Kalibracioni model za blisku infracrvenu spektroskopiju (NIRS) za procenu sastava stočnog graška (Pisum sativum L.)
Calibration model for near infrared spectroscopy (NIRS) for assessment of forage pea (Pisum sativum L.) composition
Аутори
Uhlarik, AnaĆeran, Marina
Živanov, Dalibor
Đorđević, Vuk
Karagić, Đura
Mihailović, Vojislav
Dolapčev, Anja
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Bliska infracrvena spektroskopija (NIRS) se koristi za analizu hemijskih
svojstava poljoprivrednih proizvoda bez prethodne pripreme uzorka. U ovom radu
razvijen je kalibracioni model za merenje proteina i vlage za celo zrno i brašno stočnog
graška. Dobijeni spektri obrađeni su kombinovanjem matematičkih modela (PLSR,
MSC, prvog i drugog izvoda) i računate kalibracione greške. Greške pri merenju vlage
celog zrna su u granicama (od -0,8 do 0,8) i brašna (od -0,7 do 0,8); pri merenju
proteina celog zrna greške su (od -1,6 do 1,8) i brašna (od -2 do 2). Ovim ispitivanjem
se dokazalo da je moguće odrediti količine proteina i vlage pomoću NIRS metode a
dobijene greške se tolerišu i kalibracioni model je primenjiv u praksi.
Near infrared spectroscopy (NIRS) is used to analyze the chemical properties of
agricultural products with no sample prepation. In this paper, a calibration model was
developed to measure protein and moisture of forage pea in the whole seed and flour.
The obtained spectra were processed by combining mathematical models (PLSR, MSC,
first and second derivative) and calculating calibration errors. Measuring errors of the
whole seed moisture are from (-0.8 to 0.8) and flour from (-0.7 to 0.8); measuring errors
of the whole seed protein are from (-1.6 to 1.8) and flour from (-2 to 2). This test proves
the possibility to determine protein and moisture via NIRS, errors are tolerated and the
calibration model is applicable.
Кључне речи:
kalibracija / NIRS / protein / stočni grašak / calibration / forage pea / proteinИзвор:
Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019., 2019, 11-18Издавач:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Uhlarik, Ana AU - Ćeran, Marina AU - Živanov, Dalibor AU - Đorđević, Vuk AU - Karagić, Đura AU - Mihailović, Vojislav AU - Dolapčev, Anja PY - 2019 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2405 AB - Bliska infracrvena spektroskopija (NIRS) se koristi za analizu hemijskih svojstava poljoprivrednih proizvoda bez prethodne pripreme uzorka. U ovom radu razvijen je kalibracioni model za merenje proteina i vlage za celo zrno i brašno stočnog graška. Dobijeni spektri obrađeni su kombinovanjem matematičkih modela (PLSR, MSC, prvog i drugog izvoda) i računate kalibracione greške. Greške pri merenju vlage celog zrna su u granicama (od -0,8 do 0,8) i brašna (od -0,7 do 0,8); pri merenju proteina celog zrna greške su (od -1,6 do 1,8) i brašna (od -2 do 2). Ovim ispitivanjem se dokazalo da je moguće odrediti količine proteina i vlage pomoću NIRS metode a dobijene greške se tolerišu i kalibracioni model je primenjiv u praksi. AB - Near infrared spectroscopy (NIRS) is used to analyze the chemical properties of agricultural products with no sample prepation. In this paper, a calibration model was developed to measure protein and moisture of forage pea in the whole seed and flour. The obtained spectra were processed by combining mathematical models (PLSR, MSC, first and second derivative) and calculating calibration errors. Measuring errors of the whole seed moisture are from (-0.8 to 0.8) and flour from (-0.7 to 0.8); measuring errors of the whole seed protein are from (-1.6 to 1.8) and flour from (-2 to 2). This test proves the possibility to determine protein and moisture via NIRS, errors are tolerated and the calibration model is applicable. PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019. T1 - Kalibracioni model za blisku infracrvenu spektroskopiju (NIRS) za procenu sastava stočnog graška (Pisum sativum L.) T1 - Calibration model for near infrared spectroscopy (NIRS) for assessment of forage pea (Pisum sativum L.) composition EP - 18 SP - 11 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2405 ER -
@conference{ author = "Uhlarik, Ana and Ćeran, Marina and Živanov, Dalibor and Đorđević, Vuk and Karagić, Đura and Mihailović, Vojislav and Dolapčev, Anja", year = "2019", abstract = "Bliska infracrvena spektroskopija (NIRS) se koristi za analizu hemijskih svojstava poljoprivrednih proizvoda bez prethodne pripreme uzorka. U ovom radu razvijen je kalibracioni model za merenje proteina i vlage za celo zrno i brašno stočnog graška. Dobijeni spektri obrađeni su kombinovanjem matematičkih modela (PLSR, MSC, prvog i drugog izvoda) i računate kalibracione greške. Greške pri merenju vlage celog zrna su u granicama (od -0,8 do 0,8) i brašna (od -0,7 do 0,8); pri merenju proteina celog zrna greške su (od -1,6 do 1,8) i brašna (od -2 do 2). Ovim ispitivanjem se dokazalo da je moguće odrediti količine proteina i vlage pomoću NIRS metode a dobijene greške se tolerišu i kalibracioni model je primenjiv u praksi., Near infrared spectroscopy (NIRS) is used to analyze the chemical properties of agricultural products with no sample prepation. In this paper, a calibration model was developed to measure protein and moisture of forage pea in the whole seed and flour. The obtained spectra were processed by combining mathematical models (PLSR, MSC, first and second derivative) and calculating calibration errors. Measuring errors of the whole seed moisture are from (-0.8 to 0.8) and flour from (-0.7 to 0.8); measuring errors of the whole seed protein are from (-1.6 to 1.8) and flour from (-2 to 2). This test proves the possibility to determine protein and moisture via NIRS, errors are tolerated and the calibration model is applicable.", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019.", title = "Kalibracioni model za blisku infracrvenu spektroskopiju (NIRS) za procenu sastava stočnog graška (Pisum sativum L.), Calibration model for near infrared spectroscopy (NIRS) for assessment of forage pea (Pisum sativum L.) composition", pages = "18-11", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2405" }
Uhlarik, A., Ćeran, M., Živanov, D., Đorđević, V., Karagić, Đ., Mihailović, V.,& Dolapčev, A.. (2019). Kalibracioni model za blisku infracrvenu spektroskopiju (NIRS) za procenu sastava stočnog graška (Pisum sativum L.). in Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019. Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 11-18. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2405
Uhlarik A, Ćeran M, Živanov D, Đorđević V, Karagić Đ, Mihailović V, Dolapčev A. Kalibracioni model za blisku infracrvenu spektroskopiju (NIRS) za procenu sastava stočnog graška (Pisum sativum L.). in Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019.. 2019;:11-18. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2405 .
Uhlarik, Ana, Ćeran, Marina, Živanov, Dalibor, Đorđević, Vuk, Karagić, Đura, Mihailović, Vojislav, Dolapčev, Anja, "Kalibracioni model za blisku infracrvenu spektroskopiju (NIRS) za procenu sastava stočnog graška (Pisum sativum L.)" in Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019. (2019):11-18, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2405 .