Analiza primenjene tehnologije proizvodnje soje u 1998. godini
Analysis of applied cultural practices of soybean in 1998
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U organizaciji Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada od 1997. godine vrši se anketa o primenjenoj tehnologiji proizvodnje soje u našoj zemlji. Cilj ovog rada je da sučeljavanjem rezultata iz ogleda i siroke proizvodnje, sagleda koji to propusti i “prilagođavanja” u tehnologiji proizvodnje najviše utiču na prinos soje. Želeli smo da ih identifikujemo i kvantificiramo, da bi ih u narednom periodu otklanjali po redosledu veličine njihovog uticaja na prinos, odnosno rentabilnost proizvodnje. Najveće smanjenje prinosa je zabeleženo kod izostavljanja đubrenja (700 kg ha-1) prolećne u odnosu na jesenju osnovnu obradu (675 kg ha-1), izostavljanja navodnjavanja (480 kg ha-1). izostavljanja ljuštenja strništa (430 kg ha-1), primene herbicida (400 kg ha-1) i međuredne kultivacije (275 kg ha), kao i izostavljanje inokulacije semena (150 kg ha-1). Povoljjniji predusev su bile okopavine nego strnine, a najpovoljnija gustina useva je bila u prvoj dekadi aprila, a najbolja gustina... useva je prema vazećoj preporuci za grupe zrenja. Herbicidi imaju bolji efekat ako se primenjuju u više navrata. Kašnjenje za žetvom vrlo značajno snižava prinos soje.
Since 1997 Institute for field and vegetable crops Novi Sad, organised survey about applied production practice of soybean in our country. Main target is to recognise which kind of “acclimatisation” and mistakes in production practice have the most negative effect on yield. We wanted to identified, quantified and remove its according to their value of negative effect on yield and cost price. The biggest decreasing of yield were without fertilising (700 kg ha -1 spring relative to fall ploughing (675 kg ha-1), without irrigation (480 kg ha-1 without herbicides (400 kg ha-1), without between raw cultivation (275 kg ha-1) and without inoculation of seed (150 kg ha-1). Better preceding crops were raw crop relative to small grain, the best sowing date was April 1-10 and the best plant densities were like recommended according to harvesting group. Effect of herbicides was better if they apply more time. Varieties from I and II harvesting group were at 82% of total area. They give similar yie...ld each other, but significantly higher yield relative to varieties with shorter vegetation period. Late harvesting significantly reduce yield of soybean.
Кључне речи:
soja / proizvodnja / tehnologija proizvodnje / prinos semena / soybean / production / growing technology / seed yieldИзвор:
Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 1999, 31, 639-654Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Crnobarac, Jovan AU - Tatić, Mladen AU - Miladinović, Jegor PY - 1999 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3472 AB - U organizaciji Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada od 1997. godine vrši se anketa o primenjenoj tehnologiji proizvodnje soje u našoj zemlji. Cilj ovog rada je da sučeljavanjem rezultata iz ogleda i siroke proizvodnje, sagleda koji to propusti i “prilagođavanja” u tehnologiji proizvodnje najviše utiču na prinos soje. Želeli smo da ih identifikujemo i kvantificiramo, da bi ih u narednom periodu otklanjali po redosledu veličine njihovog uticaja na prinos, odnosno rentabilnost proizvodnje. Najveće smanjenje prinosa je zabeleženo kod izostavljanja đubrenja (700 kg ha-1) prolećne u odnosu na jesenju osnovnu obradu (675 kg ha-1), izostavljanja navodnjavanja (480 kg ha-1). izostavljanja ljuštenja strništa (430 kg ha-1), primene herbicida (400 kg ha-1) i međuredne kultivacije (275 kg ha), kao i izostavljanje inokulacije semena (150 kg ha-1). Povoljjniji predusev su bile okopavine nego strnine, a najpovoljnija gustina useva je bila u prvoj dekadi aprila, a najbolja gustina useva je prema vazećoj preporuci za grupe zrenja. Herbicidi imaju bolji efekat ako se primenjuju u više navrata. Kašnjenje za žetvom vrlo značajno snižava prinos soje. AB - Since 1997 Institute for field and vegetable crops Novi Sad, organised survey about applied production practice of soybean in our country. Main target is to recognise which kind of “acclimatisation” and mistakes in production practice have the most negative effect on yield. We wanted to identified, quantified and remove its according to their value of negative effect on yield and cost price. The biggest decreasing of yield were without fertilising (700 kg ha -1 spring relative to fall ploughing (675 kg ha-1), without irrigation (480 kg ha-1 without herbicides (400 kg ha-1), without between raw cultivation (275 kg ha-1) and without inoculation of seed (150 kg ha-1). Better preceding crops were raw crop relative to small grain, the best sowing date was April 1-10 and the best plant densities were like recommended according to harvesting group. Effect of herbicides was better if they apply more time. Varieties from I and II harvesting group were at 82% of total area. They give similar yield each other, but significantly higher yield relative to varieties with shorter vegetation period. Late harvesting significantly reduce yield of soybean. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T2 - Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T1 - Analiza primenjene tehnologije proizvodnje soje u 1998. godini T1 - Analysis of applied cultural practices of soybean in 1998 EP - 654 SP - 639 VL - 31 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3472 ER -
@article{ author = "Crnobarac, Jovan and Tatić, Mladen and Miladinović, Jegor", year = "1999", abstract = "U organizaciji Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada od 1997. godine vrši se anketa o primenjenoj tehnologiji proizvodnje soje u našoj zemlji. Cilj ovog rada je da sučeljavanjem rezultata iz ogleda i siroke proizvodnje, sagleda koji to propusti i “prilagođavanja” u tehnologiji proizvodnje najviše utiču na prinos soje. Želeli smo da ih identifikujemo i kvantificiramo, da bi ih u narednom periodu otklanjali po redosledu veličine njihovog uticaja na prinos, odnosno rentabilnost proizvodnje. Najveće smanjenje prinosa je zabeleženo kod izostavljanja đubrenja (700 kg ha-1) prolećne u odnosu na jesenju osnovnu obradu (675 kg ha-1), izostavljanja navodnjavanja (480 kg ha-1). izostavljanja ljuštenja strništa (430 kg ha-1), primene herbicida (400 kg ha-1) i međuredne kultivacije (275 kg ha), kao i izostavljanje inokulacije semena (150 kg ha-1). Povoljjniji predusev su bile okopavine nego strnine, a najpovoljnija gustina useva je bila u prvoj dekadi aprila, a najbolja gustina useva je prema vazećoj preporuci za grupe zrenja. Herbicidi imaju bolji efekat ako se primenjuju u više navrata. Kašnjenje za žetvom vrlo značajno snižava prinos soje., Since 1997 Institute for field and vegetable crops Novi Sad, organised survey about applied production practice of soybean in our country. Main target is to recognise which kind of “acclimatisation” and mistakes in production practice have the most negative effect on yield. We wanted to identified, quantified and remove its according to their value of negative effect on yield and cost price. The biggest decreasing of yield were without fertilising (700 kg ha -1 spring relative to fall ploughing (675 kg ha-1), without irrigation (480 kg ha-1 without herbicides (400 kg ha-1), without between raw cultivation (275 kg ha-1) and without inoculation of seed (150 kg ha-1). Better preceding crops were raw crop relative to small grain, the best sowing date was April 1-10 and the best plant densities were like recommended according to harvesting group. Effect of herbicides was better if they apply more time. Varieties from I and II harvesting group were at 82% of total area. They give similar yield each other, but significantly higher yield relative to varieties with shorter vegetation period. Late harvesting significantly reduce yield of soybean.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", journal = "Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", title = "Analiza primenjene tehnologije proizvodnje soje u 1998. godini, Analysis of applied cultural practices of soybean in 1998", pages = "654-639", volume = "31", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3472" }
Crnobarac, J., Tatić, M.,& Miladinović, J.. (1999). Analiza primenjene tehnologije proizvodnje soje u 1998. godini. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo., 31, 639-654. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3472
Crnobarac J, Tatić M, Miladinović J. Analiza primenjene tehnologije proizvodnje soje u 1998. godini. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad. 1999;31:639-654. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3472 .
Crnobarac, Jovan, Tatić, Mladen, Miladinović, Jegor, "Analiza primenjene tehnologije proizvodnje soje u 1998. godini" in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 31 (1999):639-654, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3472 .