Proizvodnja i prerada soje u Jugoslaviji, potrebe i mogućnosti
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Zhog vrlo povoljnog hemijskog sastava zrna, soja je jedna od najrasprostranjenijih gajenih biljnih vrsta u svetu. U našoj zemlji gajenje soje nema dugu tradiciju, ali u poslednjih 15 godina ona se seje prosečno na oko 65.000 ha, a postiže se prosečno 1,93 t hat. Preko 90% ukupnih površina nalazi se u Vojvodini. Zastupljenost od 1,8% obradivih površina je nedovoljna da podmiri domaće potrebe u sojinoj sačmi. Posebno nizak udeo u setvenoj strukturi ima na individualnom sektoru. Fabrika za preradu soje u Bečeju vec nekoliko godina radi sa smanjenim kapaciterom, te smo prinuđeni da uvozimo zrno za preradu ili već gotove proizvode za ishranu stoke. Povećanjem površina, višim prinosima i postrnom setvom moguće je obezbediti veću količinu soje.
Кључне речи:
soja / proizvodnja / prerada / JugoslavijaИзвор:
Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 1996, 26, 363-369Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Hrustić, Milica AU - Tot, Janoš AU - Miladinović, Jegor PY - 1996 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3479 AB - Zhog vrlo povoljnog hemijskog sastava zrna, soja je jedna od najrasprostranjenijih gajenih biljnih vrsta u svetu. U našoj zemlji gajenje soje nema dugu tradiciju, ali u poslednjih 15 godina ona se seje prosečno na oko 65.000 ha, a postiže se prosečno 1,93 t hat. Preko 90% ukupnih površina nalazi se u Vojvodini. Zastupljenost od 1,8% obradivih površina je nedovoljna da podmiri domaće potrebe u sojinoj sačmi. Posebno nizak udeo u setvenoj strukturi ima na individualnom sektoru. Fabrika za preradu soje u Bečeju vec nekoliko godina radi sa smanjenim kapaciterom, te smo prinuđeni da uvozimo zrno za preradu ili već gotove proizvode za ishranu stoke. Povećanjem površina, višim prinosima i postrnom setvom moguće je obezbediti veću količinu soje. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T2 - Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T1 - Proizvodnja i prerada soje u Jugoslaviji, potrebe i mogućnosti EP - 369 SP - 363 VL - 26 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3479 ER -
@article{ author = "Hrustić, Milica and Tot, Janoš and Miladinović, Jegor", year = "1996", abstract = "Zhog vrlo povoljnog hemijskog sastava zrna, soja je jedna od najrasprostranjenijih gajenih biljnih vrsta u svetu. U našoj zemlji gajenje soje nema dugu tradiciju, ali u poslednjih 15 godina ona se seje prosečno na oko 65.000 ha, a postiže se prosečno 1,93 t hat. Preko 90% ukupnih površina nalazi se u Vojvodini. Zastupljenost od 1,8% obradivih površina je nedovoljna da podmiri domaće potrebe u sojinoj sačmi. Posebno nizak udeo u setvenoj strukturi ima na individualnom sektoru. Fabrika za preradu soje u Bečeju vec nekoliko godina radi sa smanjenim kapaciterom, te smo prinuđeni da uvozimo zrno za preradu ili već gotove proizvode za ishranu stoke. Povećanjem površina, višim prinosima i postrnom setvom moguće je obezbediti veću količinu soje.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", journal = "Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", title = "Proizvodnja i prerada soje u Jugoslaviji, potrebe i mogućnosti", pages = "369-363", volume = "26", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3479" }
Hrustić, M., Tot, J.,& Miladinović, J.. (1996). Proizvodnja i prerada soje u Jugoslaviji, potrebe i mogućnosti. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo., 26, 363-369. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3479
Hrustić M, Tot J, Miladinović J. Proizvodnja i prerada soje u Jugoslaviji, potrebe i mogućnosti. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. 1996;26:363-369. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3479 .
Hrustić, Milica, Tot, Janoš, Miladinović, Jegor, "Proizvodnja i prerada soje u Jugoslaviji, potrebe i mogućnosti" in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 26 (1996):363-369, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3479 .