Osobine novih novosadskih sorti ozime pšenice
The properties of new Novi Sad winter wheat cultivars
1991
Преузимање 🢃
Аутори
Mišić, TodorBorojević, Slavko
Mikić, Desimir
Denčić, Srbislav
Jerković, Zoran
Jevtić, Radivoje
Panković, Lazar
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U radu su monografski prikazane glavne karakteristike 16 sorti ozime pšenice stvorenih u lnstitutu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koje je 1990. godine registrovala Jugoslovenska komisija za priznavanje sorti. Kao poboljšivači pšenica nezadovoljavajućeg tehnološkog kvaliteta priznate su: Rana niska, Proteinka, Pobeda i Danica. U grupi hlebnih sorti priznate su: Nova jadranka, Nera, Šančevka, Sremka, Evropa 90, Gradištanka, Rumenka, Lepa, Krivaja i Maja, a u grupi osnovnih sorti Gradištanka 7 i Novosadska 6439. Kod većine ovih sorti uspešno je kombinovan visok genetski potencijal za prinos zrna (do 11 t•ha-1) sa vrlo dobrim kvalitetom brašna i hleba, otpornošću prema lisnoj (Puccinia recondita tritici) i stabljičnoj rđi (Puccinia graminis tritici) i otpornošću prema pepelnici (Erysiphe graminis tritici), niskim temperaturama i poleganju.
The paper presents, in the fashion of a monograph, the main properties of 16 winter wheat cultivars developed at the Institute of Field and Vegetable Crops of the Faculty of Agriculture in Novi Sad and released by the Federal Commission for Varietal Approval in 1990. Of the 16 cultivars released, Rana niska, Proteinka, Pobeda and Danica were classified as quality enhancers. The cultivars Nova Jadranka, Nera, Šančevka, Sremka, Evropa 90, Gradištanka, Rumenka, Lepa, Krivaja and Maja were classified in bread cultivars, the cultivars Gradištanka 7 and Novosadska 6439 in basic cultivars. Most of these cultivars combine a high genetic yield potential, up to 11 tha-1, with a high quality of flour and bread, resistance to leaf rust (Puccinia recondita tritici) and stem rust (Puccinia graminis tritici), a satisfactory resistance to powdery mildew (Erysiphe graminis tritici) and very good resistance to low temperatures and lodging.
Кључне речи:
prinos / kvalitet / otpornost / poleganje / sorta / pšenica / NS seme / wheat / cultivarsИзвор:
Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 1991, 19, 127-138Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Mišić, Todor AU - Borojević, Slavko AU - Mikić, Desimir AU - Denčić, Srbislav AU - Jerković, Zoran AU - Jevtić, Radivoje AU - Panković, Lazar PY - 1991 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4516 AB - U radu su monografski prikazane glavne karakteristike 16 sorti ozime pšenice stvorenih u lnstitutu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koje je 1990. godine registrovala Jugoslovenska komisija za priznavanje sorti. Kao poboljšivači pšenica nezadovoljavajućeg tehnološkog kvaliteta priznate su: Rana niska, Proteinka, Pobeda i Danica. U grupi hlebnih sorti priznate su: Nova jadranka, Nera, Šančevka, Sremka, Evropa 90, Gradištanka, Rumenka, Lepa, Krivaja i Maja, a u grupi osnovnih sorti Gradištanka 7 i Novosadska 6439. Kod većine ovih sorti uspešno je kombinovan visok genetski potencijal za prinos zrna (do 11 t•ha-1) sa vrlo dobrim kvalitetom brašna i hleba, otpornošću prema lisnoj (Puccinia recondita tritici) i stabljičnoj rđi (Puccinia graminis tritici) i otpornošću prema pepelnici (Erysiphe graminis tritici), niskim temperaturama i poleganju. AB - The paper presents, in the fashion of a monograph, the main properties of 16 winter wheat cultivars developed at the Institute of Field and Vegetable Crops of the Faculty of Agriculture in Novi Sad and released by the Federal Commission for Varietal Approval in 1990. Of the 16 cultivars released, Rana niska, Proteinka, Pobeda and Danica were classified as quality enhancers. The cultivars Nova Jadranka, Nera, Šančevka, Sremka, Evropa 90, Gradištanka, Rumenka, Lepa, Krivaja and Maja were classified in bread cultivars, the cultivars Gradištanka 7 and Novosadska 6439 in basic cultivars. Most of these cultivars combine a high genetic yield potential, up to 11 tha-1, with a high quality of flour and bread, resistance to leaf rust (Puccinia recondita tritici) and stem rust (Puccinia graminis tritici), a satisfactory resistance to powdery mildew (Erysiphe graminis tritici) and very good resistance to low temperatures and lodging. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T2 - Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T1 - Osobine novih novosadskih sorti ozime pšenice T1 - The properties of new Novi Sad winter wheat cultivars EP - 138 SP - 127 VL - 19 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4516 ER -
@article{ author = "Mišić, Todor and Borojević, Slavko and Mikić, Desimir and Denčić, Srbislav and Jerković, Zoran and Jevtić, Radivoje and Panković, Lazar", year = "1991", abstract = "U radu su monografski prikazane glavne karakteristike 16 sorti ozime pšenice stvorenih u lnstitutu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koje je 1990. godine registrovala Jugoslovenska komisija za priznavanje sorti. Kao poboljšivači pšenica nezadovoljavajućeg tehnološkog kvaliteta priznate su: Rana niska, Proteinka, Pobeda i Danica. U grupi hlebnih sorti priznate su: Nova jadranka, Nera, Šančevka, Sremka, Evropa 90, Gradištanka, Rumenka, Lepa, Krivaja i Maja, a u grupi osnovnih sorti Gradištanka 7 i Novosadska 6439. Kod većine ovih sorti uspešno je kombinovan visok genetski potencijal za prinos zrna (do 11 t•ha-1) sa vrlo dobrim kvalitetom brašna i hleba, otpornošću prema lisnoj (Puccinia recondita tritici) i stabljičnoj rđi (Puccinia graminis tritici) i otpornošću prema pepelnici (Erysiphe graminis tritici), niskim temperaturama i poleganju., The paper presents, in the fashion of a monograph, the main properties of 16 winter wheat cultivars developed at the Institute of Field and Vegetable Crops of the Faculty of Agriculture in Novi Sad and released by the Federal Commission for Varietal Approval in 1990. Of the 16 cultivars released, Rana niska, Proteinka, Pobeda and Danica were classified as quality enhancers. The cultivars Nova Jadranka, Nera, Šančevka, Sremka, Evropa 90, Gradištanka, Rumenka, Lepa, Krivaja and Maja were classified in bread cultivars, the cultivars Gradištanka 7 and Novosadska 6439 in basic cultivars. Most of these cultivars combine a high genetic yield potential, up to 11 tha-1, with a high quality of flour and bread, resistance to leaf rust (Puccinia recondita tritici) and stem rust (Puccinia graminis tritici), a satisfactory resistance to powdery mildew (Erysiphe graminis tritici) and very good resistance to low temperatures and lodging.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", journal = "Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", title = "Osobine novih novosadskih sorti ozime pšenice, The properties of new Novi Sad winter wheat cultivars", pages = "138-127", volume = "19", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4516" }
Mišić, T., Borojević, S., Mikić, D., Denčić, S., Jerković, Z., Jevtić, R.,& Panković, L.. (1991). Osobine novih novosadskih sorti ozime pšenice. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo., 19, 127-138. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4516
Mišić T, Borojević S, Mikić D, Denčić S, Jerković Z, Jevtić R, Panković L. Osobine novih novosadskih sorti ozime pšenice. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. 1991;19:127-138. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4516 .
Mišić, Todor, Borojević, Slavko, Mikić, Desimir, Denčić, Srbislav, Jerković, Zoran, Jevtić, Radivoje, Panković, Lazar, "Osobine novih novosadskih sorti ozime pšenice" in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 19 (1991):127-138, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4516 .