Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Gustina kao faktor povećanja prinosa u proizvodnji kukuruza
dc.creator | Đalović, Ivica | |
dc.date.accessioned | 2022-05-09T08:38:07Z | |
dc.date.available | 2022-05-09T08:38:07Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-900980-0-2 | |
dc.identifier.uri | http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2624 | |
dc.description.abstract | Gustina sklopa, odnosno broj biljaka po jedinici površine je veoma važan činilac u proizvodnji kukuruza. Gustina useva ispoljava veliku varijabilnost i zavisi od većeg broja faktora: dužine vegetacionog perioda hibrida, morfoloških osobina i habitusa biljke, količine i rasporeda padavina u toku vegetacije, rezervi zimske vlage u zemljištu, nivoa plodnosti zemljišta, vremena setve, smera proizvodnje (zelena biomasa ili zrno) i dr. Uvođenjem u proizvodnju hibrida kukuruza većeg genetičkog potencijala rodnosti i boljih agronomskih osobina, savremene mehanizacije i intenzivne agrotehnike, gustine useva su povećavane. Hibridi kukuruza novijih ciklusa selekcije bolje ekonomišu vodom, racionalnije i efikasnije koriste mineralna hraniva i podnose gušću setvu u odnosu na ranije stvorene hibride. Različit broj biljaka po jedinici površine dovodi do promene i interakcije većeg broja drugih faktora (intenzitet osvetljenosti, stepen iskorišćenja hraniva, efikasnost usvajanja vode, efikasnost iskorišćenja radijacije kod nalivanja zrna i dr), usled čega se „specifična reakcija“ gajenog hibrida kukuruza utvrđuje promenom visine prinosa. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Društvo za krmno bilje Republike Srbije | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31073/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Zbornik apstrakata, 14. Simpozijum o krmnom bilju "Značaj i uloga krmnih biljaka i održivoj poljoprivredi Srbije", Zemun, 18-19. april 2019. | sr |
dc.subject | gustina sklopa | sr |
dc.subject | prinos | sr |
dc.subject | kukuruz | sr |
dc.subject | hibridi | sr |
dc.subject | stand density | sr |
dc.subject | crop density | sr |
dc.subject | yields | sr |
dc.subject | maize | sr |
dc.subject | hybrids | sr |
dc.title | Gustina kao faktor povećanja prinosa u proizvodnji kukuruza | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.epage | 66 | |
dc.citation.spage | 65 | |
dc.identifier.fulltext | http://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7235/bitstream_7235.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2624 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |