Path coefficient analysis of quality of two-row spring barley
Path koeficijent analiza kvaliteta dvoredog jarog ječma
Апстракт
Malting quality is composed of numerous interacting traits with a high complexity concerning their biochemical and genetic basis. Malt extract is key indicator of barley malting quality and it is a mega-trait since it is influenced by a number of independent component traits. Understanding genetic and non-genetic factors that effects grain quality and grain yield is crucial in developing new cultivars, seed and mercantile production. Path analysis is one of the reliable statistical techniques which allow separation of the direct effect of each component trait on malt quality from the indirect effects caused by the interdependence component trait. The aim of this study was to investigate spring two-row barley quality as mega-trait depending on the component traits in the conditions of the Pannonian environments. Regression analysis with extract (EXT) as dependant and other traits (yield-YIL, test weight-TW, grain weight-GW, grading-GRA, grain protein concentration-GPC, viscosity-VIS, Ko...lbach index-KOL, Hartong number-HAR) as independent traits was performed out. Simple coefficient of correlations were calculated between independent traits and EXT in all pair combination and then used as inputs for path coefficient analysis. The quadratic curve fitted the best relationship between EXT and the independent traits. EXT was in positive (P lt 0.01) relationship with GW, GRA, KOL, and HAR with simple correlation coefficient of 0.47, 0.42, 0.39 and 0.50, respectively and in negative (P lt 0.01) relationship with GPC and VIS with simple correlation coefficient of -0.72 and -0.51, respectively. Path analysis explained more than 70% of the variation in EXT of which 34.3% was determined by direct negative path coefficient (P lt 0.01) of GPC without significant any indirect path effect. VIS negatively directly, (P lt 0.01) and negatively indirectly via GPC effected EXT. KOL did not have significant direct effect on EXT, but had rather prominent indirect effect via GPC, VIS and HAR. HAR positively directly (P lt 0.01) and positively indirectly via GPC effected EXT. The direct effect of VIS and HAR determined 13.0% and 14.1% of the variation, respectively.
Kvalitet pivskog ječma određuje veliki broj međusobno povezanih osobina, kompleksne biohemijske i genetička osnove. Ekstrakt slada je osnovni pokazatelj kvaliteta pivskog ječma i može se smatrati mega osobinom, pošto zavisi od delovanja velikog broja drugih osobina. Poznavanje genetičkih i negenetičkih faktora pod čijom kontrolom se nalazi kvalitet i prinos pivskog ječma suštinsko je za stvaranje novih sorti i uspešnu semensku i merkantilnu proizvodnju. Path analiza je pouzdana statistička metoda koja omogućava razdvajanje direktnih i indirektnih efekata nezavisnih osobina na mega osobinu ili mega osobine. Indirektni efekti su posledica međuzavisnosti i zajedničkog delovanja nezavisnih osobina. Cilj ovoga istraživanja je proučavanje ekstrakta slada, kao mega osobine, u zavisnosti od osnovnih osobina zrna i slada, koje su u određenoj vezi sa sadržajem ekstrakta u sladu. Istraživanje je obavljeno u periodu 1998-2004 na osam sorti dvoredog jarog ječma u agroekološkim uslovima Panonske niz...ije. Odnos između sadržaja ekstrakta u sladu (EXT) kao zavisne osobine i prinosa (YIL), zapreminske mase (TW), mase hiljadu zrna (GW), sortiranja (GRA), sadržaja proteina u zrnu (GPC), viskoziteta (VIS), Kolbah indeksa (KOL), Hartong broja (HAR) kao nezavisnih osobina određeni su regresionom analizom, prostom korelacijom i path analizom. Kvadratna regresija je najbolje predstavljala funkcionalnu determinisanost EXT navedenim nezavisnim osobinama, mada nisu utvrđene statisički značajne vrednosti koeficijenta determinacije. Vrednosti prostih koeficijenta korelacije između EXT s jedne strane i GW, GRA, KOL, i HAR sa druge strane bile su pozitivne (P lt 0.01) i iznosile su 0.47, 0.42, 0.39 i 0.50, respective. EXT je bio u negativnoj (P lt 0.01) korelacionoj vezi sa GPC, -0.72 i VIS, -0.51. Path analiza je objasnila 70% varijabilnosti kod EXT, od čega je 34.3% bilo pod uticajem negativnog direktnog path koeficijenta GPC, koji nije imao značajnih indirektnih efekata. VIS je imao značajan (P lt 0.01) direktan efekat na EXT i indirektan efekat preko GPC. KOL nije imao značajan direktan efekat na EXT ali su bile visoke vrednosti indirektnih efekata KOL preko GPC, VIS i HAR. HAR je imao značajan pozitivan (P lt 0.01) direktan efekat na EXT i indirektan efekat preko GPC. Pod uticajem VIS bilo je 13.0%, a pod uticajem HAR 14.1% od ukupne varijabilnosti EXT.
Кључне речи:
Barley (Hordeum vulgare L.) / malt / extract / quality / path coefficient analysis / correlation / regressionИзвор:
Genetika-Belgrade, 2013, 45, 1, 21-30Издавач:
- Društvo genetičara Srbije, Beograd
DOI: 10.2298/GENSR1301021P
ISSN: 0534-0012
WoS: 000320985900003
Scopus: 2-s2.0-84880613081
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Pržulj, Novo AU - Momčilović, Vojislava AU - Crnobarac, Jovan PY - 2013 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1254 AB - Malting quality is composed of numerous interacting traits with a high complexity concerning their biochemical and genetic basis. Malt extract is key indicator of barley malting quality and it is a mega-trait since it is influenced by a number of independent component traits. Understanding genetic and non-genetic factors that effects grain quality and grain yield is crucial in developing new cultivars, seed and mercantile production. Path analysis is one of the reliable statistical techniques which allow separation of the direct effect of each component trait on malt quality from the indirect effects caused by the interdependence component trait. The aim of this study was to investigate spring two-row barley quality as mega-trait depending on the component traits in the conditions of the Pannonian environments. Regression analysis with extract (EXT) as dependant and other traits (yield-YIL, test weight-TW, grain weight-GW, grading-GRA, grain protein concentration-GPC, viscosity-VIS, Kolbach index-KOL, Hartong number-HAR) as independent traits was performed out. Simple coefficient of correlations were calculated between independent traits and EXT in all pair combination and then used as inputs for path coefficient analysis. The quadratic curve fitted the best relationship between EXT and the independent traits. EXT was in positive (P lt 0.01) relationship with GW, GRA, KOL, and HAR with simple correlation coefficient of 0.47, 0.42, 0.39 and 0.50, respectively and in negative (P lt 0.01) relationship with GPC and VIS with simple correlation coefficient of -0.72 and -0.51, respectively. Path analysis explained more than 70% of the variation in EXT of which 34.3% was determined by direct negative path coefficient (P lt 0.01) of GPC without significant any indirect path effect. VIS negatively directly, (P lt 0.01) and negatively indirectly via GPC effected EXT. KOL did not have significant direct effect on EXT, but had rather prominent indirect effect via GPC, VIS and HAR. HAR positively directly (P lt 0.01) and positively indirectly via GPC effected EXT. The direct effect of VIS and HAR determined 13.0% and 14.1% of the variation, respectively. AB - Kvalitet pivskog ječma određuje veliki broj međusobno povezanih osobina, kompleksne biohemijske i genetička osnove. Ekstrakt slada je osnovni pokazatelj kvaliteta pivskog ječma i može se smatrati mega osobinom, pošto zavisi od delovanja velikog broja drugih osobina. Poznavanje genetičkih i negenetičkih faktora pod čijom kontrolom se nalazi kvalitet i prinos pivskog ječma suštinsko je za stvaranje novih sorti i uspešnu semensku i merkantilnu proizvodnju. Path analiza je pouzdana statistička metoda koja omogućava razdvajanje direktnih i indirektnih efekata nezavisnih osobina na mega osobinu ili mega osobine. Indirektni efekti su posledica međuzavisnosti i zajedničkog delovanja nezavisnih osobina. Cilj ovoga istraživanja je proučavanje ekstrakta slada, kao mega osobine, u zavisnosti od osnovnih osobina zrna i slada, koje su u određenoj vezi sa sadržajem ekstrakta u sladu. Istraživanje je obavljeno u periodu 1998-2004 na osam sorti dvoredog jarog ječma u agroekološkim uslovima Panonske nizije. Odnos između sadržaja ekstrakta u sladu (EXT) kao zavisne osobine i prinosa (YIL), zapreminske mase (TW), mase hiljadu zrna (GW), sortiranja (GRA), sadržaja proteina u zrnu (GPC), viskoziteta (VIS), Kolbah indeksa (KOL), Hartong broja (HAR) kao nezavisnih osobina određeni su regresionom analizom, prostom korelacijom i path analizom. Kvadratna regresija je najbolje predstavljala funkcionalnu determinisanost EXT navedenim nezavisnim osobinama, mada nisu utvrđene statisički značajne vrednosti koeficijenta determinacije. Vrednosti prostih koeficijenta korelacije između EXT s jedne strane i GW, GRA, KOL, i HAR sa druge strane bile su pozitivne (P lt 0.01) i iznosile su 0.47, 0.42, 0.39 i 0.50, respective. EXT je bio u negativnoj (P lt 0.01) korelacionoj vezi sa GPC, -0.72 i VIS, -0.51. Path analiza je objasnila 70% varijabilnosti kod EXT, od čega je 34.3% bilo pod uticajem negativnog direktnog path koeficijenta GPC, koji nije imao značajnih indirektnih efekata. VIS je imao značajan (P lt 0.01) direktan efekat na EXT i indirektan efekat preko GPC. KOL nije imao značajan direktan efekat na EXT ali su bile visoke vrednosti indirektnih efekata KOL preko GPC, VIS i HAR. HAR je imao značajan pozitivan (P lt 0.01) direktan efekat na EXT i indirektan efekat preko GPC. Pod uticajem VIS bilo je 13.0%, a pod uticajem HAR 14.1% od ukupne varijabilnosti EXT. PB - Društvo genetičara Srbije, Beograd T2 - Genetika-Belgrade T1 - Path coefficient analysis of quality of two-row spring barley T1 - Path koeficijent analiza kvaliteta dvoredog jarog ječma EP - 30 IS - 1 SP - 21 VL - 45 DO - 10.2298/GENSR1301021P ER -
@article{ author = "Pržulj, Novo and Momčilović, Vojislava and Crnobarac, Jovan", year = "2013", abstract = "Malting quality is composed of numerous interacting traits with a high complexity concerning their biochemical and genetic basis. Malt extract is key indicator of barley malting quality and it is a mega-trait since it is influenced by a number of independent component traits. Understanding genetic and non-genetic factors that effects grain quality and grain yield is crucial in developing new cultivars, seed and mercantile production. Path analysis is one of the reliable statistical techniques which allow separation of the direct effect of each component trait on malt quality from the indirect effects caused by the interdependence component trait. The aim of this study was to investigate spring two-row barley quality as mega-trait depending on the component traits in the conditions of the Pannonian environments. Regression analysis with extract (EXT) as dependant and other traits (yield-YIL, test weight-TW, grain weight-GW, grading-GRA, grain protein concentration-GPC, viscosity-VIS, Kolbach index-KOL, Hartong number-HAR) as independent traits was performed out. Simple coefficient of correlations were calculated between independent traits and EXT in all pair combination and then used as inputs for path coefficient analysis. The quadratic curve fitted the best relationship between EXT and the independent traits. EXT was in positive (P lt 0.01) relationship with GW, GRA, KOL, and HAR with simple correlation coefficient of 0.47, 0.42, 0.39 and 0.50, respectively and in negative (P lt 0.01) relationship with GPC and VIS with simple correlation coefficient of -0.72 and -0.51, respectively. Path analysis explained more than 70% of the variation in EXT of which 34.3% was determined by direct negative path coefficient (P lt 0.01) of GPC without significant any indirect path effect. VIS negatively directly, (P lt 0.01) and negatively indirectly via GPC effected EXT. KOL did not have significant direct effect on EXT, but had rather prominent indirect effect via GPC, VIS and HAR. HAR positively directly (P lt 0.01) and positively indirectly via GPC effected EXT. The direct effect of VIS and HAR determined 13.0% and 14.1% of the variation, respectively., Kvalitet pivskog ječma određuje veliki broj međusobno povezanih osobina, kompleksne biohemijske i genetička osnove. Ekstrakt slada je osnovni pokazatelj kvaliteta pivskog ječma i može se smatrati mega osobinom, pošto zavisi od delovanja velikog broja drugih osobina. Poznavanje genetičkih i negenetičkih faktora pod čijom kontrolom se nalazi kvalitet i prinos pivskog ječma suštinsko je za stvaranje novih sorti i uspešnu semensku i merkantilnu proizvodnju. Path analiza je pouzdana statistička metoda koja omogućava razdvajanje direktnih i indirektnih efekata nezavisnih osobina na mega osobinu ili mega osobine. Indirektni efekti su posledica međuzavisnosti i zajedničkog delovanja nezavisnih osobina. Cilj ovoga istraživanja je proučavanje ekstrakta slada, kao mega osobine, u zavisnosti od osnovnih osobina zrna i slada, koje su u određenoj vezi sa sadržajem ekstrakta u sladu. Istraživanje je obavljeno u periodu 1998-2004 na osam sorti dvoredog jarog ječma u agroekološkim uslovima Panonske nizije. Odnos između sadržaja ekstrakta u sladu (EXT) kao zavisne osobine i prinosa (YIL), zapreminske mase (TW), mase hiljadu zrna (GW), sortiranja (GRA), sadržaja proteina u zrnu (GPC), viskoziteta (VIS), Kolbah indeksa (KOL), Hartong broja (HAR) kao nezavisnih osobina određeni su regresionom analizom, prostom korelacijom i path analizom. Kvadratna regresija je najbolje predstavljala funkcionalnu determinisanost EXT navedenim nezavisnim osobinama, mada nisu utvrđene statisički značajne vrednosti koeficijenta determinacije. Vrednosti prostih koeficijenta korelacije između EXT s jedne strane i GW, GRA, KOL, i HAR sa druge strane bile su pozitivne (P lt 0.01) i iznosile su 0.47, 0.42, 0.39 i 0.50, respective. EXT je bio u negativnoj (P lt 0.01) korelacionoj vezi sa GPC, -0.72 i VIS, -0.51. Path analiza je objasnila 70% varijabilnosti kod EXT, od čega je 34.3% bilo pod uticajem negativnog direktnog path koeficijenta GPC, koji nije imao značajnih indirektnih efekata. VIS je imao značajan (P lt 0.01) direktan efekat na EXT i indirektan efekat preko GPC. KOL nije imao značajan direktan efekat na EXT ali su bile visoke vrednosti indirektnih efekata KOL preko GPC, VIS i HAR. HAR je imao značajan pozitivan (P lt 0.01) direktan efekat na EXT i indirektan efekat preko GPC. Pod uticajem VIS bilo je 13.0%, a pod uticajem HAR 14.1% od ukupne varijabilnosti EXT.", publisher = "Društvo genetičara Srbije, Beograd", journal = "Genetika-Belgrade", title = "Path coefficient analysis of quality of two-row spring barley, Path koeficijent analiza kvaliteta dvoredog jarog ječma", pages = "30-21", number = "1", volume = "45", doi = "10.2298/GENSR1301021P" }
Pržulj, N., Momčilović, V.,& Crnobarac, J.. (2013). Path coefficient analysis of quality of two-row spring barley. in Genetika-Belgrade Društvo genetičara Srbije, Beograd., 45(1), 21-30. https://doi.org/10.2298/GENSR1301021P
Pržulj N, Momčilović V, Crnobarac J. Path coefficient analysis of quality of two-row spring barley. in Genetika-Belgrade. 2013;45(1):21-30. doi:10.2298/GENSR1301021P .
Pržulj, Novo, Momčilović, Vojislava, Crnobarac, Jovan, "Path coefficient analysis of quality of two-row spring barley" in Genetika-Belgrade, 45, no. 1 (2013):21-30, https://doi.org/10.2298/GENSR1301021P . .