Alternativna žita u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje
Alternative cereals in the system of sustainable agricultural production
Аутори
Đurić, NenadGlamočlija, Đorđe
Janković, Snežana
Dozet, Gordana
Popović, Vera
Đekić, Vera
Cvijanović, Vojin
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Alternativna žita su grupa ratarskih biljaka koje pripadaju žitima po botaničkoj pripadnosti ili po načinu gajenja i korišćenja zrna. Za naše farmere neke od vrsta mogu se definisati kao stara-nova i već pomalo zaboravljena žita, a druge su uvezene iz udaljenih predela. Stoga ih, zajedno sa već zaboravljenim žitima, treba uvrstiti u ratarsku proizvodnju na površinama koje bi bile neophodne za podmirenje domaćih potreba. Potrebe za proizvodima ovih žita u svetu sve više rastu, tako da bi se određene količine mogle izvesti. Veliki interes proizvođača hrane sa dodatnom vrednošću (funkcionalna, organska i bio-hrana) za ovim sirovinama počeo je posle proučavanja kvaliteta zrna
alternativnih žita.
Alternative cereals are a group of agricultural plants that belong to cereals, according to their botanical affiliation or by the method of cultivation and use of the main grain product. For our farmers, some such species can be defined as old-new and already somewhat forgotten cereals, while others are imported from distant regions. Therefore, together with already forgotten cereals, they should be included in crop production on surfaces that would be necessary to fulfill domestic needs. Since there is growing interest in these cereals in the world, certain quantities could also be used for export. The great interest of food producers in added value (functional, organic and bio-food) of these raw materials began after studying grain quality of alternative cereals.
Кључне речи:
alternative cereals / economic significance / species / cropping systems / yields / alternativna žita / sistemi gajenjaИзвор:
Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola, 2018, 203-210Издавач:
- Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Đurić, Nenad AU - Glamočlija, Đorđe AU - Janković, Snežana AU - Dozet, Gordana AU - Popović, Vera AU - Đekić, Vera AU - Cvijanović, Vojin PY - 2018 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2473 AB - Alternativna žita su grupa ratarskih biljaka koje pripadaju žitima po botaničkoj pripadnosti ili po načinu gajenja i korišćenja zrna. Za naše farmere neke od vrsta mogu se definisati kao stara-nova i već pomalo zaboravljena žita, a druge su uvezene iz udaljenih predela. Stoga ih, zajedno sa već zaboravljenim žitima, treba uvrstiti u ratarsku proizvodnju na površinama koje bi bile neophodne za podmirenje domaćih potreba. Potrebe za proizvodima ovih žita u svetu sve više rastu, tako da bi se određene količine mogle izvesti. Veliki interes proizvođača hrane sa dodatnom vrednošću (funkcionalna, organska i bio-hrana) za ovim sirovinama počeo je posle proučavanja kvaliteta zrna alternativnih žita. AB - Alternative cereals are a group of agricultural plants that belong to cereals, according to their botanical affiliation or by the method of cultivation and use of the main grain product. For our farmers, some such species can be defined as old-new and already somewhat forgotten cereals, while others are imported from distant regions. Therefore, together with already forgotten cereals, they should be included in crop production on surfaces that would be necessary to fulfill domestic needs. Since there is growing interest in these cereals in the world, certain quantities could also be used for export. The great interest of food producers in added value (functional, organic and bio-food) of these raw materials began after studying grain quality of alternative cereals. PB - Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming C3 - Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola T1 - Alternativna žita u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje T1 - Alternative cereals in the system of sustainable agricultural production EP - 210 SP - 203 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2473 ER -
@conference{ author = "Đurić, Nenad and Glamočlija, Đorđe and Janković, Snežana and Dozet, Gordana and Popović, Vera and Đekić, Vera and Cvijanović, Vojin", year = "2018", abstract = "Alternativna žita su grupa ratarskih biljaka koje pripadaju žitima po botaničkoj pripadnosti ili po načinu gajenja i korišćenja zrna. Za naše farmere neke od vrsta mogu se definisati kao stara-nova i već pomalo zaboravljena žita, a druge su uvezene iz udaljenih predela. Stoga ih, zajedno sa već zaboravljenim žitima, treba uvrstiti u ratarsku proizvodnju na površinama koje bi bile neophodne za podmirenje domaćih potreba. Potrebe za proizvodima ovih žita u svetu sve više rastu, tako da bi se određene količine mogle izvesti. Veliki interes proizvođača hrane sa dodatnom vrednošću (funkcionalna, organska i bio-hrana) za ovim sirovinama počeo je posle proučavanja kvaliteta zrna alternativnih žita., Alternative cereals are a group of agricultural plants that belong to cereals, according to their botanical affiliation or by the method of cultivation and use of the main grain product. For our farmers, some such species can be defined as old-new and already somewhat forgotten cereals, while others are imported from distant regions. Therefore, together with already forgotten cereals, they should be included in crop production on surfaces that would be necessary to fulfill domestic needs. Since there is growing interest in these cereals in the world, certain quantities could also be used for export. The great interest of food producers in added value (functional, organic and bio-food) of these raw materials began after studying grain quality of alternative cereals.", publisher = "Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming", journal = "Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola", title = "Alternativna žita u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje, Alternative cereals in the system of sustainable agricultural production", pages = "210-203", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2473" }
Đurić, N., Glamočlija, Đ., Janković, S., Dozet, G., Popović, V., Đekić, V.,& Cvijanović, V.. (2018). Alternativna žita u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje. in Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming., 203-210. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2473
Đurić N, Glamočlija Đ, Janković S, Dozet G, Popović V, Đekić V, Cvijanović V. Alternativna žita u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje. in Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola. 2018;:203-210. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2473 .
Đurić, Nenad, Glamočlija, Đorđe, Janković, Snežana, Dozet, Gordana, Popović, Vera, Đekić, Vera, Cvijanović, Vojin, "Alternativna žita u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje" in Zbornik radova, 1. Domaći naučno stručni skup Održiva primarna poljoprivredna proizvodnja u Srbiji - stanje, mogućnosti, ograničenja i šanse, 26. oktobar 2018, Bačka Topola (2018):203-210, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2473 .