Biodiversity and the basic aspects of its preservation
Biodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanja
Апстракт
Biodiversity, or diversity of plant resources in agriculture, is a biological basis of global food providing, directly or indirectly. Biodiversity implies diversity of genetic material contained in traditional and contemporary newly created genotypes. Mentioned resources could be the basis for the creation of new cultivars through conventional crossbreeding process or application of biotechnology. Plant resources include both wild relatives and other wild plant species that could be used as an energy source, for pharmaceutical purposes and as a source of beneficial genes. Genetic material is a reservoir of genetic adaptability that can prove to be a buffer against potentially harmful external or economic changes, regardless of the purpose and technology used. Erosion of plant resources could have serious and long-term effect on food supply.
Biodiverzitet, ili raznolikost u biljnim resursima u poljoprivredi, je biološka osnova obezbeđenja sveta hranom, direktno ili indirektno. Biodiverzitet podrazumeva diverzitet genetičkog materijala sadržanog u tradi-cionalnim i u novostvorenim savremenim genotipovima. Pomenuti resursi mogu biti osnova za stvaranje novih sorti kroz proces konvencionalnog ukrštanja ili primenom biotehnologije. Biljni resursi podrazumevaju i divlje srodnike i druge divlje biljne vrste koje mogu da se koriste kao izvor energije, u farmaceutske svrhe, kao izvor poželjnih gena. Bez obzira za koju svrhu i koja tehnologija se koristi genetički materijal je rezervoar genetičke adaptabilnosti koji može da se pokaže kao pufer protiv potencijalno štetnih spoljašnjih ili ekonomskih promena. Erozija biljnih resursa može da ima ozbiljan i dugoročan uticaj na snabdevanje hranom.
Кључне речи:
biodiversity / climate change / diversity / economic development / ecosystems / genetics / plant resources / preservation / biljni resursi / biodiverzitet / genetika / diverzitet / ekonomski razvoj / ekosistemi / klimatska promena / održanjeИзвор:
Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 2015, 52, 1, 29-38Издавач:
- Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Milošević, Mirjana AU - Mikić, Aleksandar AU - Marjanović-Jeromela, Ana PY - 2015 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1485 AB - Biodiversity, or diversity of plant resources in agriculture, is a biological basis of global food providing, directly or indirectly. Biodiversity implies diversity of genetic material contained in traditional and contemporary newly created genotypes. Mentioned resources could be the basis for the creation of new cultivars through conventional crossbreeding process or application of biotechnology. Plant resources include both wild relatives and other wild plant species that could be used as an energy source, for pharmaceutical purposes and as a source of beneficial genes. Genetic material is a reservoir of genetic adaptability that can prove to be a buffer against potentially harmful external or economic changes, regardless of the purpose and technology used. Erosion of plant resources could have serious and long-term effect on food supply. AB - Biodiverzitet, ili raznolikost u biljnim resursima u poljoprivredi, je biološka osnova obezbeđenja sveta hranom, direktno ili indirektno. Biodiverzitet podrazumeva diverzitet genetičkog materijala sadržanog u tradi-cionalnim i u novostvorenim savremenim genotipovima. Pomenuti resursi mogu biti osnova za stvaranje novih sorti kroz proces konvencionalnog ukrštanja ili primenom biotehnologije. Biljni resursi podrazumevaju i divlje srodnike i druge divlje biljne vrste koje mogu da se koriste kao izvor energije, u farmaceutske svrhe, kao izvor poželjnih gena. Bez obzira za koju svrhu i koja tehnologija se koristi genetički materijal je rezervoar genetičke adaptabilnosti koji može da se pokaže kao pufer protiv potencijalno štetnih spoljašnjih ili ekonomskih promena. Erozija biljnih resursa može da ima ozbiljan i dugoročan uticaj na snabdevanje hranom. PB - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research T1 - Biodiversity and the basic aspects of its preservation T1 - Biodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanja EP - 38 IS - 1 SP - 29 VL - 52 DO - 10.5937/ratpov51-6664 ER -
@article{ author = "Milošević, Mirjana and Mikić, Aleksandar and Marjanović-Jeromela, Ana", year = "2015", abstract = "Biodiversity, or diversity of plant resources in agriculture, is a biological basis of global food providing, directly or indirectly. Biodiversity implies diversity of genetic material contained in traditional and contemporary newly created genotypes. Mentioned resources could be the basis for the creation of new cultivars through conventional crossbreeding process or application of biotechnology. Plant resources include both wild relatives and other wild plant species that could be used as an energy source, for pharmaceutical purposes and as a source of beneficial genes. Genetic material is a reservoir of genetic adaptability that can prove to be a buffer against potentially harmful external or economic changes, regardless of the purpose and technology used. Erosion of plant resources could have serious and long-term effect on food supply., Biodiverzitet, ili raznolikost u biljnim resursima u poljoprivredi, je biološka osnova obezbeđenja sveta hranom, direktno ili indirektno. Biodiverzitet podrazumeva diverzitet genetičkog materijala sadržanog u tradi-cionalnim i u novostvorenim savremenim genotipovima. Pomenuti resursi mogu biti osnova za stvaranje novih sorti kroz proces konvencionalnog ukrštanja ili primenom biotehnologije. Biljni resursi podrazumevaju i divlje srodnike i druge divlje biljne vrste koje mogu da se koriste kao izvor energije, u farmaceutske svrhe, kao izvor poželjnih gena. Bez obzira za koju svrhu i koja tehnologija se koristi genetički materijal je rezervoar genetičke adaptabilnosti koji može da se pokaže kao pufer protiv potencijalno štetnih spoljašnjih ili ekonomskih promena. Erozija biljnih resursa može da ima ozbiljan i dugoročan uticaj na snabdevanje hranom.", publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research", title = "Biodiversity and the basic aspects of its preservation, Biodiverzitet i osnovni aspekti njegovog održanja", pages = "38-29", number = "1", volume = "52", doi = "10.5937/ratpov51-6664" }
Milošević, M., Mikić, A.,& Marjanović-Jeromela, A.. (2015). Biodiversity and the basic aspects of its preservation. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 52(1), 29-38. https://doi.org/10.5937/ratpov51-6664
Milošević M, Mikić A, Marjanović-Jeromela A. Biodiversity and the basic aspects of its preservation. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research. 2015;52(1):29-38. doi:10.5937/ratpov51-6664 .
Milošević, Mirjana, Mikić, Aleksandar, Marjanović-Jeromela, Ana, "Biodiversity and the basic aspects of its preservation" in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 52, no. 1 (2015):29-38, https://doi.org/10.5937/ratpov51-6664 . .