Приказ основних података о документу

dc.creatorMilošević, Branko
dc.creatorKaragić, Đura
dc.creatorMihailović, Vojislav
dc.creatorŽivanov, Dalibor
dc.creatorUhlarik, Ana
dc.date.accessioned2022-05-09T07:25:10Z
dc.date.available2022-05-09T07:25:10Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-900980-0-2
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2620
dc.description.abstractGrašak predstavlja jednu od prvih gajenih biljnih vrsta, sa arheološkim ostacima na lokalitetima u Siriji starosti i do 10000 godina. Graškovi su jedan od useva, koji su uz sočivo, naut, pšenice i ječam odigrali ključnu ulogu u širenju poljoprivrede u Evropi, sledeći tok Dunava uzvodno i neposredno nakon okončanja poslednjeg ledenog doba. Graškovi postaju sve značajnije jednogodišnje krmne mahunarke, kako zbog odličnog kvaliteta i skromnih zahteva prema uslovima uspevanja tako i zbog povoljnog uticaja na strukturu i plodnost zemljišta. Usled velike morfološke varijabilnosti, agronomska klasifikacija graška je složena, te u ovu svrhu treba pravilno odrediti termin stočni grašak, koji podrazumeva genotipove koji se bez obzira na oblik koriste u ishrani domaćih životinja i koji obuhvata termine krmni i proteinski grašak, kod kojih krmni označava genotipove koji se kose u fazama punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna i koriste, uglavnom, u obliku zelene krme, suve materije krme, krmnog brašna, silaže ili senaže, dok se proteinski odnosi na genotipove za proizvodnju zrelog, odnosno suvog zrna, bogatog proteinima i sa slamom kao pratećim proizvodom.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Društvo za krmno bilje Republike Srbijesr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik apstrakata, 14. Simpozijum o krmnom bilju "Značaj i uloga krmnih biljaka i održivoj poljoprivredi Srbije", Zemun, 18-19. april 2019.sr
dc.subjectgrašaksr
dc.subjectprinossr
dc.subjectproteinisr
dc.subjectsirovi proteinisr
dc.subjectsortesr
dc.subjectpeasr
dc.subjectyieldssr
dc.subjectproteinssr
dc.subjectcrude proteinssr
dc.subjectcultivarssr
dc.titlePrinos zrna i sadržaj sirovih proteina u zrnu kod različitih sorti jarog graškasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage54
dc.citation.spage53
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7231/bitstream_7231.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2620
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу