Приказ основних података о документу

Mikrobiološka svojstva zemljišta pod povrćem - osnova za kontrolu plodnosti

dc.creatorMilošević, Nada
dc.creatorSekulić, Petar
dc.creatorZeremski-Škorić, Tijana
dc.date.accessioned2021-04-26T18:03:27Z
dc.date.available2021-04-26T18:03:27Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/271
dc.description.abstractMicroorganisms are important elements in the soil-plant system. They are indicators of fertility and/or degradation processes taking place in the soil. Dominance of beneficial groups of microorganisms control the processes of synthesis and decomposition and determine soil quality for production of organic food. Reduced diversity of microorganisms is an indication of soil degradation and its low usefulness as a habitat for fauna, microbes and plants. Microbiological analyses of soil under peas, string beans, tomato pepper and cabbage in different locations (Bečej, Dala, Futog) showed that the number and biodiversity of microorganisms may be used to assess soil applicability for production of organic food. Biological activity of the soil was evaluated on the basis of the following parameters: total number of microorganisms, numbers of diazotrophs (Azotobacter and free N-fixing bacteria), ammonifiers, actinomycetes, fungi and the activity of dehydrogenase enzymes. Dehydrogenases (oxidoreductases) are fundamental in the enzymatic systems of all microorganisms. The dehydrogenase activity is an indicator of the microbiological redox system in the soil and it may serve as a measure of the microbial oxidative activity. The microbiological properties of the analyzed soils (average results) showed their high biological value. The total numbers of bacteria and ammonifiers ranged up to xlO8, of Azotobacter up to xlO3, free N-fixing bacteria up to xlO6, of fungi up to xlO4, and of actinomycetes up to xlO5.en
dc.description.abstractMikroorganizmi su značajna karika u sistemu zemljište-biljka. Dominantnost korisnih grupa mikroorganizama usmeravaju procese sinteze i razgradnje i određuje kvalitet zemljišta za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane. Smanjena raznovrsnost mikroorganizama je indikacija degradacije i plodnosti zemljišta, kao staništa za faunu, mikrobe i biljke. Mikrobiološka istraživanja zemljišta pod graškom boranijom, paradajzom, paprikom kupusom na različitim lokalitetima (Bečej, Dala, Futog) pokazuju da se na osnovu zastupljenosti mikroorganizama i njihove bioraznovrsnosti delimično može izvršiti karakterizacija zemljišta za proizvodnju zdrave hrane. Biološka aktivnost zemljišta (biogenost) praćena je na osnovu sledećih parametara ukupnog broj mikroorganizama, zastupljenosti diazotrofa (Azotobacter-a i oligonitrofila), amonifikatora, aktinomiceta, gljiva i aktivnosti enzima dehidrogenaze. Dehidrogenaze su fundament u enzimatskim sistemima svih organizama. Aktivnost dehidrogenaze je indikator mikrobiološkog redoks sistema u zemljištu i mogu biti dobra mera oksidativne aktivnosti. Mikrobiološka svojstva ispitivanih zemljišta (prosečni rezultati) pokazuju visoku biogenost zemljišta. Zastupljenost ukupnog broja bakterija, i amonifikatora kreće se čak do x IO8, Azotobacter-a do xlO, oligonitrofila do xlO6, brojnost gljiva xlO4, a aktinomiceta do xlO5. Velika zastupljenost korisnih mikroorganizama koji učestvuju u procesima azotofiksacije i usvajanja fosfora omogućavaju biljci lakše usvajanje hraniva potrebnog za rast i razviće.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectMikroorganizmisr
dc.subjectpovrćesr
dc.subjectzemljištesr
dc.titleMicrobiological properties of soils cultivated with vegetables: A basis for soil fertility controlen
dc.titleMikrobiološka svojstva zemljišta pod povrćem - osnova za kontrolu plodnostisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage26
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other65(3-4): 19-26
dc.citation.spage19
dc.citation.volume65
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1126/268.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_271
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу