Приказ основних података о документу

Propisi za obeležavanje GMO i proizvoda od njih u EU

dc.creatorVasić, Dragana
dc.creatorŠkorić, Dragan
dc.date.accessioned2021-04-26T18:07:24Z
dc.date.available2021-04-26T18:07:24Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/334
dc.description.abstractRules on labeling GMOs and GM-products are the result of state respond to the consumer concerns. Most OECD countries have instituted or are discussing some type of mandatory labeling. The EU, Japan, Australia, New Zealand Korea, Switzerland, the Czech Republic, Hungary, Norway, and Iceland all have some type of mandatory labeling regulations for GM foods. In new EU legislative on labeling of GMOs and GM-products, the difference is made between products produced form and product produced with GMO, and the latter are not regulated under new legislation. Threshold of 0.9%, instead of 1% for the labeling of GM food and feed is introduced, as well as 0.5% instead of 1% for presence of GM material in food or feed, or for processing, which has received a favorable scientific risk assessment from Scientific Committees and European Food Safety Authority, but which has not yet been finally approved to be placed on the market.en
dc.description.abstractPropisi za obeležavanje GMO i proizvoda od GMO su nastali kao reakcija država na nepoverenje potrošača. U većini zemalja OECD je uvedeno ili je u toku diskusija o uvođenju nekog oblika obaveznog obeležavanja GMO i proizvoda od njih. EU, Japan, Australija, Novi Zeland, Koreja, Švajcarska, Češka Mađarska, Norveška i Island imaju neki tip propisa za obavezno obeležavanje GM hrane. U novim propisima EU za obeležavanje GMO i proizvoda od njih pravi se razlika između proizvoda proizvedenih od GMO i proizvoda proizvedenih sa odnosno, uz pomoć GMO, i za ove poslednje ne važe propisi o obeležavanju. Uveden je prag od 0,9%, umesto 1%, za obeležavanje GM prehrambenih proizvoda i hrane za stoku i prag od 0,5%, umesto od 1%, za prisustvo GM materijala u prehrambenim proizvodima i hrani za stoku, ili sirovinama za preradu, a koje su pozitivno ocenjene na rizik od strane naučnih komiteta i European Food Safety Authority, ali koji nisu dobili dozvolu za stavljanje u promet.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectGMOsr
dc.subjectobeležavanjesr
dc.subjectsledljivostsr
dc.titleLabeling rules for GMOs and GM-products in EUen
dc.titlePropisi za obeležavanje GMO i proizvoda od njih u EUsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage170
dc.citation.issue5
dc.citation.other66(5): 165-170
dc.citation.spage165
dc.citation.volume66
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_334
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу