Soja
Књига (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Soja je biljka sa dugom tradicijom u gajenju i korišćenju. Svetski značaj u poljoprivrednoj proizvodnji, ishrani i industriji, dobija međutim, tek u dvadesetom veku. Zbog hemijskog sastava zrna (preko 60% proteina i ulja) soja je značajan izvor hrane stalno rastućem broju stanovniku u svetu. U našoj zemlji je kao biljna vrsta poznata odavno, ali tek u poslednje dve decenije svrstava se u vodeće ratarske biljke. Uvođenje nove biljne vrste u proizvodnji bilo je praćeno nizom nejasnoća vezanih ne samo za gajenje, nego i za upotrebu. U proizvodnji stočne hrane postojale su potrebe za proteinskom komponentom, ali sama proizvodnja soje nije bila dovoljna da reši ovo pitanje. Izgradnja prerađivačkih kapaciteta u velikoj meri je doprinela povećanju površina i stabilizovanju proizvodnje, jer je tako proizvođačima obezbeđen plasman, a stočarska proizvodnja je dobila kvalitetnu sirovinu. Povećanje proizvodnje je pratio i odgovarajući naučno-istraživački rad. Prvi rezultati istraživanja saopštavan...i su na brojnim savetovanjima i objavljivani u naučnim i stručnim časopisima.
Кључне речи:
soja / poreklo / morfologija / genetika / oplemenjivanje / ishrana / agrotehnika / azotofiksacija / semenarstvo / bolesti / štetočineИзвор:
2008Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
- Bečej : Sojaprotein
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - BOOK AU - Miladinović, Jegor AU - Hrustić, Milica AU - Vidić, Miloš PY - 2008 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3518 AB - Soja je biljka sa dugom tradicijom u gajenju i korišćenju. Svetski značaj u poljoprivrednoj proizvodnji, ishrani i industriji, dobija međutim, tek u dvadesetom veku. Zbog hemijskog sastava zrna (preko 60% proteina i ulja) soja je značajan izvor hrane stalno rastućem broju stanovniku u svetu. U našoj zemlji je kao biljna vrsta poznata odavno, ali tek u poslednje dve decenije svrstava se u vodeće ratarske biljke. Uvođenje nove biljne vrste u proizvodnji bilo je praćeno nizom nejasnoća vezanih ne samo za gajenje, nego i za upotrebu. U proizvodnji stočne hrane postojale su potrebe za proteinskom komponentom, ali sama proizvodnja soje nije bila dovoljna da reši ovo pitanje. Izgradnja prerađivačkih kapaciteta u velikoj meri je doprinela povećanju površina i stabilizovanju proizvodnje, jer je tako proizvođačima obezbeđen plasman, a stočarska proizvodnja je dobila kvalitetnu sirovinu. Povećanje proizvodnje je pratio i odgovarajući naučno-istraživački rad. Prvi rezultati istraživanja saopštavani su na brojnim savetovanjima i objavljivani u naučnim i stručnim časopisima. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo PB - Bečej : Sojaprotein T1 - Soja UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3518 ER -
@book{ author = "Miladinović, Jegor and Hrustić, Milica and Vidić, Miloš", year = "2008", abstract = "Soja je biljka sa dugom tradicijom u gajenju i korišćenju. Svetski značaj u poljoprivrednoj proizvodnji, ishrani i industriji, dobija međutim, tek u dvadesetom veku. Zbog hemijskog sastava zrna (preko 60% proteina i ulja) soja je značajan izvor hrane stalno rastućem broju stanovniku u svetu. U našoj zemlji je kao biljna vrsta poznata odavno, ali tek u poslednje dve decenije svrstava se u vodeće ratarske biljke. Uvođenje nove biljne vrste u proizvodnji bilo je praćeno nizom nejasnoća vezanih ne samo za gajenje, nego i za upotrebu. U proizvodnji stočne hrane postojale su potrebe za proteinskom komponentom, ali sama proizvodnja soje nije bila dovoljna da reši ovo pitanje. Izgradnja prerađivačkih kapaciteta u velikoj meri je doprinela povećanju površina i stabilizovanju proizvodnje, jer je tako proizvođačima obezbeđen plasman, a stočarska proizvodnja je dobila kvalitetnu sirovinu. Povećanje proizvodnje je pratio i odgovarajući naučno-istraživački rad. Prvi rezultati istraživanja saopštavani su na brojnim savetovanjima i objavljivani u naučnim i stručnim časopisima.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Bečej : Sojaprotein", title = "Soja", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3518" }
Miladinović, J., Hrustić, M.,& Vidić, M.. (2008). Soja. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3518
Miladinović J, Hrustić M, Vidić M. Soja. 2008;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3518 .
Miladinović, Jegor, Hrustić, Milica, Vidić, Miloš, "Soja" (2008), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3518 .