Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

dc.creatorMilošević, Mirjana
dc.creatorVasić, Mirjana
dc.creatorSavić, Aleksandra
dc.creatorGvozdanović-Varga, Jelica
dc.creatorPetrović, Anamarija
dc.creatorNikolić, Zorica
dc.creatorČervenski, Janko
dc.creatorMikić, Aleksandar
dc.creatorTerzić, Sreten
dc.date.accessioned2022-03-30T09:24:47Z
dc.date.available2022-03-30T09:24:47Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.isbn978-86-7233-320-6
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2555
dc.description.abstractČovek je u cilju obezbeđenja što većeg profita po jedinici površine, doveo do degradacije zemljište, vode i vazduha, koji su osnovni činioci opstanka čoveka na planeti Zemlji. Isti cilj doveo je i do stvaranja novih sorti kojima se postižu značajno veći prinosi, ali koje su izgubile neke od osnovnih nutritivnih karakteristika. O starim sortama i populacijama se nije vodilo računa. Čovek je potpuno zapostavio značaj genetičkih resursa, kao osnove izvora varijabilnosti. Danas se shodno donetoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije do 2020. ponovo vraća izvornim vrednostima i prednost se daje malim i srednjim gazdinstvima, održavanju biodiverziteta, alternativnim izvorima energije. Kao osnova održive poljoprivrede navodi se sistem organske proizvodnje, koja upravo i koristi stare sorte. U cilju sprečavanja genetičke erozije prikupljaju se stare sorte i populacije na različitim nivoima. Uvek se polazi od lokalne zajednice. S tom pretpostavkom su organizovane sakupljačke ekspedicije u okviru projekta „Za vojvođanskog paora“ na teritoriji Fruške gore. Među prikupljenim uzorcima brojni su lukovi (Allium sp.) značajni u ishrani po visokom sadržaju antimikrobnih i antioksidantnih materija, selenu i sumporu, kao i vitaminu C, posebno u mladom lišću. Od lukova posebno su interesantni genotipovi belog luka (Allium sativum) sa visokim sadržajem suve materije. Najbrojnije prikupljene lokalne populacije su iz grupe mahunjača (Fabaceae), pre svega pasulj (Phaseolus vulgaris) značajan zbog visokog sadržaja belančevina i vlakana. U baštama se gaje i čuvaju vrste koje su gotovo prestale da se gaje u našim predelima, bob (Vicia faba) i sastrica (Lathyrus sativus). Lokalne populacije boba imaju nizak sadržaj fitinske kiseline, a rezultati nekih istraživanja ukazuju na njegov značaj u dijeti i kod nekih autoimunih oboljenja. Sastrica, zajedno sa boranijom, ima mesto u dijetalnoj ishrani kod šećerne bolesti. U baštama se radije gaje lokalne populacije nego novostvorene sorte salate (Lactuca sativa), tikava (Cucurbita sp.), paradajza (Solanum lycopersicum) peršuna (Petroselinum crispum), mirođije (Anethum graveolens), po svedočenju uzgajivača zbog boljeg ukusa i dobre tolerancije na agroklimatske uslove. Sačuvane su i populacije lobode (Atriplex hortensis), maka (Papaver somniferum), lana (Linus usitatissimum) za ishranu ljudi, jurgete (Lagenaria sp.). Posebno su interesantne populacije kukuruza (Zea mays) namenjene kuvanju u fazi mladog zrna tokom leta i suvog zrna zimi, takođe za hranu ljudima. Ekspedicija je prikupila i sedam različitih genotipova lekovitog i začinskog bilja za koje je poznato da je bogato eteričnim uljima koja su snažni antimikrobni agensi i prečišćavaju organizam od štetnih materija.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherSubotica : Univerzitet u Novom Sadu, Ekonomski fakultet Suboticasr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31030/RS//sr
dc.relationAPV 114-451-3139/2011-01: For the Vojvodina Farmer, financed by the Provincial Secretariat for Higher Education and Scientific Research, AP Vojvodinasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova, Međunarodna konferencija o energetskoj efikasnosti i održivosti životne sredine EEES2012/EKOR2012, Subotica, 2012.sr
dc.subjectstare sortesr
dc.subjectpopulacijesr
dc.subjectVojvodinasr
dc.subjectSerbiasr
dc.subjectSrbijasr
dc.subjectgenetički resursisr
dc.subjectluksr
dc.subjectmahunjačesr
dc.subjectpovrćesr
dc.subjectlekovito biljesr
dc.subjectvegetablessr
dc.subjectheirloom varietiessr
dc.subjectpopulationssr
dc.subjectgenetic resourcessr
dc.subjectbiodiversitysr
dc.subjectbiodiverzitetsr
dc.subjectbaštasr
dc.subjectgardensr
dc.titleLokalne sorte iz bašta Fruške goresr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage156
dc.citation.spage151
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7040/bitstream_7040.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2555
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu