Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2021. godini
Quality newly released NS varieties soybean in 2021
Аутори
Đukić, VojinMiladinović, Jegor
Stojanović, Danijela
Mamlić, Zlatica
Đorđević, Vuk
Ranđelović, Predrag
Cvijanović, Vojin
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U Odeljenju za soju, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada do
sada je registrovano 160 NS sorte soje, različitih grupa zrenja. Cilj ovoga rada je
sagledavanje prinosa, sadržaja proteina i ulja, kao i prinosa proteina i ulja po jedinici
površine, najnovijih NS sorti soje priznatih u 2021 godini. U dvogodišnjim ogledima
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na pet lokaliteta, najviši prinos
imala je sorta soje NS Deneris (4574 kg ha-1). Najviši sadržaj proteina imala je sorta
NS Pavle (40,53%), dok je najviši sadržaj ulja zabeležen kod sorti NS Zmaj (23,04%)
i NS Deneris (23,01%).
The Department of soybean, Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad
has so far registered 160 NS soybean cultivars of different maturity groups. The aim
of this study is to assess the yield, protein and oil content, as well as protein and oil
yield per unit area, the latest NS varieties registered in 2021. In the two-year trials
of the Ministry of Agriculture and Environmental Protection, at five locations, the
highest yield had late soybean NS Deneris (4574 kg ha-1). The highest protein content
was early variety NS Pavle (40.53%), while the highest oil content was recorded in
varieties NS Zmaj (23.04%) and NS Deneris (23.01%).
Кључне речи:
soja / prinos / sadržaj proteina / sadržaj ulja / yield / protein content / oil content / soybean / cultivars / SerbiaИзвор:
Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi, 2021, 85-92Издавач:
- Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
- Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo
- Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Đukić, Vojin AU - Miladinović, Jegor AU - Stojanović, Danijela AU - Mamlić, Zlatica AU - Đorđević, Vuk AU - Ranđelović, Predrag AU - Cvijanović, Vojin PY - 2021 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2565 AB - U Odeljenju za soju, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada do sada je registrovano 160 NS sorte soje, različitih grupa zrenja. Cilj ovoga rada je sagledavanje prinosa, sadržaja proteina i ulja, kao i prinosa proteina i ulja po jedinici površine, najnovijih NS sorti soje priznatih u 2021 godini. U dvogodišnjim ogledima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na pet lokaliteta, najviši prinos imala je sorta soje NS Deneris (4574 kg ha-1). Najviši sadržaj proteina imala je sorta NS Pavle (40,53%), dok je najviši sadržaj ulja zabeležen kod sorti NS Zmaj (23,04%) i NS Deneris (23,01%). AB - The Department of soybean, Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad has so far registered 160 NS soybean cultivars of different maturity groups. The aim of this study is to assess the yield, protein and oil content, as well as protein and oil yield per unit area, the latest NS varieties registered in 2021. In the two-year trials of the Ministry of Agriculture and Environmental Protection, at five locations, the highest yield had late soybean NS Deneris (4574 kg ha-1). The highest protein content was early variety NS Pavle (40.53%), while the highest oil content was recorded in varieties NS Zmaj (23.04%) and NS Deneris (23.01%). PB - Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet PB - Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo PB - Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad C3 - Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi T1 - Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2021. godini T1 - Quality newly released NS varieties soybean in 2021 EP - 92 SP - 85 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2565 ER -
@conference{ author = "Đukić, Vojin and Miladinović, Jegor and Stojanović, Danijela and Mamlić, Zlatica and Đorđević, Vuk and Ranđelović, Predrag and Cvijanović, Vojin", year = "2021", abstract = "U Odeljenju za soju, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada do sada je registrovano 160 NS sorte soje, različitih grupa zrenja. Cilj ovoga rada je sagledavanje prinosa, sadržaja proteina i ulja, kao i prinosa proteina i ulja po jedinici površine, najnovijih NS sorti soje priznatih u 2021 godini. U dvogodišnjim ogledima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na pet lokaliteta, najviši prinos imala je sorta soje NS Deneris (4574 kg ha-1). Najviši sadržaj proteina imala je sorta NS Pavle (40,53%), dok je najviši sadržaj ulja zabeležen kod sorti NS Zmaj (23,04%) i NS Deneris (23,01%)., The Department of soybean, Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad has so far registered 160 NS soybean cultivars of different maturity groups. The aim of this study is to assess the yield, protein and oil content, as well as protein and oil yield per unit area, the latest NS varieties registered in 2021. In the two-year trials of the Ministry of Agriculture and Environmental Protection, at five locations, the highest yield had late soybean NS Deneris (4574 kg ha-1). The highest protein content was early variety NS Pavle (40.53%), while the highest oil content was recorded in varieties NS Zmaj (23.04%) and NS Deneris (23.01%).", publisher = "Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad", journal = "Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi", title = "Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2021. godini, Quality newly released NS varieties soybean in 2021", pages = "92-85", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2565" }
Đukić, V., Miladinović, J., Stojanović, D., Mamlić, Z., Đorđević, V., Ranđelović, P.,& Cvijanović, V.. (2021). Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2021. godini. in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet., 85-92. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2565
Đukić V, Miladinović J, Stojanović D, Mamlić Z, Đorđević V, Ranđelović P, Cvijanović V. Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2021. godini. in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi. 2021;:85-92. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2565 .
Đukić, Vojin, Miladinović, Jegor, Stojanović, Danijela, Mamlić, Zlatica, Đorđević, Vuk, Ranđelović, Predrag, Cvijanović, Vojin, "Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2021. godini" in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi (2021):85-92, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2565 .