Приказ основних података о документу

Nasleđivanje povećanog sadržaja oleinske kiseline u ulju suncokreta

dc.creatorDemurin, Ya.
dc.creatorŠkorić, Dragan
dc.creatorVerešbaranji, Ištvan
dc.creatorJocić, Siniša
dc.date.accessioned2021-04-26T17:48:56Z
dc.date.available2021-04-26T17:48:56Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn1018-1806
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/39
dc.description.abstractThe inheritance of increased (mid) oleic acid content about 62% of an inbred line, LG27, was studied in the crosses with high oleic HA89OL (89%), high oleic LG26OL (86%) and low oleic LG28 (22%). Fatty acid composition of single seeds was determined by gas chromatography of methyl esters. The crosses of high x increased oleic and high x low oleic genotypes revealed the genetic control on oleic acid content with multiple allelism. Three alleles of one gene - dominant Ol, recessive ol1 and recessive ol lead in homozygote to the high, increased and low oleic phenotypes, respectively. Genetic segregations in F2 and BC of the cross of increased x low oleic lines did not show clear-cut phenotypic classes. No maternal inheritance was observed. .en
dc.description.abstractNasleđivanje sadržaja oleinske kiseline proučavano je kod inbred linije sa povišenim (srednjim) sadržajem oleinske kiseline. LG27 (oko 62%) ukrštane su visoko-oleinskom linijom HA890L (89%), visoko-oleinskom linijom LG260L (86%) i nisko-oleinskom linijom LG28 (22%). Sastav masnih kiselina kod pojedinačnih zrna utvrđivan je gasnom hromatografijom metil estera. Ukrštanjem genotipova sa visokim i povećanim sadržajem oleinske kiseline i genotipova sa visokim i niskim sadržajem utvrđeno je da se sadržaj oleinske kiseline nalazi pod genetskom kontrolom više alela. Tri alela jednoga gena - dominantna Ol, recesivna ol1 i recesivna ol - dovode do stvaranja homozigotnih fenotipova sa visokim, povišenim i niskim sadržajem oleinske kiseline. Genetska razdvajanja u F2 i BC generacijama ukrštanja genotipova sa povišenim i niskim sadržajem oleinske kiseline nisu ukazala na jasno izdvojene fenotipske kategorije. Takođe nije utvrđeno prisustvo majčinskog nasleđivanja. .sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHelia
dc.subjectinheritanceen
dc.subjectoleic aciden
dc.subjectsunfloweren
dc.subjectnasleđivanjesr
dc.subjectoleinska kiselinasr
dc.subjectsuncokretsr
dc.titleInheritance of increased oleic acid content in sunflower seed oilen
dc.titleNasleđivanje povećanog sadržaja oleinske kiseline u ulju suncokretasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage92
dc.citation.issue32
dc.citation.other23(32): 87-92
dc.citation.spage87
dc.citation.volume23
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1223/36.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_39
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу