Приказ основних података о документу

Mesto soje u organskoj poljoprivredi

dc.creatorMiladinović, Jegor
dc.creatorHrustić, Milica
dc.creatorVidić, Miloš
dc.creatorVasić, Dragana
dc.creatorLazić, Branka
dc.date.accessioned2021-04-26T17:59:28Z
dc.date.available2021-04-26T17:59:28Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn0354-7698
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/207
dc.description.abstractImplementation and development of the methods of organic agriculture in soybean production is an option for our country to achieve a satisfactory level of production of high quality and safe food. It would be a way to fully utilize the country s agricultural potentials: climate, non-polluted soil, skilled growers and experienced technicians and researchers. The entire organic soybean production would be intended for food. Soybean is a component in a large number of foodstuffs, making soybean growers and processors responsible for their quality and safety. These requirements can be met by organizing a certified organic production of soybean. A switch from conventional to organic production is technologically relatively simple, especially in the case of small production fields. Strict adherence to the basic principles of the technology of soybean growing means the adherence to the requirements of organic production. Intensification of organic soybean production would encourage the conventional production since the soybean fits well into the currently used rotations. Further improvements in the quality of processing would significantly intensify the country s exports of soybean-based products.en
dc.description.abstractGajenjem soje prema metodama organske poljoprivrede u našoj zemlji i njenim razvojem može se postići proizvodnja dovoljnih količina kvalitetne, bezbedne hrane. Time bi se iskoristile prednosti našeg agrara u odnosu na industrijski razvijenije zemlje: klima, nezagađeno zemljište, dobri proizvođači. naučni i stručni kadar. Soja proizvedena u sistemu organske proizvodnje bila bi namenjena pre svega za ishranu ljudi. Proizvodi od soje sastavna su komponenta mnogih prehrambenih artikala pa je i na proizvođaču i na prerađivaču velika odgovornost da ovi proizvodi budu kvalitetni i bezbedni. Proizvodnjom soje po metodama organske proizvodnje l dobijanjem sertifikata ovaj uslov bio bi u potpunosti ispunjen. Prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku je relativno jednostavan sa stanovišta tehnologije, posebno kad je reč o manjim površinama. Poštovanjem osnovnih principa tehnologije gajenja soje istovremeno se poštuju i osnovni zahtevi organske proizvodnje. Povećanje površina pod organskom proizvodnjom značajno bi uticalo i na povećanje konvencionalne proizvodnje, soja bi se dobro uklopila u plodored, a kvalitetnom preradom zrna mogli bismo postati značajni izvoznici sojinih proizvoda.sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo
dc.subjectsoybeanen
dc.subjectorganic productionen
dc.subjectlegislationen
dc.subjectsojasr
dc.subjectorganska proizvodnjasr
dc.subjectzakonska regulativasr
dc.titlePlace of soybean in organic agricultureen
dc.titleMesto soje u organskoj poljoprivredisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage258
dc.citation.issue38
dc.citation.other(38): 251-258
dc.citation.spage251
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/983/204.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_207
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу