FiVeR - Repository of the Institute of Field and Vegetable Crops
Institute of Field and Vegetable Crops
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   FiVeR
  • FiVeR
  • Radovi istraživača / Researchers' papers
  • View Item
  •   FiVeR
  • FiVeR
  • Radovi istraživača / Researchers' papers
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa

Tocopherol content variation in winter rapeseed oil from NS breeding program

Thumbnail
2019
bitstream_6045.pdf (1.137Mb)
Authors
Rajković, Dragana
Grahovac, Nada
Marjanović-Jeromela, Ana
Sakač, Zvonimir
Milovac, Željko
Miklič, Vladimir
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Tokoferoli su značajna nutritivna i antioksidantna jedinjenja. Sadržaj tokoferola u uljanoj repici je nizak do srednji, pa je važno da se oplemenjivanjem poveća njihov sadržaj u svrhu poboljšanja kvaliteta ulja ove vrste. Cilj rada je bilo određivanje sadržaja tokoferola u 10 genotipova ozime uljane repice. Isceđeno ulje je analizirano HPLC hromatografijom. Ukupni sadržaj tokoferola u ispitivanim genotipovima je iznosio 413-465 mg/kg ulja. Najviši sadržaj alfa-tokoferola je zabeležen u liniji NS L51, a najviši sadržaj gama-tokoferola u hibridu NS HR3.
Tocopherols are significant nutritive and antioxidative compounds. Rapeseed tocopherol content is low to medium, therefore it is desirable to increase its level in order to improve oil quality of this species. The aim of this research was to determine tocopherol content of 10 genotypes of winter oilseed rape. After extraction of seed oil, prepared samples were analyzed by HPLC chromatography. Total tocopherol content varried from 413-465 mg/kg of oil. Highest alpha-tocopherol level was detected in NS L51 and highest gamma-tocopherol amount in NS HR3.
Keywords:
tokoferoli / alfa-tokoferol / gama-tokoferol / uljana repica / tocopherols / alpha-tocopherol / gamma-tocopherol / rapeseed
Source:
Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi, 2019, 95-100
Publisher:
  • Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
  • Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
  • Novi Sad : Industrijsko bilje
Funding / projects:
  • Development of new varieties and production technology improvement of oil crops for different purposes (RS-31025)

ISBN: 978-86-6253-099-8

[ Google Scholar ]
URI
http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2300
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers' papers
Institution/Community
FiVeR
TY  - CONF
AU  - Rajković, Dragana
AU  - Grahovac, Nada
AU  - Marjanović-Jeromela, Ana
AU  - Sakač, Zvonimir
AU  - Milovac, Željko
AU  - Miklič, Vladimir
PY  - 2019
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2300
AB  - Tokoferoli su značajna nutritivna i antioksidantna jedinjenja. Sadržaj tokoferola u uljanoj repici je nizak do srednji, pa je važno da se oplemenjivanjem poveća njihov sadržaj u svrhu poboljšanja kvaliteta ulja ove vrste. Cilj rada je bilo određivanje sadržaja tokoferola u 10 genotipova ozime uljane repice. Isceđeno ulje je analizirano HPLC hromatografijom. Ukupni sadržaj tokoferola u ispitivanim genotipovima je iznosio 413-465 mg/kg ulja. Najviši sadržaj alfa-tokoferola je zabeležen u liniji NS L51, a najviši sadržaj gama-tokoferola u hibridu NS HR3.
AB  - Tocopherols are significant nutritive and antioxidative compounds. Rapeseed tocopherol content is low to medium, therefore it is desirable to increase its level in order to improve oil quality of this species. The aim of this research was to determine tocopherol content of 10 genotypes of winter oilseed rape. After extraction of seed oil, prepared samples were analyzed by HPLC chromatography. Total tocopherol content varried from 413-465 mg/kg of oil. Highest alpha-tocopherol level was detected in NS L51 and highest gamma-tocopherol amount in NS HR3.
PB  - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
PB  - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
PB  - Novi Sad : Industrijsko bilje
C3  - Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi
T1  - Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa
T1  - Tocopherol content variation in winter rapeseed oil from NS breeding program
EP  - 100
SP  - 95
ER  - 
@conference{
author = "Rajković, Dragana and Grahovac, Nada and Marjanović-Jeromela, Ana and Sakač, Zvonimir and Milovac, Željko and Miklič, Vladimir",
year = "2019",
abstract = "Tokoferoli su značajna nutritivna i antioksidantna jedinjenja. Sadržaj tokoferola u uljanoj repici je nizak do srednji, pa je važno da se oplemenjivanjem poveća njihov sadržaj u svrhu poboljšanja kvaliteta ulja ove vrste. Cilj rada je bilo određivanje sadržaja tokoferola u 10 genotipova ozime uljane repice. Isceđeno ulje je analizirano HPLC hromatografijom. Ukupni sadržaj tokoferola u ispitivanim genotipovima je iznosio 413-465 mg/kg ulja. Najviši sadržaj alfa-tokoferola je zabeležen u liniji NS L51, a najviši sadržaj gama-tokoferola u hibridu NS HR3., Tocopherols are significant nutritive and antioxidative compounds. Rapeseed tocopherol content is low to medium, therefore it is desirable to increase its level in order to improve oil quality of this species. The aim of this research was to determine tocopherol content of 10 genotypes of winter oilseed rape. After extraction of seed oil, prepared samples were analyzed by HPLC chromatography. Total tocopherol content varried from 413-465 mg/kg of oil. Highest alpha-tocopherol level was detected in NS L51 and highest gamma-tocopherol amount in NS HR3.",
publisher = "Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad : Industrijsko bilje",
journal = "Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi",
title = "Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa, Tocopherol content variation in winter rapeseed oil from NS breeding program",
pages = "100-95"
}
Rajković, D., Grahovac, N., Marjanović-Jeromela, A., Sakač, Z., Milovac, Ž.,& Miklič, V.. (2019). Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa. in Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi
Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet., 95-100.
Rajković D, Grahovac N, Marjanović-Jeromela A, Sakač Z, Milovac Ž, Miklič V. Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa. in Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi. 2019;:95-100..
Rajković, Dragana, Grahovac, Nada, Marjanović-Jeromela, Ana, Sakač, Zvonimir, Milovac, Željko, Miklič, Vladimir, "Varijacija sadržaja tokoferola u ulju ozime uljane repice iz NS oplemenjivačkog programa" in Zbornik radova, 60. Savetovanje Proizvodnja i prerada uljarica sa međunarodnim učešćem, 16-21. jun 2019., Herceg Novi (2019):95-100.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FiVeR | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FiVeR | Send Feedback

OpenAIRERCUB