu priznate su 33 sorte dvoredog ozimog i 38 sorti jarog dvoredog pivskog ječma. Pored razvoja novih sorti, uvode se savremene molekularne metode i nove tehnologije u proizvodnji u cilju stvaranja sorti sa poboljšanim karakteristikama.
Barley is the most important cereal used in beer production. One of the most important barley breeding objectives is the creation of high-quality varieties, which during the process of malting provide great malt quality for the brewery industry. The process of development of new barley varieties is long-term and starts with a selection of parents which possess desired traits. After their
crossing, the obtained progenies are carefully evaluated and phenotyped in the next generations. A lot of agronomically important traits are marked as well as tolerance to a vast number of abiotic and biotic factors. Progenies with a high level of homogeneity from the later generations are selected which posses good quality (protein content, Kolbach index, Hartong number etc.) and stable yield, and test in micro experimental trials at several locations. The most perspective lines are set up in
Commission for registration varieties trials at 7 sites in Serbia. Up to this time, 33 winter and 38 spring ...two-rowed barley varieties are registered in the Institute of Field and Vegetable Crops. Besides the development of new varieties, modern molecular methods and new technology are introduced in production to create varieties with improved performance.
Кључне речи:
Hordeum vulgare ssp. distichum / selection / breeding / technological quality / barley / Hordeum vulgare / ječam / oplemenjivanje / tehnološki kvalitet / slad / pivo / malt / beer / sorte / cultivars / NS semeИзвор:
Zbornik apstrakata, 4. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem “Pivo, pivarske sirovine i oprema”, 28-30. oktobar 2021., Zrenjanin, 2021, 23-24Издавач:
- Zrenjanin : Grad Zrenjanin
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Brbaklić, Ljiljana AU - Mikić, Sanja AU - Mirosavljević, Milan AU - Aćin, Vladimir AU - Živančev, Dragan AU - Pribić, Milana AU - Pejin, Jelena PY - 2021 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4554 AB - Ječam je najvažnija žitarica koja se koristi u proizvodnji piva. Jedan od ciljeva oplemenjivanja ječma je stvaranje visoko kvalitetnih sorti, koje tokom procesa sladovanja daju odličan kvalitet slada za potrebe pivarske industrije. Proces stvaranja novih sorti pivskog ječma je izuzetno dug, a počinje odabirom roditelja koji poseduju željene osobine. Njihovim ukrštanjem se dobija potomstvo koje se pažljivo prati i ocenjuje u narednim generacijama. Kontinuirano se beleži veliki broj osobina kao i otpornost na čitav niz abiotičkih i biotičkih faktora, a iz kasnijih potomstava vrši se selekcija homozigotnih linija koje poseduju dobar kvalitet (sadržaj proteina, Kolbahov broj, Hartongov broj i druge parametre) i stabilan prinos, a testiraju se u mikroogledima na većem broju lokaliteta. Odabrane najperspektivnije linije se postavijaju u oglede Komisije za priznavanje sorti na sedam lokaliteta, a koje se pokažu bolje od standarda u dvogodišnjem periodu registruju se kao nove sorte. Do danas, u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu priznate su 33 sorte dvoredog ozimog i 38 sorti jarog dvoredog pivskog ječma. Pored razvoja novih sorti, uvode se savremene molekularne metode i nove tehnologije u proizvodnji u cilju stvaranja sorti sa poboljšanim karakteristikama. AB - Barley is the most important cereal used in beer production. One of the most important barley breeding objectives is the creation of high-quality varieties, which during the process of malting provide great malt quality for the brewery industry. The process of development of new barley varieties is long-term and starts with a selection of parents which possess desired traits. After their crossing, the obtained progenies are carefully evaluated and phenotyped in the next generations. A lot of agronomically important traits are marked as well as tolerance to a vast number of abiotic and biotic factors. Progenies with a high level of homogeneity from the later generations are selected which posses good quality (protein content, Kolbach index, Hartong number etc.) and stable yield, and test in micro experimental trials at several locations. The most perspective lines are set up in Commission for registration varieties trials at 7 sites in Serbia. Up to this time, 33 winter and 38 spring two-rowed barley varieties are registered in the Institute of Field and Vegetable Crops. Besides the development of new varieties, modern molecular methods and new technology are introduced in production to create varieties with improved performance. PB - Zrenjanin : Grad Zrenjanin C3 - Zbornik apstrakata, 4. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem “Pivo, pivarske sirovine i oprema”, 28-30. oktobar 2021., Zrenjanin T1 - Proces stvaranja visokorodnih sorti ječma sa odličnim kvalitetom za industriju slada i piva T1 - The process of creating high-yielding barley varieties with excellent quality for the malt and beer industry EP - 24 SP - 23 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4554 ER -
@conference{ author = "Brbaklić, Ljiljana and Mikić, Sanja and Mirosavljević, Milan and Aćin, Vladimir and Živančev, Dragan and Pribić, Milana and Pejin, Jelena", year = "2021", abstract = "Ječam je najvažnija žitarica koja se koristi u proizvodnji piva. Jedan od ciljeva oplemenjivanja ječma je stvaranje visoko kvalitetnih sorti, koje tokom procesa sladovanja daju odličan kvalitet slada za potrebe pivarske industrije. Proces stvaranja novih sorti pivskog ječma je izuzetno dug, a počinje odabirom roditelja koji poseduju željene osobine. Njihovim ukrštanjem se dobija potomstvo koje se pažljivo prati i ocenjuje u narednim generacijama. Kontinuirano se beleži veliki broj osobina kao i otpornost na čitav niz abiotičkih i biotičkih faktora, a iz kasnijih potomstava vrši se selekcija homozigotnih linija koje poseduju dobar kvalitet (sadržaj proteina, Kolbahov broj, Hartongov broj i druge parametre) i stabilan prinos, a testiraju se u mikroogledima na većem broju lokaliteta. Odabrane najperspektivnije linije se postavijaju u oglede Komisije za priznavanje sorti na sedam lokaliteta, a koje se pokažu bolje od standarda u dvogodišnjem periodu registruju se kao nove sorte. Do danas, u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu priznate su 33 sorte dvoredog ozimog i 38 sorti jarog dvoredog pivskog ječma. Pored razvoja novih sorti, uvode se savremene molekularne metode i nove tehnologije u proizvodnji u cilju stvaranja sorti sa poboljšanim karakteristikama., Barley is the most important cereal used in beer production. One of the most important barley breeding objectives is the creation of high-quality varieties, which during the process of malting provide great malt quality for the brewery industry. The process of development of new barley varieties is long-term and starts with a selection of parents which possess desired traits. After their crossing, the obtained progenies are carefully evaluated and phenotyped in the next generations. A lot of agronomically important traits are marked as well as tolerance to a vast number of abiotic and biotic factors. Progenies with a high level of homogeneity from the later generations are selected which posses good quality (protein content, Kolbach index, Hartong number etc.) and stable yield, and test in micro experimental trials at several locations. The most perspective lines are set up in Commission for registration varieties trials at 7 sites in Serbia. Up to this time, 33 winter and 38 spring two-rowed barley varieties are registered in the Institute of Field and Vegetable Crops. Besides the development of new varieties, modern molecular methods and new technology are introduced in production to create varieties with improved performance.", publisher = "Zrenjanin : Grad Zrenjanin", journal = "Zbornik apstrakata, 4. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem “Pivo, pivarske sirovine i oprema”, 28-30. oktobar 2021., Zrenjanin", title = "Proces stvaranja visokorodnih sorti ječma sa odličnim kvalitetom za industriju slada i piva, The process of creating high-yielding barley varieties with excellent quality for the malt and beer industry", pages = "24-23", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4554" }
Brbaklić, L., Mikić, S., Mirosavljević, M., Aćin, V., Živančev, D., Pribić, M.,& Pejin, J.. (2021). Proces stvaranja visokorodnih sorti ječma sa odličnim kvalitetom za industriju slada i piva. in Zbornik apstrakata, 4. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem “Pivo, pivarske sirovine i oprema”, 28-30. oktobar 2021., Zrenjanin Zrenjanin : Grad Zrenjanin., 23-24. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4554
Brbaklić L, Mikić S, Mirosavljević M, Aćin V, Živančev D, Pribić M, Pejin J. Proces stvaranja visokorodnih sorti ječma sa odličnim kvalitetom za industriju slada i piva. in Zbornik apstrakata, 4. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem “Pivo, pivarske sirovine i oprema”, 28-30. oktobar 2021., Zrenjanin. 2021;:23-24. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4554 .
Brbaklić, Ljiljana, Mikić, Sanja, Mirosavljević, Milan, Aćin, Vladimir, Živančev, Dragan, Pribić, Milana, Pejin, Jelena, "Proces stvaranja visokorodnih sorti ječma sa odličnim kvalitetom za industriju slada i piva" in Zbornik apstrakata, 4. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem “Pivo, pivarske sirovine i oprema”, 28-30. oktobar 2021., Zrenjanin (2021):23-24, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4554 .