Приказ основних података о документу

Promene u enzimatskoj aktivnosti i antioksidantnom kapacitetu plodova trešnje (Prunus avium L.) izazvane biotičkim stresom

dc.creatorBorković, Bosko
dc.creatorMalenčić, Ðorđe
dc.creatorPrvulović, Dejan
dc.creatorŠućur, Jovana
dc.creatorGrahovac, Mila
dc.creatorKiprovski, Biljana
dc.creatorManojlović, Ana
dc.date.accessioned2021-07-23T12:33:05Z
dc.date.available2021-07-23T12:33:05Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn0546-8264
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2207
dc.description.abstractBrown rot (the causal agent: Monilinia laxa Aderh. and Ruhl.) is one of the most common and most destructive diseases among stone fruit, sweet cherries in particular. The objective of this paper was to determine different responses to brown rot among nine sweet cherry genotypes grown under the field conditions of infection in open field. In terms of enzyme and antioxidant activity occurring under infection, the studied genotypes showed significant differences in comparison with healthy fruits. However, at the biochemical level, soluble proteins (SP), superoxid dismutase activity (SOD), guaiacol peroxidase activity (GPX), pyrogallol peroxidase activity (PPX), lipid peroxidation (LP) and antioxidant activity (ABTS and TRC assays) in sweet cherry fruits was significantly affected by genotype, plant disease and interaction of these two factors. Significant differences between studied parameters of healthy and infected fruits were recorded in genotypes Junska rana, Merchant, Sue and III/VAL. The parameters studied can be used as a method of assessment of resistance to brown rot among sweet cherry cultivars.sr
dc.description.abstractMrka trulež (uzročnik: Monilinia laxa Aderh. i Ruhl.) je jedna od najčešćih i najdestruktivnijih bolesti koštičavih voćaka, naročito trešnje. Cilj ovog rada je bio da se utvrde različiti odgovori na mrku trulež ploda između devet genotipova trešnje, uzgajanih u uslovima prirodne infekcije na otvorenom polju. U pogledu enzimatske i antioksidativne aktivnosti koja se javila u uslovima infekcije, ispitivani genotipovi su pokazali značajne razlike u odnosu na zdrave plodove. Na razlike u biohemijskom pogledu uticali su: genotip, prisustvo biljne bolesti kao i interakcija ova dva faktora. Biohemijski parametri koji su pokazali razlike u uslovima infekcije su: sadržaj rastvorljivih proteina (SP), aktivnost supereksid dismutaze (SOD), aktivnost gvajakol peroksidaze (GPX), aktivnost pirogalol peroksidaze (PPX), lipidna peroksidacija (LP) i antioksidativna aktivnost (ABTS i TRC testovi). Značajne razlike između ispitivanih parametara zdravih i zaraženih plodova zabeležene su u genotipovima Junska rana, Merchant, Sue i III/VAL. Ispitani parametri se mogu koristiti kao metoda procene otpornosti na mrku trulež izmedju genotipova trešnje.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherNovi Sad : University of Novi Sad, Faculty of Agriculturesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31038/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceLetopis naučnih radova / Annals of Agronomysr
dc.subjectsweet cherry genotypessr
dc.subjectbrown rotsr
dc.subjectenzymatic activitysr
dc.subjectantioxidant capacitysr
dc.subjectgenotipovi trešnjesr
dc.subjectmrka truležsr
dc.subjectenzimska aktivnostsr
dc.subjectantioksidanti kapacitetsr
dc.titleBiotic stress (brown rot) induces changes in enzymatic activity and antioxidant capacity in sweet cherry fruits (Prunus avium L.)sr
dc.titlePromene u enzimatskoj aktivnosti i antioksidantnom kapacitetu plodova trešnje (Prunus avium L.) izazvane biotičkim stresomsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage31
dc.citation.issue2
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage21
dc.citation.volume41
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/5867/2017.Borkovicetal.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2207
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу