Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat
Korelacija tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti pšenice
Abstract
It is experimentally proved that repolymerisation of high molecular weight (HMW) glutenins determines visco-elastic dough properties. The aim of this paper was the analysis of correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, according to Payne (1987) and Pogna et al. (1992). It is found that alleles at Glu-D1 locus show the most significant positive correlation with bread-making quality parameters. It is also proved that there is a significant positive correlation between alleles at Glu-A1 locus and crumb structure, resistance to extension and loaf volume.
Cilj rada bio je da se odredi korelacija između tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti, određene prema Payne (1987) i Pogna i sar. (1992). Ustanovljeno je da aleli Glu-D1 lokusa pokazuju najveći broj značajnih pozitivnih korelacija sa parametrima kvaliteta hleba. Utvrđeno je da postoje značajne pozitivne korelacije između alela Glu-1 lokusa i vrednosnog broja sredine hleba (koji predstavlja ocenu kvaliteta vekne), otpora rastezanju i zapremine vekne (ml/100g brašna).
Keywords:
allelic variability / Glu-1 quality score / bread-making quality / wheat / alelna varijabilnost / Glu-1 kvalitetna vrednost / kvalitet hleba / pšenicaSource:
Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju, 2004, 33, 66-73Publisher:
- Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - JOUR AU - Vapa, Ljiljana AU - Obreht, Dragana AU - Đan, Mihajla AU - Kačavenda, Dragana AU - Kobiljski, Borislav PY - 2004 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/260 AB - It is experimentally proved that repolymerisation of high molecular weight (HMW) glutenins determines visco-elastic dough properties. The aim of this paper was the analysis of correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, according to Payne (1987) and Pogna et al. (1992). It is found that alleles at Glu-D1 locus show the most significant positive correlation with bread-making quality parameters. It is also proved that there is a significant positive correlation between alleles at Glu-A1 locus and crumb structure, resistance to extension and loaf volume. AB - Cilj rada bio je da se odredi korelacija između tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti, određene prema Payne (1987) i Pogna i sar. (1992). Ustanovljeno je da aleli Glu-D1 lokusa pokazuju najveći broj značajnih pozitivnih korelacija sa parametrima kvaliteta hleba. Utvrđeno je da postoje značajne pozitivne korelacije između alela Glu-1 lokusa i vrednosnog broja sredine hleba (koji predstavlja ocenu kvaliteta vekne), otpora rastezanju i zapremine vekne (ml/100g brašna). PB - Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad T2 - Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju T1 - Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat T1 - Korelacija tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti pšenice EP - 73 IS - 33 SP - 66 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260 ER -
@article{ author = "Vapa, Ljiljana and Obreht, Dragana and Đan, Mihajla and Kačavenda, Dragana and Kobiljski, Borislav", year = "2004", abstract = "It is experimentally proved that repolymerisation of high molecular weight (HMW) glutenins determines visco-elastic dough properties. The aim of this paper was the analysis of correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, according to Payne (1987) and Pogna et al. (1992). It is found that alleles at Glu-D1 locus show the most significant positive correlation with bread-making quality parameters. It is also proved that there is a significant positive correlation between alleles at Glu-A1 locus and crumb structure, resistance to extension and loaf volume., Cilj rada bio je da se odredi korelacija između tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti, određene prema Payne (1987) i Pogna i sar. (1992). Ustanovljeno je da aleli Glu-D1 lokusa pokazuju najveći broj značajnih pozitivnih korelacija sa parametrima kvaliteta hleba. Utvrđeno je da postoje značajne pozitivne korelacije između alela Glu-1 lokusa i vrednosnog broja sredine hleba (koji predstavlja ocenu kvaliteta vekne), otpora rastezanju i zapremine vekne (ml/100g brašna).", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad", journal = "Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju", title = "Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, Korelacija tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti pšenice", pages = "73-66", number = "33", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260" }
Vapa, L., Obreht, D., Đan, M., Kačavenda, D.,& Kobiljski, B.. (2004). Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat. in Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad.(33), 66-73. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260
Vapa L, Obreht D, Đan M, Kačavenda D, Kobiljski B. Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat. in Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju. 2004;(33):66-73. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260 .
Vapa, Ljiljana, Obreht, Dragana, Đan, Mihajla, Kačavenda, Dragana, Kobiljski, Borislav, "Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat" in Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju, no. 33 (2004):66-73, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260 .