Приказ основних података о документу

Korelacija tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti pšenice

dc.creatorVapa, Ljiljana
dc.creatorObreht, Dragana
dc.creatorĐan, Mihajla
dc.creatorKačavenda, Dragana
dc.creatorKobiljski, Borislav
dc.date.accessioned2021-04-26T18:02:44Z
dc.date.available2021-04-26T18:02:44Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0352-1788
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/260
dc.description.abstractIt is experimentally proved that repolymerisation of high molecular weight (HMW) glutenins determines visco-elastic dough properties. The aim of this paper was the analysis of correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, according to Payne (1987) and Pogna et al. (1992). It is found that alleles at Glu-D1 locus show the most significant positive correlation with bread-making quality parameters. It is also proved that there is a significant positive correlation between alleles at Glu-A1 locus and crumb structure, resistance to extension and loaf volume.en
dc.description.abstractCilj rada bio je da se odredi korelacija između tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti, određene prema Payne (1987) i Pogna i sar. (1992). Ustanovljeno je da aleli Glu-D1 lokusa pokazuju najveći broj značajnih pozitivnih korelacija sa parametrima kvaliteta hleba. Utvrđeno je da postoje značajne pozitivne korelacije između alela Glu-1 lokusa i vrednosnog broja sredine hleba (koji predstavlja ocenu kvaliteta vekne), otpora rastezanju i zapremine vekne (ml/100g brašna).sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju
dc.subjectallelic variabilityen
dc.subjectGlu-1 quality scoreen
dc.subjectbread-making qualityen
dc.subjectwheaten
dc.subjectalelna varijabilnostsr
dc.subjectGlu-1 kvalitetna vrednostsr
dc.subjectkvalitet hlebasr
dc.subjectpšenicasr
dc.titleCorrelation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheaten
dc.titleKorelacija tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti pšenicesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage73
dc.citation.issue33
dc.citation.other(33): 66-73
dc.citation.spage66
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу