Приказ основних података о документу

Tehnološki kvalitet domaćih sorti i populacija kupusa (Brassica oleracea var. capitata L.) iz AP Vojvodine u Srbiji

dc.creatorČervenski, Janko
dc.creatorMedić-Pap, Slađana
dc.creatorDanojević, Dario
dc.creatorStojanović, Anamarija
dc.creatorSavić, Aleksandra
dc.date.accessioned2021-04-26T19:09:34Z
dc.date.available2021-04-26T19:09:34Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1305
dc.description.abstractThe research treated in this paper dealt with cabbage varieties and populations from the Vojvodina Province, Serbia. Those were two varieties, NS-Futoški and Orion, and two local populations, Čuruški and Deronjski. The common characteristics of these cabbages are late maturation, fresh use in the fall and the pickling of whole heads and sauerkraut. The tender leaves in the head make these cabbages suitable for the uses mentioned above. Since cabbage pickling is practiced widely in Serbia, our aim was to investigate the chemical composition of the local cabbages, i.e., the contents of total sugars, dry matter and minerals. It was found that the sugar content in the heads ranged from 5.27% (NS-Futoški) to 6.33% (Orion). The dry matter content ranged from 8.07% (NS-Futoški) to 11.03% (Orion). The contents of minerals ranged as follows: Magnesium – from 88.7 mg/kg (NS-Futoški) to 143 mg/kg (Orion), Potassium – from 3003mg/kg (Orion) to 3772 mg/kg (Čuruški), Calcium – from 417.1 mg/kg (Deronjski) to 519.9 mg/kg (Orion), and Sodium – from 152.7 mg/kg (Čuruški) to 210.9 mg/kg (Orion).en
dc.description.abstractIstraživanja ovog rada su obuhvatila domaće sorte i populacije kupusa poreklom iz Autonomne pokrajine Vojvodine, u Srbiji. Dve domaće sorte su bile: NS-Futoški i Orion, a dve lokalne populacije su bile: Čuruški i Deronjski. Glavne i zajedničke karakteristike navedenih kupusa su: kasni način proizvodnje, sveža potrošnja te kišeljenje celih glavica ili ribanca. Upravo nežni listovi glavice ovih kupusa doprinose navedenoj upotrebi. Pošto je kišeljenje kupusa u Srbiji tradicija, cilj nam je bio da ispitamo hemijsku strukturu navedenih kupusa i to pre svega: sadržaj ukupnih šećera, suve materije i sadržaj mineralnih materija. Istraživanjem su dobijeni sledeći rezultati: sadržaj šećera u glavicama se kretao od 27% (NS-Futoški) do 6.33% (Orion). Sadržaj suve materije se kretao od 8.07% (NS-Futoški) to 11.03% (Orion). Sadržaj mineralnih materija je bio sledeći: Magnezijuma od 88.7 mg/kg (NS-Futoški) do 143 mg/kg (Orion), Kalijuma od 3003mg/kg (Orion) do 3772 mg/kg (Čuruški), Kalcijuma od 417.1 mg/kg (Deronjski) do 519.9 mg/kg (Orion) i Natrijuma od 152.7 mg/kg (Čuruški) do 210.9 mg/kg (Orion).sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31030/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectpicklingen
dc.subjectsugar contenten
dc.subjectvariabilityen
dc.subjectcabbageen
dc.subjectkišeljenjesr
dc.subjectsadržaj šećerasr
dc.subjectvarijabilnostsr
dc.subjectkupussr
dc.titleTechnological quality of domestic cabbage (Brassica oleracea var. capitata L.) populations and varieties from the Vojvodina Province - Serbiaen
dc.titleTehnološki kvalitet domaćih sorti i populacija kupusa (Brassica oleracea var. capitata L.) iz AP Vojvodine u Srbijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage478
dc.citation.issue4-5
dc.citation.other63(4-5): 473-478
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage473
dc.citation.volume63
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/246/1302.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_1305
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу