Organska poljoprivreda u službi biodiverziteta i zdravlja
Organic agriculture in the service of biodiversity and health
Аутори
Šeremešić, SrđanVojnov, Bojan
Manojlović, Maja
Milošev, Dragiša
Ugrenović, Vladimir
Filipović, Vladimir
Babec, Brankica
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Razvojem svesti o značaju organske poljoprivrede, omogućio bi se njen postepeni razvoj na globalnom nivou.
U radu se navode prednosti organske proizvodnje, kako sa aspekta biološke raznolikosti flore i faune u
agrobiotopu u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, tako i sa aspekta nutritivnih vrednosti i odsustva
rezidua pesticida kod biljnih i animalnih proizvoda. Jedan od najvećih izazova na nacionalnom nivou će biti
strateško pronalaženje rešenja za mala poljoprivredna gazdistva kroz njihovo uključivanje u održivi i
multifunckionalni sistem proizvodnje, baziran na principima organske poljoprivrede. Pravci razvoja organske
poljoprivrede baziraće se na usaglašenim ekološkim principima, novim rezultatima naučnih istraživanja sa
holističkim pristupom i na ekološko prihvatljivim tehnološko-tehničkim rešenjima
By developing consciousnesson about the importance of organic agriculture, as one of the most important methods of a sustainable system, it leads to its gradual development on a global level.The paper outlines the advantages of organic production, both from the aspect of biological diversity of flora and fauna in agrobiotope in relation to conventional production, as well as from the aspect of nutritive values and the absence of residues of pesticides in plant and animal products from certified organic production. One of the biggest challenges at the national level will be to strategically find a solution for the ecologization of small agricultural holders through their inclusion in a sustainable and multifunctional production system, based on the principles of organic agriculture. The directions of the development of organic agriculture will be based on harmonized ecological principles, new results of scientific research with a holistic approach and ecologically acceptable technologic...al and technical solutions.
Кључне речи:
održiva poljoprivreda / zelena ekonomija / biodiverzitet / kvalitet organskih proizvoda / sustainable agriculture / green economy / biodiversity / quality of organic productsИзвор:
Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, 2017, 41, 2, 51-60Издавач:
- Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Šeremešić, Srđan AU - Vojnov, Bojan AU - Manojlović, Maja AU - Milošev, Dragiša AU - Ugrenović, Vladimir AU - Filipović, Vladimir AU - Babec, Brankica PY - 2017 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3817 AB - Razvojem svesti o značaju organske poljoprivrede, omogućio bi se njen postepeni razvoj na globalnom nivou. U radu se navode prednosti organske proizvodnje, kako sa aspekta biološke raznolikosti flore i faune u agrobiotopu u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, tako i sa aspekta nutritivnih vrednosti i odsustva rezidua pesticida kod biljnih i animalnih proizvoda. Jedan od najvećih izazova na nacionalnom nivou će biti strateško pronalaženje rešenja za mala poljoprivredna gazdistva kroz njihovo uključivanje u održivi i multifunckionalni sistem proizvodnje, baziran na principima organske poljoprivrede. Pravci razvoja organske poljoprivrede baziraće se na usaglašenim ekološkim principima, novim rezultatima naučnih istraživanja sa holističkim pristupom i na ekološko prihvatljivim tehnološko-tehničkim rešenjima AB - By developing consciousnesson about the importance of organic agriculture, as one of the most important methods of a sustainable system, it leads to its gradual development on a global level.The paper outlines the advantages of organic production, both from the aspect of biological diversity of flora and fauna in agrobiotope in relation to conventional production, as well as from the aspect of nutritive values and the absence of residues of pesticides in plant and animal products from certified organic production. One of the biggest challenges at the national level will be to strategically find a solution for the ecologization of small agricultural holders through their inclusion in a sustainable and multifunctional production system, based on the principles of organic agriculture. The directions of the development of organic agriculture will be based on harmonized ecological principles, new results of scientific research with a holistic approach and ecologically acceptable technological and technical solutions. PB - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet T2 - Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu T1 - Organska poljoprivreda u službi biodiverziteta i zdravlja T1 - Organic agriculture in the service of biodiversity and health EP - 60 IS - 2 SP - 51 VL - 41 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3817 ER -
@article{ author = "Šeremešić, Srđan and Vojnov, Bojan and Manojlović, Maja and Milošev, Dragiša and Ugrenović, Vladimir and Filipović, Vladimir and Babec, Brankica", year = "2017", abstract = "Razvojem svesti o značaju organske poljoprivrede, omogućio bi se njen postepeni razvoj na globalnom nivou. U radu se navode prednosti organske proizvodnje, kako sa aspekta biološke raznolikosti flore i faune u agrobiotopu u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, tako i sa aspekta nutritivnih vrednosti i odsustva rezidua pesticida kod biljnih i animalnih proizvoda. Jedan od najvećih izazova na nacionalnom nivou će biti strateško pronalaženje rešenja za mala poljoprivredna gazdistva kroz njihovo uključivanje u održivi i multifunckionalni sistem proizvodnje, baziran na principima organske poljoprivrede. Pravci razvoja organske poljoprivrede baziraće se na usaglašenim ekološkim principima, novim rezultatima naučnih istraživanja sa holističkim pristupom i na ekološko prihvatljivim tehnološko-tehničkim rešenjima, By developing consciousnesson about the importance of organic agriculture, as one of the most important methods of a sustainable system, it leads to its gradual development on a global level.The paper outlines the advantages of organic production, both from the aspect of biological diversity of flora and fauna in agrobiotope in relation to conventional production, as well as from the aspect of nutritive values and the absence of residues of pesticides in plant and animal products from certified organic production. One of the biggest challenges at the national level will be to strategically find a solution for the ecologization of small agricultural holders through their inclusion in a sustainable and multifunctional production system, based on the principles of organic agriculture. The directions of the development of organic agriculture will be based on harmonized ecological principles, new results of scientific research with a holistic approach and ecologically acceptable technological and technical solutions.", publisher = "Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet", journal = "Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu", title = "Organska poljoprivreda u službi biodiverziteta i zdravlja, Organic agriculture in the service of biodiversity and health", pages = "60-51", number = "2", volume = "41", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3817" }
Šeremešić, S., Vojnov, B., Manojlović, M., Milošev, D., Ugrenović, V., Filipović, V.,& Babec, B.. (2017). Organska poljoprivreda u službi biodiverziteta i zdravlja. in Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet., 41(2), 51-60. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3817
Šeremešić S, Vojnov B, Manojlović M, Milošev D, Ugrenović V, Filipović V, Babec B. Organska poljoprivreda u službi biodiverziteta i zdravlja. in Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. 2017;41(2):51-60. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3817 .
Šeremešić, Srđan, Vojnov, Bojan, Manojlović, Maja, Milošev, Dragiša, Ugrenović, Vladimir, Filipović, Vladimir, Babec, Brankica, "Organska poljoprivreda u službi biodiverziteta i zdravlja" in Letopis naučnih radova Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, 41, no. 2 (2017):51-60, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3817 .