Uticaj lokaliteta na prinos i na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje
Influence of location on yield, protein and oil content in soybean grain
Аутори
Mamlić, ZlaticaĐukić, Vojin
Miladinović, Jegor
Dozet, Gordana
Cvijanović, Gorica
Bajagić, Marija
Cvijanović, Vojin
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Lokalitet gajenja soje sa svojim zemljišnim i klimatskim specifičnostima ima
veoma veliki uticaj na ostvareni prinos, ali i na hemijski sastav zrna soje. Cilj ovoga
rada je sagledavanje uticaja lokaliteta na prinos, sadržaj proteina i ulja u zrnu soje.
Sorta soje NS Kraljica ostvarila je najviši prinos zrna (4215 kg ha-1), sorta NS
Kolos imala je najviši sadržaj proteina (40,4%), a sorta NS Atlas najviši sadržaj ulja
(22,8%). Najviši prinos zrna (4409 kg ha-1) i najviši sadržaj ulja (22,6%) zabeleženi
su na lokalitetu Sombor, dok je najviši sadržaj proteina (40,3%) bio na lokalitetu
Rimski Šančevi.
The location of soybean cultivation with its soil and climatic specifics has a very
large impact on the yield, but also on the chemical composition of soybeans. The aim
of this paper is to consider the influence of localities on yield, protein and oil content
in soybean grain. NS Kraljica soybean variety achieved the highest grain yield (4215
kg ha-1), NS Kolos variety had the highest protein content (40.4%), and the variety
NS Atlas has the highest oil content (22.8%). The highest grain yield (4409 kg
ha-1) and the highest oil content (22.6%) were recorded at the Sombor site, while the
highest protein content (40.3%) was at the Rimski Sancevi site.
Кључне речи:
prinos soje / sadržaj proteina / sadržaj ulja / sorta / lokalitet gajenja / soybean yield / protein content / oil content / variety / cultivation siteИзвор:
Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi, 2021, 93-99Издавач:
- Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
- Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo
- Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Mamlić, Zlatica AU - Đukić, Vojin AU - Miladinović, Jegor AU - Dozet, Gordana AU - Cvijanović, Gorica AU - Bajagić, Marija AU - Cvijanović, Vojin PY - 2021 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2577 AB - Lokalitet gajenja soje sa svojim zemljišnim i klimatskim specifičnostima ima veoma veliki uticaj na ostvareni prinos, ali i na hemijski sastav zrna soje. Cilj ovoga rada je sagledavanje uticaja lokaliteta na prinos, sadržaj proteina i ulja u zrnu soje. Sorta soje NS Kraljica ostvarila je najviši prinos zrna (4215 kg ha-1), sorta NS Kolos imala je najviši sadržaj proteina (40,4%), a sorta NS Atlas najviši sadržaj ulja (22,8%). Najviši prinos zrna (4409 kg ha-1) i najviši sadržaj ulja (22,6%) zabeleženi su na lokalitetu Sombor, dok je najviši sadržaj proteina (40,3%) bio na lokalitetu Rimski Šančevi. AB - The location of soybean cultivation with its soil and climatic specifics has a very large impact on the yield, but also on the chemical composition of soybeans. The aim of this paper is to consider the influence of localities on yield, protein and oil content in soybean grain. NS Kraljica soybean variety achieved the highest grain yield (4215 kg ha-1), NS Kolos variety had the highest protein content (40.4%), and the variety NS Atlas has the highest oil content (22.8%). The highest grain yield (4409 kg ha-1) and the highest oil content (22.6%) were recorded at the Sombor site, while the highest protein content (40.3%) was at the Rimski Sancevi site. PB - Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet PB - Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo PB - Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad C3 - Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi T1 - Uticaj lokaliteta na prinos i na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje T1 - Influence of location on yield, protein and oil content in soybean grain EP - 99 SP - 93 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2577 ER -
@conference{ author = "Mamlić, Zlatica and Đukić, Vojin and Miladinović, Jegor and Dozet, Gordana and Cvijanović, Gorica and Bajagić, Marija and Cvijanović, Vojin", year = "2021", abstract = "Lokalitet gajenja soje sa svojim zemljišnim i klimatskim specifičnostima ima veoma veliki uticaj na ostvareni prinos, ali i na hemijski sastav zrna soje. Cilj ovoga rada je sagledavanje uticaja lokaliteta na prinos, sadržaj proteina i ulja u zrnu soje. Sorta soje NS Kraljica ostvarila je najviši prinos zrna (4215 kg ha-1), sorta NS Kolos imala je najviši sadržaj proteina (40,4%), a sorta NS Atlas najviši sadržaj ulja (22,8%). Najviši prinos zrna (4409 kg ha-1) i najviši sadržaj ulja (22,6%) zabeleženi su na lokalitetu Sombor, dok je najviši sadržaj proteina (40,3%) bio na lokalitetu Rimski Šančevi., The location of soybean cultivation with its soil and climatic specifics has a very large impact on the yield, but also on the chemical composition of soybeans. The aim of this paper is to consider the influence of localities on yield, protein and oil content in soybean grain. NS Kraljica soybean variety achieved the highest grain yield (4215 kg ha-1), NS Kolos variety had the highest protein content (40.4%), and the variety NS Atlas has the highest oil content (22.8%). The highest grain yield (4409 kg ha-1) and the highest oil content (22.6%) were recorded at the Sombor site, while the highest protein content (40.3%) was at the Rimski Sancevi site.", publisher = "Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad", journal = "Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi", title = "Uticaj lokaliteta na prinos i na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje, Influence of location on yield, protein and oil content in soybean grain", pages = "99-93", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2577" }
Mamlić, Z., Đukić, V., Miladinović, J., Dozet, G., Cvijanović, G., Bajagić, M.,& Cvijanović, V.. (2021). Uticaj lokaliteta na prinos i na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje. in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet., 93-99. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2577
Mamlić Z, Đukić V, Miladinović J, Dozet G, Cvijanović G, Bajagić M, Cvijanović V. Uticaj lokaliteta na prinos i na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje. in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi. 2021;:93-99. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2577 .
Mamlić, Zlatica, Đukić, Vojin, Miladinović, Jegor, Dozet, Gordana, Cvijanović, Gorica, Bajagić, Marija, Cvijanović, Vojin, "Uticaj lokaliteta na prinos i na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje" in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi (2021):93-99, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2577 .